Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Prośba O ocene i podpowiedzi :)

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 majestik89

majestik89

Ekspert

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 71 postów
  • Miejscowość:Limerick
  • Kamera:
    GoPro 3+ Black Edition
  • Karta pamięci:
    Lexar 32 GB (10)

Napisano 16 styczeń 2014 - 14:35

Witam.Jako to ze zaczynam dopiero przygode z filmowaniem i obrabianiem filmików proszę o ocene starych wyjadaczy :)  mojego pierwszego filmiku z kamerki GoPro 3+ Black Edition...Przyjme każdą krytyke :) Ustawienia filmowania to  1080p,60 fps,fdv normal, protune off.ntsc,    Program do obrobki - Pinnacle Studio 15 HD.  Hmm mimo to ze filmik byl nagrywany w 1080p to po wrzuceniu filmiku na YT maksymalna rozdzielczosc do ogladania jest 720p ...dlaczego? Prosze o podpowiedzi co do kolorów i ustawien do kamerowania w domu przy slabym oswietleniu....jakie ustawienia do zabawy opcja slow motion ...tak wiec o to te pierwsze wypociny moje ....z góry dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi ...pozdrawiam        

beznazwy-1q8y6q.jpg

#2 Kisiel

Kisiel

Wyjadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO3 Black
  • Karta pamięci:
    SanDisk 64GB (10)

Napisano 16 styczeń 2014 - 17:53

No hej majestik! Jako etatowy recenzent filmów na tym forum mogę udzielić Ci informacji zwrotnej ;)

Jak na pierwszy raz to jest bardzo fajnie! Nie wiem, czy miałeś jakieś zamierzenie przy montowaniu tego materiału, ale ja odebrałem przekaz "jak to fajnie wyjść se z córą na spacer w słoneczny dzień - chill i uśmiech". Super, że trwa to tylko 3 i pół minuty, choć dla mnie i tak wieje dłużyzną. Szczególnie mam na myśli ujęcia z huśtawką 2:25 do 3:10 - prawie cała minuta, czyli jedna czwarta całego filmu według mnie zmarnowana, bo właśnie ani te ujęcia nie są słoneczne, ani szczególnie ładne - w tle jakieś kartony na szafie, grzejnik, kiepskie oświetlenie, sam rozumiesz.. (nie to, żebym się czepiał szczegółów ;) ). Wnikając dalej w kwestie techniczne to pamiętaj, że im więcej ruszasz i trzęsiesz kamerką tym bardziej amatorsko wyglądają zdjęcia. Tu masz 90% ujęć mniej lub bardziej roztrzęsionych. Skumaj ujęcie 1:28 - 1:31. Stabilne, fajny kąt kamery, krótkie i na temat - wygląda profeska.

Piszesz, że materiał kręciłeś na 60fps - moje pytanie: po co? Ogólnie kręcenie więcej niż 25/30 fpsów ma tylko jeden cel - zrobienie płynnego slow motion. W twoim klipie nie ma żadnego slowmo, więc 60fps nic nie wnosi, a nawet szkodzi. Im więcej fpsów tym gorsza jakość zdjęć - szczególnie w słabym oświetleniu o które pytałeś. Wtedy najlepiej kręcić jak najmniej fpsów tzn. 25/30 (w dobrym oświetleniu to ma mniejsze znaczenie).

Ostatnia uwaga apropos przejść między ujęciami. Doświadczenie życiowe pokazuje, że im prościej tym lepiej. I tak spoko, że nie poszedłeś w jakieś wodotryski i użyłeś ściemnień. Postaraj się jednak docenić moc zwykłego cięcia bez żadnego efektu przejścia. Dzięki temu klip staje się bardziej treściwy, dynamiczny i krótszy. Skumaj, że jak w 200 sekundowym klipie masz 20-30 przejść a każde trwa 2-3s, to na same ściemnienia i rozjaśnienia tracisz 60s. 1 minutę z 3,5! Ja osobiście ściemniej i rozjaśnień używam, jak chcę zbudować jakiś dramatyzm i napięcie, albo żeby zamknąć jedną część filmu i zacząć drugą. Podobnie przejście cross fade (po polsku chyba przenikanie) jednej sceny w drugą dla widza ma znaczenie "minął jakiś czas" i według mnie bez sensu używać go w każdym połączeniu dwóch ujęć. Możesz sobie zobaczyć mój filmik (link poniżej; uwaga: audycja zawiera lokowanie produktu  :mrgreen:  ) gdzie na 5 minut filmu mam 3 przejścia typu przenikanie a reszta to zwykłe cięcia.

