Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Ile plików może pomieścić karta 16GB?

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jarek

Jarek

Użytkownik

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Kamera:
    GoPro HERO 2
  • Karta pamięci:
    Kingston SD HC 16GB

Napisano 08 grudzień 2013 - 22:48

Mam Hero2 z kartą pamięci 16GB. Kamera sygnalizuje FULL i już nie nagrywa ani filmów, ani zdjęć. Jednocześnie na ekranie wyświetlany jest pozostały, dostępny czas nagrywania filmów 2h08 min. Na karcie pamięci jest 171 plików JPG oraz 73 pliki MP4, łącznie zajęte jest 3,71GB, a 11,1GB jest wolne. To dlaczego kamera sygnalizuje FULL i już nie nagrywa? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. 

#2 Ro83rt

Ro83rt

Wyjadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów
  • Miejscowość:TM
  • Kamera:
    GoPro Hero3 White
  • Karta pamięci:
    Sandisk 32GB (10)

Napisano 09 grudzień 2013 - 06:00

Sformatuj kartę pamięci i zobacz raz jeszcze. Bez problemu powinna sie zapełniać. Być może jest uszkodzona.

#3 Jarek

Jarek

Użytkownik

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO 2
  • Karta pamięci:
    Kingston SD HC 16GB

Napisano 09 grudzień 2013 - 07:14

Sformatuj kartę pamięci i zobacz raz jeszcze. Bez problemu powinna sie zapełniać. Być może jest uszkodzona.

Niestety, to dotyczy różnych kart, formatowanych zarówno w komputerze, jak i w GoPro. Każda jest wykorzystywana tylko w części, tak, jakby było jakieś ograniczenie w ilości plików, a nie  w ich wielkości.

#4 Ro83rt

Ro83rt

Wyjadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów
  • Miejscowość:TM
  • Kamera:
    GoPro Hero3 White
  • Karta pamięci:
    Sandisk 32GB (10)

Napisano 09 grudzień 2013 - 07:17

Nie wiem jak w hero 2, bo ja mam 3 i tam mam na karcie kilka tysięcy plików z timelapse. Karta sie zapełnia do pełna (32gb) bez problemowo. A Sformatuj z innym systemem plików.

#5 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 2028 postów
  • Miejscowość:Polska
  • Kamera:
    Hero 3 Silver
  • Karta pamięci:
    SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 09 grudzień 2013 - 07:27

Zapytam tak! A pisałeś do GP? Masz jeszcze gwarancję?

Rejestruj nie filmy lecz emocje

#6 mistrzCK

mistrzCK

I'm a Pro!

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 489 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera:
    Hero2
  • Karta pamięci:
    Lexar 32 (10)

Napisano 09 grudzień 2013 - 07:31

U mnie nigdy (odpukać) nie wystąpił taki problem. Max co miałem na karcie to ponad 6tys zdjęć (timelapse) i około 60 filmów.

Spróbuj zapełnić kartę przegrywając pliki z komputera. Zobaczymy co na to kamera - czy odczyta całą zawartość.

Inżynieria wsteczna :)

Pozdrawiam

#7 Jarek

Jarek

Użytkownik

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO 2
  • Karta pamięci:
    Kingston SD HC 16GB

Napisano 09 grudzień 2013 - 19:17

Zrobiłem parę testów: ustawiłem kamerę na nagrywanie ciągłe i bez problemu zagrała kartę do końca (prawie 2h30min), nie zostawiając wolnego miejsca. Podobnie z timelapse - 8075 plików i karta jest pełna. Ale jeśli robię miksa, tj. zdjęcia jak aparatem forograficznym i filmy jak kamerą, tzn. różne ujęcia, po 2-3s i dłuższe po kilkanaście sekund, to kamera sygnalizuje FULL po osiągnięciu łącznej ilości stukilkudziesięciu plików, bez znaczenia, jak dużo zostało wolnego miejsca i na jakiej karcie to nagrywam (testowałem na dwóch różnych 8GB i jednej 16GB) :-( Napisałem do producenta, zobaczymy...

