Witam,
Bardzo proszę o ocenę i ewentualne uwagi:
zdjęcia co 5 sek - 12MP
przerobione na 1920x1080
sony vegas
Są to moje pierwsze próby dlatego proszę o wyrozumiałość
dzięki!
Napisano 22 czerwiec 2014 - 18:53
Witam,
Bardzo proszę o ocenę i ewentualne uwagi:
zdjęcia co 5 sek - 12MP
przerobione na 1920x1080
sony vegas
Są to moje pierwsze próby dlatego proszę o wyrozumiałość
dzięki!
Napisano 22 czerwiec 2014 - 18:55
Jest git, brakuje muzyki w tle...
Napisano 23 czerwiec 2014 - 06:19
Dokładnie, gdyby była muzyka dałbym 10/10, teraz tylko 9
Pogoda też ci dopisała
Napisano 23 czerwiec 2014 - 06:29
co do muzyki zgoda, ale robiłem to tak na szybko i głównie chodziło mi o ocenę jakości wizualnej (pierwszy raz konwertowałem i wrzucałem na vimeo)
w przyszłym tygodniu wrzucą poprawioną wersję z muzyką (ograniczenie do 1 filmu tygodniowo hd na vimeo)
a tak na marginesie to opłaca się wykupować wersję PRO na Vimeo?
Napisano 23 czerwiec 2014 - 06:36
Napisz jeszcze ile klatek zdjęć, ustawiłeś, aby uzyskać płynność ... osobiście pokusiłbym się o delikatne spowolnienie tempa, czyli ograniczenie liczby klatek przy zachowaniu płynności.
GoPro Hero 3+ Black + Battery BacPac + SanDisk Extreme 32GB
Napisano 23 czerwiec 2014 - 06:48
Napisz jeszcze ile klatek zdjęć, ustawiłeś, aby uzyskać płynność
nie wiem czy o to chodzi ale ustawiłem 30 klatek na sekundę
czyli na ile powinienem ustawić aby uzyskać lepszy efekt? Dopiero zaczynam przygodę z obróbką filmów więc jeszcze nie do końca się orientuję.
Napisano 23 czerwiec 2014 - 07:02
Tu masz mój Timelaps, gdzie ustawiłem 22 fps, czyli 22 zdjęcia przypadające na 1 sekundę.
Napisano 23 czerwiec 2014 - 07:05
I to też są zdjęcia robione co 5 sek?
Bo rozumiem że im większy interwał tym więcej klatek na sekundę trzeba zastosować przy montażu żeby nie było skoków?
zmieniłem na czas między zdjęciami 0,045 w ustawieniach ale generalnie nic się nie zmieniło... i czas filmu również pozostał ten sam...
jak zmienić tą ilość klatek?
Napisano 23 czerwiec 2014 - 08:22
Pierwsza scena zdjęcie co 5 sekund, kolejne wie sceny zdjęcia co 2 sekundy.
Nie wiem na czym pracujesz, ale u mnie na MAGIX Video Pro X6, ustawiam projekt na NTSC HDTV 1080i 16:9 i zmieniam standard z 29.97 fps, na 22 fps, ładuje zdjęcia po czym ustawiam długość każdej klatki, w tym wypadku odpowiednio ilość klatek przypadającą na każdą sekundę filmu czyli 22 kadry.
Napisano 23 czerwiec 2014 - 08:29
pracuję na sony vegas ale gdy zmienię ustawienia długości zdjęć nic się nie zmienia
Napisano 23 czerwiec 2014 - 09:03
W takim razie zostają Ci tutoriale na YT, SV to dla mnie magia, za to w Magic, mógłbym Ci pomóc
Napisano 23 czerwiec 2014 - 09:33
W takim razie zostają Ci tutoriale na YT
no właśnie wydawało mi się że robię jak w tutorialu:
ale coś nie "pykło"
Napisano 23 czerwiec 2014 - 11:37
pracuję na sony vegas ale gdy zmienię ustawienia długości zdjęć nic się nie zmienia
A co chcesz żeby ci zmieniło?
Co do oceny nagrania, ........... "dupy nie urywa". Nagrane z balkonu, ot ustawiona kamera i niech sobie pyka. Co innego jak byś zastosował obrót wokół osi, dodająć jeszcze jakieś inne ujęcia wtedy było by co oceniać, a tak ........... Poskładane poprawnie.
