Jeżeli na dłuższych materiałach tak się dzieje oznacza to że Vegas stara się dostosować rozmiar pliku poprzez Variable Bitrate, które - być może - znacznie zaniża. Zaznacz Constant bitrate i wprowadź wartość 30 000 000. Być może to naprawi problem.
Abym mógł coś więcej się dowiedzieć, pobierz program Mediainfo. Zainstaluj go i podaj logi z dwóch plików. Wtedy sprawdzę, dlaczego na jednym z filmów jest pikseloza.
Internet HD 1080p to specjalnie dostosowane, jak widać, pod internet. Czyli bardziej chodzi o to żeby rozmiar był niższy a jakość taka sobie.
Jak wrzucasz materiał to na początku Vegas pyta się:
Jeśli nie wrzucasz materiałów z innej kamery to warto kliknąć Yes, wtedy Vegas dostosuje ustawienia pod pliki z kamery.
Ważne jest wyłączenie resamplingu, jeśli materiały są z nowej kamery (resampling analizuje klatki po swojemu - przydatne tylko przy spowalnianiu filmu). Prawym na materiale - "Disable resample". (lub prościej: Edit > Switches > Disbale resample).
Dostosuj FPSy do filmu. Jeśli filmy z kamery mają 60fps to niech renderowany film też tyle ma. Jeśli chcesz profesjonalnie to przekonwertuj filmy programem MeGUI (jeśli chcesz instrukcje, to je napisze) pod ustawienia, które ustawisz później w Vegasie. Co do Slow Motion (lub jeśli spowalniasz film z poziomu Vegasa) włącz resampling.
Nie mam kamery GoPro dlatego jestem trochę ograniczony, ale jedna rada: renderuj także w innych formatach, kombinuj jak się da, w końcu musi się udać (jeśli moje rady nie zadziałają).
Vegas po prostu leży jeśli chodzi o kodeki. To jest dla mnie paranoja, żeby profesjonalny program nie mógł sobie poradzić z kodekiem x264vfw.