Napisano 21 styczeń 2013 - 03:28
Napisano 21 styczeń 2013 - 06:57
Napisano 22 styczeń 2013 - 17:35
Mi sie wydaje ze jest dokładnie, tak jak z RAWem. Jak ktoś naprawde dobrze potrafi obrobic RAW i wykorzystać jego możliwości, zapisane dużo wiecej informacji w światłach, cieniach, dowolna manipulacja WB to wyjdzie to dużo lepiej niż na JPG. Tak samo tu, jak ktoś w porządnym programie potrafi wyciągnąć sporo z ProTune to wyjdzie końcowy obrazek na pewno lepszy niż ten obrabiany przez kamerę. Ale moze wypowie sie jakis spec w tym temacie:)
Napisano 27 styczeń 2013 - 16:12
Panowie to jak jest w RAW to mnóstwo ludzi wie! Obecnie każda lustrzanka ma ten system i daje oprogramowanie do obróbki. Jestem grafikiem z wieloletnim doświadczeniem mogę zrobić szkolenie o RAW. Jednak ProTune nie mogę do końca zrozumieć. A choćby dlatego, że Przedstawiciele FreeWay "Oswald" napisał mi, że do obróbki ProTune nie jest niezbędny żaden konkretny program (????). A szczególnie - napisał, że nie muszę używać CineForm bo to słaby program.Mi sie wydaje ze jest dokładnie, tak jak z RAWem. Jak ktoś naprawde dobrze potrafi obrobic RAW i wykorzystać jego możliwości, zapisane dużo wiecej informacji w światłach, cieniach, dowolna manipulacja WB to wyjdzie to dużo lepiej niż na JPG. Tak samo tu, jak ktoś w porządnym programie potrafi wyciągnąć sporo z ProTune to wyjdzie końcowy obrazek na pewno lepszy niż ten obrabiany przez kamerę. Ale moze wypowie sie jakis spec w tym temacie:)
Jest dokładnie tak, jak Krzysiek27 pisze. Porównując do zdjęć , przecież zdjęcia jpg też można poprawiać, tylko każde poprawianie pogarsza jakość. Tak jest w przypadku protune i bez. Poprawiając kolory, nasycenie itp w zwykłym pliku bez protune jakość spada. Poprawiając to samo z właczonym Protune można wyciągnąć dużo więcej.
Napisano 28 styczeń 2013 - 08:27
Napisano 28 styczeń 2013 - 18:13
No właśnie tego nie potrafię zrozumieć w porównaniu do RAW w lustrzankach. RAW ma więcej informacji, włącznie z wszystkimi nastawami aparatu które można zmienić w specjalnym programie jak się zapomniało w czasie robienia zdjęcia. Tu piszesz że ProTune ma więcej informacji ale nie ma oprogramowaia specjalnego!? To jak te zwykłe programy odczytują te więcej danych? Jakich danych? Zwykły program odczytuje ilość klatek, światło, balans bieli itp.itd.ProTune to tak naprawdę zwykłe pliki video tylko zapisane z jeszcze większą ilością szczegółów, danych, większy bitrate itd.
Jak na razie to ProTune to jednak magia ale MARKETINGOWA. Odkąd gwiazda FreeWay Oswald po 3 miesiącach dyskusji napisał mi że CineForm nie jest programem specjalnym do ProTune, robię testy plików z PT i bez oraiam je w dostępnych edytorach wideo i nie zauważyłem żadnej różnicy po obróbce, w jakości plików wyjściowych. Jednak jak poddam plik wstępnej obróbce w CineForm to efekt jest widoczny - Te z ProTune są lepsze.Nie ma w tym żadnej magii czy potrzeby stosowania specjalnego oprogramowania. Każdy solidny program do video-editingu jest w stanie wyciągnąć te dane. I tak naprawdę tylko od użytkownika zależy jak z tych danych skorzysta.
To ciekawe! Czyli że są pluginy do obróbki ProTune? To miało by sens....są pluginy dla tego programu, które podobnie jak CineForm automatyzują/ułatwiają obróbkę.
Napisano 01 luty 2013 - 05:30
To ciekawe! Czyli że są pluginy do obróbki ProTune? To miało by sens....są pluginy dla tego programu, które podobnie jak CineForm automatyzują/ułatwiają obróbkę.
Napisano 09 luty 2013 - 18:32
Nadal nie mogę nic zrozumieć!!! jestem grafikiem używam wielu programów do edycji obrazów. W Photoshopie itp mam setki suwaków do różnych ustawień obrazu... znam słabo ale robiłem kilka prostych filmików w Pinnacle i Movie Maker i do ch...y nigdzie tam nie znalazłem możliwości zmiany np. balansu bieli, nasycenia koloru, kontrastu, ostrości to czym regulować to ProTune?...Jednak z opisów w komentarzach wynika, że ten sam efekt można uzyskać bez plugina, jedynie korzystając z możliwości samego programu. Dlatego taka była moja wypowiedź.
Napisano 10 luty 2013 - 15:13
Napisano 10 luty 2013 - 17:49
Nie no, chociażby w Sony Vegasie są takie same suwaki jak w Camera Raw czy tam po prostu w PSie, można pracować normalnie na krzywych, nasyceniu, balansie itp
Napisano 10 luty 2013 - 19:06
Napisano 10 luty 2013 - 19:17
Napisano 12 luty 2013 - 00:34
Nie znam Sony Vegas. Pisałem, że korzystam z Pinncle 14 i Mowie Maker. Sorrki ale nie stać mnie na kupowanie co popadnie. Po to tu piszemy żeby zdobyć wiedzę.Chodzi tu o przekonanie kolegi wyżej co wątpi.
Napisano 12 luty 2013 - 01:44
Napisano 12 luty 2013 - 09:11
Nie znam Sony Vegas. Pisałem, że korzystam z Pinncle 14 i Mowie Maker. Sorrki ale nie stać mnie na kupowanie co popadnie. Po to tu piszemy żeby zdobyć wiedzę.
Dzięki "Krzysiek27 " zerknę na Vegas mam wersję trial po angielsku i wolno się wgryzam. Na razie nie odkryłem takich ustawień i suwaków a to było by genialnie.
Jak jesteś w tym dobry to mam jeszcze 1 pytanko. Czy jest płynna zmiana szybkości.?
Napisano 08 czerwiec 2013 - 07:24
Napisano 06 sierpień 2013 - 18:48
Napisano 19 sierpień 2013 - 13:09
Napisano 19 sierpień 2013 - 13:37
Pozdrawiam
Sebastian
MacBooK Retina ME294 15"2.3GHz/16GB/512GB
Napisano 19 sierpień 2013 - 14:15