• mistrzCK przyznał pochwałę

#8 mistrzCK

mistrzCK

I'm a Pro!

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 489 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera:
    Hero2
  • Karta pamięci:
    Lexar 32 (10)

Napisano 10 grudzień 2013 - 10:08

Ciekawy problem. Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem. Tylko żeby Cię nie skrzywdzili i w zamian nie wcisnęli H3+ :)

Pozdrawiam

#9 Bartq

Bartq

Administrator

• Admin
  • 254 postów
  • Miejscowość:Warszawa
  • Kamera:
    GoPro Hero 3 Black, Drift Ghost-S
  • Karta pamięci:
    2x Samsung SDXC 64GB

Napisano 10 grudzień 2013 - 11:54

Jarek, jak tylko będziesz coś wiedział to podziel się z nami, rzeczywiście ciekawy przypadek :).

#10 Jarek

Jarek

Użytkownik

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO 2
  • Karta pamięci:
    Kingston SD HC 16GB

Napisano 14 grudzień 2013 - 08:31

No cóż, poddałem się... z GoPro przyslali "klasyczną" odpowiedź (jakbym nie wiedział, jak się formatuje kartę... :smile: ):
Hi Jaroslaw
Thanks for your email
Probably your SD Card is having an erroneous behavior and might be creating ghost files, in this cases we advise to format the card.
You can reformat your SD card with your HD HERO2 by selecting the Delete ALL/Format option in the camera’s settings menu.
Note – reformatting the SD card will delete all data off of the card, so be sure that you save any videos or pictures you want to keep on your computer before reformatting the SD card.
We’re going to navigate though the camera’s settings menu to reformat the SD card. To navigate though the menu, use the front (Power) button to move through the various menu options and the top (Shutter) button to select them.
Here are the steps to reformat your SD card with your HD HERO2:
1. Power ON your camera with the SD card inserted.
2. Press the front (Power) button repeatedly until you see the wrench icon on the camera’s screen.
3. Press the top (Shutter) button one time.
4. Press the Power button repeatedly until you see “MORE”.
5. Press the Shutter button one time to select MORE. Next, you’ll see a trashcan icon.
6. Press the Shutter button one time to select the trashcan icon.
7. Press the Power button until “ALL/Format” is highlighted.
8. Press the Shutter button one time to select “ALL/Format”.
9. Press the Power button until “Yes” is highlighted.
10. Press the Shutter button one time to select “Yes”. Your camera’s LED and the trashcan icon will blink to indicate that your SD card is being reformatted.
Once they stop blinking, power OFF/ON your camera, and your file counter should show 00.
Important – take a picture. This confirms that your SD card is successfully reformatted.
Please let me know if you have any questions.

Po kolejnym "molestowaniu" odpowiedzieli ponownie: Thank you so much for your feedback. We advise you to try a different SD Card , by your description it doesn't seem to be a camera's hardware issue.

OK, ponownie przeprowadziłem symulację z NOWĄ kartą (8 GB). Włączałem kamerkę na 2-3s, tworząc krótkie filmiki. Po 77 ujęciach kamerka zasygnalizowała FULL. Wyjąłem kartę, wsadziłem do PC i oczywiście: zajęte 1GB, 7 GB wolnego. Zrobiłem eksperyment, czy to rzeczywiście jest wolne miejsce i skopiowałem jeden z filmików (188MB). Oczywiście nagrał się na karcie bez problemu. Włożyłem kartę z powrotem do GoPro i... tu ciekawostka - mogę nagrywać dalej! Zrobiłem kolejne 200 ujęć, zapełniłem kolejne 6GB i mogę nadal kręcić... Nic nie rozumiem. Trudno, nie mam już więcej czasu na testy bo wyjeżdżam, na wszelki wypadek dokupiłem karty, teraz już będę sprawdzał "w boju" :smile:

Wróć do Karty pamięci · Następny nieczytany temat →