Skocz do zawartości

04 cze 2017 19:29    Bartq w Artykuły
2242 Wyświetleń

DJI zmieniło podejście wprowadzania aktualizacji oprogramowania w swoich dronach. Wszystko po to, aby się upewnić, że każde urządzenie od DJI ma najświeższe informacje geolokalizacyjne.

 

Dla użytkowników, którzy w trakcie aktualizacji oprogramowania nie zarejestrują swoich dronów, przygotowana została niespodzianka – dron nie będzie mógł wykorzystać w pełni swoich możliwości.

 

Podczas aktualizacji oprogramowania nowi i starzy właściciele dronów DJI będą musieli się zalogować na własne konto DJI, aby potwierdzić że nowe oprogramowanie zostało zainstalowane. Dodatkowo, dzięki temu zabiegowi firma z Chin będzie miała pewność, że każdy dron posiada najnowszą bazę danych dotyczącą stref zamkniętych dla lotów dronami.

 

Jeśli aktualizacja zostanie przeprowadzona, jednak użytkownik nie zaloguje się na swoje konto, wówczas dron nie będzie w stanie odbyć lotu dalej niż 50 metrów od odbiornika i wyżej niż 30 metrów. Dodatkowo podgląd na żywo zostanie wyłączony do czasu rejestracji na koncie DJI.
Jest to bardzo drastyczny krok, jednak ma on na celu zwiększenie bezpieczeństwa w powietrzu.