Podsumowując: bardzo dobra robota jak na pierwszy filmik! :smile:

P.S. Nie mam pojęcia czemu kręciłeś 1080 a na youtube jest "tylko" 720. Może po prostu wyrenderowałeś materiał z Pinacle w 720...?

P.P.S. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie dostałem statusu admina za regularne i cenne komentowanie filmików na tym forum hehe :ugeek:

• mistrzCK przyznał pochwałę

#3 majestik89

majestik89

Ekspert

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 71 postów
  • Kamera:
    GoPro 3+ Black Edition
  • Karta pamięci:
    Lexar 32 GB (10)

Napisano 16 styczeń 2014 - 22:06

Dzieki za ocene i mile slowa :) Jesli zle zrozumialem to mnie popraw ...w ladny sloneczny dzien mam nagrywac w 1080p i 60 fps tak ? W slabo oswietlone miejsca np w domu uzywac 1080p i 25-30 fps jesli chce sie pobawic w slow motion moge nagrywac w 1080p 60 fps tylko w warunkach bd tak ? A jak ujecia pod woda np w basenie ? I jeszcze mam pytanko na pomysl filmowania w ruchu np szybkiego spaceru zawsze sie cos zatrzesie...jakis statyw krotki np ten z firmy gopole ? Dzieki za odpowiedz

beznazwy-1q8y6q.jpg

#4 Kisiel

Kisiel

Wyjadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO3 Black
  • Karta pamięci:
    SanDisk 64GB (10)

Napisano 17 styczeń 2014 - 11:06

Prawie dobrze zrozumiałeś ;-) Defaultowo nagrywaj w 25/30 a jak wiesz, że chcesz jakieś ujęcie zrobić w slowmo to wtedy nagrywaj więcej 60/120/240 - ile Ci potrzeba. Tylko pamiętaj, że czas naświetlania działa tak samo jak w aparacie fotograficznym. Im krótszy (im więcej fpsów) tym mniej światła wpada na matrycę. Więc jak masz w domu czy na basenie już na wstępie ciemno i jeszcze kamerujesz przy większej ilości fpsów to nagranie wyjdzie jeszcze ciemniejsze. Na youtube jest dużo filmików z porównaniem różnych trybów nagrywania kamery w tych samych (ciemnych, jasnych, podwodnych) warunkach. A najlepiej poeksperymentować samemu i zobaczyć, co się sprawdza a co nie. Ja nagrywałem pokaz capoeiry w klubie, slabe oswietlenie, ale i tak chcialem 60fpsow do slowmo i wszyszlo nawet ok (jak chcesz zobaczyć to na moim kanale jest klip).

3mka!

#5 Kisiel

Kisiel

Wyjadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • Kamera:
    GoPro HERO3 Black
  • Karta pamięci:
    SanDisk 64GB (10)

Napisano 17 styczeń 2014 - 16:20

Jeśli zaś chodzi o kamerę to dla naszych amatorskich potrzeb wystarczy myśleć o tym, że ma być stabilna i starać się dobrze ją trzymać - już będzie różnica. Na youtube jest dużo filmików, które pokazują różne mniej lub bardziej sprytne sposoby. Sprzęt oczywiście pomaga tylko jest pytanie ile chcesz wydać i czy to ma sens wybierać się na spacer z córką i steady camem :D

• majestik89 przyznał pochwałę

#6 majestik89

majestik89

Ekspert

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 71 postów
  • Kamera:
    GoPro 3+ Black Edition
  • Karta pamięci:
    Lexar 32 GB (10)