Forum KameryPOV.pl używa cookies. Przeczytaj Politykę prywatności aby dowiedzieć się więcej. Korzystając z forum akceptujesz zapisywanie ciasteczek na swoim komputerze. [Zamknij]
witam. mam pytanko w sprawie mocowania kamery na deske snowboardowa.
czy jest potrzebne mocowanie Surf Mounts na deche czy moze ktos mocuje na zwykle mocowanie i jest to wystarczające. deske mam gladka i przyczepnosc bedzie znakomita ale ...... czy to wystarczy????
Siemasz.
Dużo osób mocuje kamerę do deski tylko przy pomocy standardowej płaskiej szybkozłączki. Ja tak nie zrobiłem i w sumie bardzo się ciesze. Raz że nie oszpeciłem deski, dwa, że ujęcia wykonane w ten sposób są chaotyczne. Deska krawędziuje, więc obraz jest rozbujany na boki i w sumie nic nie widać. Jeśli chcę bardzo już zrobić takie ujęcie mocuję kamerę do deski na przyssawkę i wykonuje 2-3 ujęcia.
Bardzo ciekawie natomiast wygląda przyczepienie curve (okrągłej przylepki) do highback'a. Wtedy to wychodzi tak jak na filmie np. w 1:53, 3:30, 6:38 i innych scenach.
Ciekawie też ujęcia wyglądają kiedy kamerę zamontujemy nad kolanem nogi prowadzącej i na nadgarstku. Najlepiej moim zdaniem wychodzą sceny kręcone z kija/ręki bo są najbardziej dynamiczne.
Nie nadają się szelki bo filmujemy bok trasy, nieraz nawet pod górkę Podstawą jest albo ujęcia statywowe jak w jibbie, albo ujęcia z kasku/głowy podczas zjazdów.
Tak więc podsumowując. Spróbuj tymczasowo przypiąć kamerę do deski, włącz nagrywanie, deskę na dywanie i wykonaj ruchy jakbyś zjeżdżał. Wychodzi niezły misz-masz. A pomyśl co się nagrywa przy obrocie 360
Moim zdaniem nie ma sensu mocować kamery do deski.
Pozdrawiam
Ja na starej desce mam plaski przylepiec, dobre ujecia wychodza tylko jak jedziesz powoli na kreche albo jak niesiesz deske. Przy duzych predkosciach za mocno trzesie i lipa wychodzi.
MusE sprobowac na highbacku nakleic.