Forum KameryPOV.pl używa cookies. Przeczytaj Politykę prywatności aby dowiedzieć się więcej. Korzystając z forum akceptujesz zapisywanie ciasteczek na swoim komputerze. [Zamknij]
Witam.Jako to ze zaczynam dopiero przygode z filmowaniem i obrabianiem filmików proszę o ocene starych wyjadaczy mojego pierwszego filmiku z kamerki GoPro 3+ Black Edition...Przyjme każdą krytyke Ustawienia filmowania to 1080p,60 fps,fdv normal, protune off.ntsc, Program do obrobki - Pinnacle Studio 15 HD. Hmm mimo to ze filmik byl nagrywany w 1080p to po wrzuceniu filmiku na YT maksymalna rozdzielczosc do ogladania jest 720p ...dlaczego? Prosze o podpowiedzi co do kolorów i ustawien do kamerowania w domu przy slabym oswietleniu....jakie ustawienia do zabawy opcja slow motion ...tak wiec o to te pierwsze wypociny moje ....z góry dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi ...pozdrawiam
No hej majestik! Jako etatowy recenzent filmów na tym forum mogę udzielić Ci informacji zwrotnej
Jak na pierwszy raz to jest bardzo fajnie! Nie wiem, czy miałeś jakieś zamierzenie przy montowaniu tego materiału, ale ja odebrałem przekaz "jak to fajnie wyjść se z córą na spacer w słoneczny dzień - chill i uśmiech". Super, że trwa to tylko 3 i pół minuty, choć dla mnie i tak wieje dłużyzną. Szczególnie mam na myśli ujęcia z huśtawką 2:25 do 3:10 - prawie cała minuta, czyli jedna czwarta całego filmu według mnie zmarnowana, bo właśnie ani te ujęcia nie są słoneczne, ani szczególnie ładne - w tle jakieś kartony na szafie, grzejnik, kiepskie oświetlenie, sam rozumiesz.. (nie to, żebym się czepiał szczegółów ). Wnikając dalej w kwestie techniczne to pamiętaj, że im więcej ruszasz i trzęsiesz kamerką tym bardziej amatorsko wyglądają zdjęcia. Tu masz 90% ujęć mniej lub bardziej roztrzęsionych. Skumaj ujęcie 1:28 - 1:31. Stabilne, fajny kąt kamery, krótkie i na temat - wygląda profeska.
Piszesz, że materiał kręciłeś na 60fps - moje pytanie: po co? Ogólnie kręcenie więcej niż 25/30 fpsów ma tylko jeden cel - zrobienie płynnego slow motion. W twoim klipie nie ma żadnego slowmo, więc 60fps nic nie wnosi, a nawet szkodzi. Im więcej fpsów tym gorsza jakość zdjęć - szczególnie w słabym oświetleniu o które pytałeś. Wtedy najlepiej kręcić jak najmniej fpsów tzn. 25/30 (w dobrym oświetleniu to ma mniejsze znaczenie).
Ostatnia uwaga apropos przejść między ujęciami. Doświadczenie życiowe pokazuje, że im prościej tym lepiej. I tak spoko, że nie poszedłeś w jakieś wodotryski i użyłeś ściemnień. Postaraj się jednak docenić moc zwykłego cięcia bez żadnego efektu przejścia. Dzięki temu klip staje się bardziej treściwy, dynamiczny i krótszy. Skumaj, że jak w 200 sekundowym klipie masz 20-30 przejść a każde trwa 2-3s, to na same ściemnienia i rozjaśnienia tracisz 60s. 1 minutę z 3,5! Ja osobiście ściemniej i rozjaśnień używam, jak chcę zbudować jakiś dramatyzm i napięcie, albo żeby zamknąć jedną część filmu i zacząć drugą. Podobnie przejście cross fade (po polsku chyba przenikanie) jednej sceny w drugą dla widza ma znaczenie "minął jakiś czas" i według mnie bez sensu używać go w każdym połączeniu dwóch ujęć. Możesz sobie zobaczyć mój filmik (link poniżej; uwaga: audycja zawiera lokowanie produktu ) gdzie na 5 minut filmu mam 3 przejścia typu przenikanie a reszta to zwykłe cięcia.
Podsumowując: bardzo dobra robota jak na pierwszy filmik!
P.S. Nie mam pojęcia czemu kręciłeś 1080 a na youtube jest "tylko" 720. Może po prostu wyrenderowałeś materiał z Pinacle w 720...?
P.P.S. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie dostałem statusu admina za regularne i cenne komentowanie filmików na tym forum hehe
Dzieki za ocene i mile slowa Jesli zle zrozumialem to mnie popraw ...w ladny sloneczny dzien mam nagrywac w 1080p i 60 fps tak ? W slabo oswietlone miejsca np w domu uzywac 1080p i 25-30 fps jesli chce sie pobawic w slow motion moge nagrywac w 1080p 60 fps tylko w warunkach bd tak ? A jak ujecia pod woda np w basenie ? I jeszcze mam pytanko na pomysl filmowania w ruchu np szybkiego spaceru zawsze sie cos zatrzesie...jakis statyw krotki np ten z firmy gopole ? Dzieki za odpowiedz
Prawie dobrze zrozumiałeś Defaultowo nagrywaj w 25/30 a jak wiesz, że chcesz jakieś ujęcie zrobić w slowmo to wtedy nagrywaj więcej 60/120/240 - ile Ci potrzeba. Tylko pamiętaj, że czas naświetlania działa tak samo jak w aparacie fotograficznym. Im krótszy (im więcej fpsów) tym mniej światła wpada na matrycę. Więc jak masz w domu czy na basenie już na wstępie ciemno i jeszcze kamerujesz przy większej ilości fpsów to nagranie wyjdzie jeszcze ciemniejsze. Na youtube jest dużo filmików z porównaniem różnych trybów nagrywania kamery w tych samych (ciemnych, jasnych, podwodnych) warunkach. A najlepiej poeksperymentować samemu i zobaczyć, co się sprawdza a co nie. Ja nagrywałem pokaz capoeiry w klubie, slabe oswietlenie, ale i tak chcialem 60fpsow do slowmo i wszyszlo nawet ok (jak chcesz zobaczyć to na moim kanale jest klip).
Jeśli zaś chodzi o kamerę to dla naszych amatorskich potrzeb wystarczy myśleć o tym, że ma być stabilna i starać się dobrze ją trzymać - już będzie różnica. Na youtube jest dużo filmików, które pokazują różne mniej lub bardziej sprytne sposoby. Sprzęt oczywiście pomaga tylko jest pytanie ile chcesz wydać i czy to ma sens wybierać się na spacer z córką i steady camem