Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ładowanie GoPro Hero 5 - dziwna ikona, nie ładuje do 100%


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1
Fryta07

Fryta07

    Newbie

  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro Hero 5 Black
  • Karta pamięci: Sandisk 16GB

Dzień dobry wszystkim!
Mam pytanie odnośnie ładowania kamerki GoPro. Niedawno zakupiłem kamerkę GoPro Hero 5 Black. Pierwsze ładowanie. Podłączyłem ją do ładowania (bateria w kamerce, kamera wyłączona, kabel z zestawu + ładowarka mająca output 5V/1A). Gaśnie czerwona dioda, więc założyłem, że bateria się naładowała. Po włączeniu kamery - bateria naładowana w 93%, nie dochodzi do 100%. Po podłączeniu do laptopa to samo. Kiedy chciałem spróbować ładować na włączonej kamerce to początkowo ładuje, ale po chwili dioda gaśnie a zamiast symbolu baterii pojawia się symbol złożony jakby z wtyczki do gniazdka w kółku (załączam zdjęcie). Czy ktoś spotkał się z takim problemem? 

Pozdrawiam serdecznie

Załączone pliki



#2
Yamaha-Man

Yamaha-Man

    Specjalista

  • Użytkownik
  • Pip
  • 188 postów
  • Miejscowość:F̍̍̐O̍̍̍̐R̍̍̍̐T̍̍̐_____ͯͧͩͤͭͦͬ
  • Kamera: Sony X3000, GoPro 6
  • Karta pamięci: Samsung Evo Plus, Evo Select

Kamera na zasilaniu z zewnątrz działać będzie i bez baterii, wtedy pojawia się Ikona wtyczki (zamiast ikony baterii):

 

https://youtu.be/GovK103a9V8?t=80

 

Zwróciłbym uwagę czy styki czyste. Bateria nie jest przypadkiem jakaś spuchnięta? Kamera kupiona jako nowa z wiarygodnego źródła + gwarancja?



#3
Fryta07

Fryta07

    Newbie

  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro Hero 5 Black
  • Karta pamięci: Sandisk 16GB

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Kamera kupiona na niemieckim Amazonie. Z tego, co sprawdziłem (opis oferty itp) - nowa, z gwarancją. 
Bateria po wyjęciu wygląda prawidłowo, nie widać żadnych odstępstw. 

Po napisaniu postu jeszcze raz podłączyłem do laptopa - zaczęła ładować, doszło do 99% (do 100% już nie ciągnąłem, musiałem wyjść z mieszkania i nie chciałem jej zostawiać na dłużej podłączonej). Sprawdzałem na stronie gopro, w ich supporcie, że dla tego modelu zalecane są ładowarki 5V/2A - to, że ładowałem ładowarką 5V/1A mogło mieć jakiś wpływ na tę sytuację? Jak tak teraz się zastanowię to ta ikonka pojawiała się, kiedy manewrowałem podpiętym kablem - ruszałem nim w złączu w kamerce. Po podłączeniu do laptopa wszystko było już ok.
Zwrócę uwagę na styki, zarówno te z baterii jak i wewnątrz kamerki (postaram się przeczyścić).



#4
Yamaha-Man

Yamaha-Man

    Specjalista

  • Użytkownik
  • Pip
  • 188 postów
  • Miejscowość:F̍̍̐O̍̍̍̐R̍̍̍̐T̍̍̐_____ͯͧͩͤͭͦͬ
  • Kamera: Sony X3000, GoPro 6
  • Karta pamięci: Samsung Evo Plus, Evo Select

Może bateria się rozkręci, bo i mi w hero 6 ze 2 razy zdarzył się zastój na 95%.

 

Sprawdzałem na stronie gopro, w ich supporcie, że dla tego modelu zalecane są ładowarki 5V/2A - to, że ładowałem ładowarką 5V/1A mogło mieć jakiś wpływ na tę sytuację? Jak tak teraz się zastanowię to ta ikonka pojawiała się, kiedy manewrowałem podpiętym kablem - ruszałem nim w złączu w kamerce.

 

Max dla hero 6 jaki zanotowałem to 1,6 ampera - tam na filmie miernik wskazuje pobór prądu - biała ładowarka to 1A, czarna 2A. Ładować można każdą sprawną i stabilną ładowarką USB, jednak im mniejszy amperaż, tym dłuższe ładowane. Dodam, że port USB w komputerze daje zaledwie max 0,5A (USB 2.0), i max 0,9A (USB 3.0).

 

Gdy bateria siedzi w kamerze ikona wtyczki nie powinna się pojawiać, ale gopro ma masę niedoróbek, zobacz np. TUTAJ - kamera zasilana z zewnątrz czasami nie chce nagrywać, albo się wiesza.


  • Fryta07 lubi to

#5
Fryta07

Fryta07

    Newbie

  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro Hero 5 Black
  • Karta pamięci: Sandisk 16GB

Dziękuję za kolejną odpowiedź! 
Przejrzałem filmik - no nie spodziewałem się, człowiek daje trochę pieniędzy za sprzęt a on ma takie bugi ;)

Póki co kamera działa, na razie ikona wtyczki się nie pokazała. Dziękuję za info o ładowarkach.
Dopytam jeszcze - jakie jest (średnio) zużycie baterii przez noc? Na noc zostawiłem ją wyłączoną z 99%, rano jak odpalałem było 98%. Każde odpalenie i nawet niewielka zabawa (zmiany ustawień, trybów etc) to spadek o 1% w sumie dość krótkim czasie. Wiem, że czas działania na baterii zależy od użytkownika, użytych ustawień i włączonych "bajerów" ale jaki jest mniej-więcej średni czas działania na jednym ładowaniu? 

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)



#6
Yamaha-Man

Yamaha-Man

    Specjalista

  • Użytkownik
  • Pip
  • 188 postów
  • Miejscowość:F̍̍̐O̍̍̍̐R̍̍̍̐T̍̍̐_____ͯͧͩͤͭͦͬ
  • Kamera: Sony X3000, GoPro 6
  • Karta pamięci: Samsung Evo Plus, Evo Select
Tych bugów jest więcej, można pokusić się o stwierdzenie, że gopro wypuszcza kamery w wersji beta.
 
Długości pracy bateriii gopro niestety konkretnie nie znam, bo przeważnie zasilam ją z zewnątrz (do nagrywek z ręki mam optyczne sony). Ogólnie 60-90min przy 4K, w 1080p pewnie do 2 godzin. Baterie w kamerach kieszonkowych to przeważnie ~1200mAh i której kamery sportowej by nie wziął tam różnice to jakieś niuanse rzędu max +-10% na obrocie. Bateria może być drenowana nawet przy wyłączonej kamerze (aktywne funkcje wi-fi, bluetooth, wake on voice...), również na mrozie baterie pracują krócej, ale to już ogólna przypadłość technologii.


#7
Fryta07

Fryta07

    Newbie

  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro Hero 5 Black
  • Karta pamięci: Sandisk 16GB
Mała aktualizacja: baterie w czwartek naładowałem do 99%, nie włączałem jej wczoraj cały dzień i dzisiaj do wieczora. Dzisiaj wieczorem odpalam kamerkę i niespodzianka... Nie chcę się włączyć. Po podlaczeniu do ladowarki okazuje się, że bateria rozładowana. WiFi miałem wyłączone. Czyli albo bateria walnięta albo kamera zepsuta i nadmiernie drenuje... Dzisiaj robię test i sprawdzam, ile wytrzyma podczas nagrywania.