Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Przełączniki S1 i S2 - do czego służą? Phantom 2 Vision+

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

virus191

virus191

Użytkownik

• Użytkownik
  • 139 postów

Do czego służą Przełączniki S1 i S2 w Phantom 2 Vision+ ? Ten z prawej wiem, że się nim kalibruje kompas. Może ktoś to dość łopatologicznie wytłumaczyć? 

Priders

Priders

Alpha i Omega

• Moderator
    • PipPipPipPipPip
    • 2545 postów
    • Miejscowość:Śrem
    • Kamera: Gopro
    • Karta pamięci: SanDisk
    Instrukcję czytałeś ? Tam jest wytłumaczone.

Wysłane z Smartfona. Za błędy przepraszam.

• skiper83 lubi to

Pozdrawiam,

Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !! 

skiper83

skiper83

Ekspert

• Użytkownik
    • PipPip
    • 672 postów
    • Miejscowość:Lubuskie
    • Kamera: GoPro 3 Silver & Phantom 3 pro
    • Karta pamięci: 2x SanDisk 16GB (10)

Po pierwsze instrukcja po drugie youtube.com , po trzecie jeśli w dwóch pierwszy nic nie mówią pytaj :)

a co do tego z prawej to tylko na początku potrzebny do kalibracji a pod jego pozycjami zmienia się w zależności czy phantom cy naza mode : GPS MODE, GPS ATTI MODE i 3 to zależy co masz ustawione np: failsafe lub manual mode :D

Czytać Czytać , szukać , i czytać bo inaczej będą bolały upadki ;)

virus191

virus191

Użytkownik

• Użytkownik
    • 139 postów

Latam w trybie Phantom, jeszcze nie doszedłem co to ten tryb NAZA. A więc przełącznik S1 (z prawej) - służy do kalibracji kompasu - przełączam go 5 razy z pozycji od 1-3. Przełącznik S2 z lewej - służy do przydzielania pozycji HOME - również przełączam go 5 razy z pozycji 1-3? W locie zaobserwowałem, że gdy przełączę go nawet raz to migąją zielone diody. 

Poprawcie mnie jeśli coś jest inaczej.

skiper83

skiper83

Ekspert

• Użytkownik
      • PipPip
      • 672 postów

Usiądę do kompa to się rozpisze

Edytuję i się rozpisuję.

Prawy przełącznik czyli S1 służy do:

między innymi kalibracji kompasu - czyli 5-10razy przełączamy góra dół by spowodować zapalenie się oświetlenia na fantomie na żółte stałe światło.

Kolejne opcje pod tym przełącznikiem to tak jak już pisałem wyżej.

W zależności jaką opcję masz włączoną w asystencie
      Opisuję jak wygląda ustawienie w moim radiu.

Phantom                                                                                      NAZA

S1 pozycja 1 GPS MODE   fantom świeci na zielono                   S1 pozycja 1 GPS MODE   fantom świeci na zielono

S1 pozycja 2 GPS ATTI MODE fantom świeci na żółto                S1 pozycja 2 GPS ATTI MODE fantom świeci na żółto

S1 pozycja 3 GPS MODE   fantom świeci na zielono                  S1 pozycja 3 FAIL SAFE MODE fantom świeci na żółto i wraca do pkt startu.

Tak jak pisałem to są moje ustawienia

W opcji NAZA jest dostępna opcja MANUAL MODE czyli pełne ręczne sterowanie dla bardzo zaawansowanych pilotów.

Osobiście nie polecam gdyż raz tak ustawiłem i nie mając palców na drążkach "kierowniczych" przełączyłem na manual mode i dobrze że byłem blisko to złapałem ręką fantoma.

Ja ustawiłem moje radio w/w sposób ponieważ uważam że to najbezpieczniejsze przy przypadkowym przełączeniu pstryczka w dół :)

Przełącznik S2 z lewej strony. DOSTĘPNE FUNKCJE TYLKO W NAZA.
      Jako inteligent orientation control (IOC) 

S2 pozycja 1 wyłączony brak funkcji 

S2 pozycja 2 COURSE LOCK MODE funkcja pozwala na orientację w przestrzeni niezależnie jak obrócisz fantoma to jeśli dasz drążek do przodu to leci do przodu , do tyłu czyli do tyłu , w lewo to w lewo, w prawo to w prawo. Pamiętaj że nieważne jak się fantom obróci czy będzie patrzał kamerą na ciebie , czy kamera będzie w kierunku od ciebie to kierunki przód to przód , tył to tył , lewo to lewo a prawo to prawo pozostają nie zmienione. Przydatny temat jeśli zgubisz się w powietrzu i chcesz wrócić. osobiście używam opcji fail safe z S1 ;) powrót do domu i tyle.
      Tutaj masz od konkretnej minuty pokazane jak gość leci fantomem do przodu o go podczas lotu obraca a ten ciągle leci do przodu :)