Napisano 23 czerwiec 2014 - 11:41
A co chcesz żeby ci zmieniło?
rozumiem że jak zmniejszę ilość klatek na sekundę to film powinien się wydłużyć?
"dupy nie urywa"
wiem - nie miało urywać chodziło mi ocenę typu:
Poskładane poprawnie.
za którą bardzo dziękuję
Napisano 03 lipiec 2014 - 06:23
Moje nowe produkcje.
Pozdrawiam
Napisano 04 lipiec 2014 - 08:00
I to też są zdjęcia robione co 5 sek?
Bo rozumiem że im większy interwał tym więcej klatek na sekundę trzeba zastosować przy montażu żeby nie było skoków?
zmieniłem na czas między zdjęciami 0,045 w ustawieniach ale generalnie nic się nie zmieniło... i czas filmu również pozostał ten sam...
jak zmienić tą ilość klatek?
mcdavid ludzkie oko "widzi" do 25kl/s. więc nie ma sensu pakować więcej klatek bo nie zauważysz różnicy. Nagrywanie z większą ilością klatek ma sens gdy myślimy o slow motion (przeciwieństow time lapse), bo po zwolnieniu filmu nie bedzie "skoków".
Dobierając interwał musimy zadać sobie pytanie co chcemy pokazać im dłuższe wydażenie tym żadziej powinno być wykonywane zdjęcie (widziałeś napewno filmy z kwitnącymi kwiatami itp.), więc zanim zaczniemy nagrywać zadajemy sobie pytanie jak długo ma trwać nasz film = czy przy danym interwale uzyskamy oczekiwany rezultat i czy odbiorca nie zaśnie zanim do niego doczeka.
Ja time laps-y nagrywam komórką bo uważam, że jest to10razy szybsze, a efekt przy moim poziomie jest zadowalający. Jeżeli już robię to ze zdjęć to w lightroom-ie wię trudno mi powiedzieć coś o sony vegas.
Filmy montuję w pinacle i z tego co zauważyłem to przy zmianie szybkości film nie wydłuża się/skraca automatycznie na osi czasu, a trzeba "rozciągnąć" go ręcznie.
Ogólnie time laps powinien być wykonywany aparatem fotograficznym w funkcji manual tak by zmiana oświetlenia nie wpływała na film. Kamera sportowa jest OK do amatorskiej zabawy, ale wystarczy nagrać wschód słońca by zrozumieć o co chodzi i dlaczego pomimo tego że wokół nas jest coraz widniej, powstały film się sciemnia by ostatecznie się rozjaśnić.
Napisano 05 lipiec 2014 - 17:49
Napisano 07 lipiec 2014 - 09:37
No niby tak i trudno zaprzeczyć, ale owa róznica ma zastosowanie do gier. W przypadku gry mam kontrolę nad postacią raz porusza się ona szybciej raz wolniej i te 60fps "daje mi zapas" na to by obraz był płynny i nie zacinał. Czy przy filmie ma to zastosowanie? Teoretycznie przy nagrywaniu wiem jaki efekt końcowy będę chciał uzyskać przy montażu więc wiem czy będzie to normalna scena czy slow motion. Wklej proszę jakiś link na temat 60fps w filmie (nie animacji komputerowej) bo przyznam, że nic nie znalazłem.
Napisano 25 lipiec 2014 - 12:00
Podepne sie pod temat
Panowie mam cholerny problem z filmem. Przy podglądzie filmik jest ok, ale podczas renderowania na podglądzie ma czarne paski po bokach .Robię time lapse w sony vegas pro 13 i ustawiam w "Event Pan/Crop" opcje "Match Output Aspect" no i tak jak mówie na podglądzie przed renderowaniem film zajmuje całe okienko, ale przy renderowaniu są czarne paski po bokach i gotowy film też ma te paski. Jak to usunąć?
Napisano 27 lipiec 2014 - 08:16
Te paski to 4:3, prawdopodobnie zależy ci na 16:9 czyli 1920x1080. Spójrz na tutorial który wkleił mcdavid 3:40 może tu jest problem.