S2 pozycja 3 HOME LOCK MODE to jest bardziej pomieszane bo podzielone jest na dwa etapy. 1 etap to CL (course lock mode) 2 etap to HOME LOCK MODE więc tutaj fajnie chłopak tłumaczy odeślę cię do filmiku 

Mam nadzieję że lektura się przyda

Użytkownik skiper83 edytował ten post 27 luty 2015 - 13:48

virus191

virus191

Użytkownik

• Użytkownik
      • 139 postów

Dzięki! Coś tam powoli zaczynam łapać. Jak zgubię orientację, patrzę na lewy dolny róg ekranu telefonu. Wtedy ustawiam orientację i nie mam problemu z powrotem albo wyłączam pilot i sam zaczyna wracać.

skiper83

skiper83

Ekspert

• Użytkownik
        • PipPip
        • 672 postów

też tak można tylko jak będziesz latał w "terenie zabudowanym" typu drzewka, krzaczki, to pamiętaj że wyłączając on wznosi się na pewną wysokość i wraca do ciebie.

W asystencie w zakładce advanced --> limits --> zakładka GO HOME ALT ustaw coś wyższego :) zawsze to bezpieczniejsze niż 20m :D

dred007

dred007

Newbie

• Użytkownik
        • 9 postów
        • Miejscowość:Regenwalde
        • Kamera: Polaroid Cube
        • Karta pamięci: SanDisk Class 10 32GB

też tak można tylko jak będziesz latał w "terenie zabudowanym" typu drzewka, krzaczki, to pamiętaj że wyłączając on wznosi się na pewną wysokość i wraca do ciebie.

W asystencie w zakładce advanced --> limits --> zakładka GO HOME ALT ustaw coś wyższego :) zawsze to bezpieczniejsze niż 20m :D

Kolego skiper83, a możesz pokrótce powiedzieć o co chodzi w tej opcji (GO HOME ALT)? jaką wartość w tym ustawić, żeby było dobrze? Ewentualnie do czego to dopasować? Oglądam ten filmik co zapodałeś ale nie czaję. Chyba ciemna masa ze mnie.

skiper83

skiper83

Ekspert

• Użytkownik
        • PipPip
        • 672 postów

Kolego skiper83, a możesz pokrótce powiedzieć o co chodzi w tej opcji (GO HOME ALT)? jaką wartość w tym ustawić, żeby było dobrze? Ewentualnie do czego to dopasować? Oglądam ten filmik co zapodałeś ale nie czaję. Chyba ciemna masa ze mnie.

GO HOME ALT =GO HOME ALTITUDE co to znaczy... To jest wysokość na jaką wznosi się fantom np w momencie rozłączenia / zerwania sygnału między fantomem a radiem. Włącza się wtedy funkcja powrotu do miejsca startu i teraz...

Jeśli latasz tylko po łące bez drzew , nie wlatujesz za obiekty tak że nie masz kontaktu wzrokowego z fantomem to spokojnie może być np 15 -20 m ale jeśli masz w planach wlecieć za obiekt który ma wysokość 4 piętrowego bloku czyli około 20m to fantom na pewno wleci w obiekt :D a jeśli będzie ustawione np 50m to spokojnie wzniesie się na tą wysokość i na tej wysokości będzie leciał do miejsca startu a następnie wyląduje.

Tutaj masz film poglądowy.

ZObacz gdzie stoi auto i pilot a potem zobacz co dron robi po zerwaniu sygnału przez kamyk :D

Jeśli by miał ustawione np 100m to spokojnie dron by to obleciał górą 

• dred007 lubi to

dred007

dred007

Newbie

• Użytkownik
        • 9 postów
        • Miejscowość:Regenwalde
        • Kamera: Polaroid Cube
        • Karta pamięci: SanDisk Class 10 32GB
        No i właśnie o coś takiego mi chodziło. Dziękuję bardzo. Jeszcze musze rozkminić przelacznik po drugiej stronie. Jeszcze raz dzięki :)

skiper83

skiper83

Ekspert

• Użytkownik
        • PipPip
        • 672 postów

Ten po drugiej to przełączanie Inteligent orientation control (IOC) jeśli w ustawieniach masz to włączone to pomaga przy powrocie drona do miejsca startu niezależenie od kierunku jak jest ustawiony i w którym leciał.
        Przy jednym jest tak że dając drążek do siebie drona niezależnie od ustawienia leci do ciebie. :) 
        Poczytaj i po szukaj a znajdziesz odpowiedź :)

• dred007 lubi to

Wróć do Filmowanie z powietrza · Następny nieczytany temat →