Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Testy kamer sportowych!

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1513 postów
  • Miejscowość:L-k
  • Kamera:
    Hero 3 Silver
  • Karta pamięci:
    SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 29 czerwiec 2013 - 09:19

Rejestruj nie filmy lecz emocje

#2 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 01 lipiec 2013 - 07:54

Niestety nie ma GoPro, w komentarzach też na to narzekają. Możliwe, że test jest sponsorowany.

#3 Kuman

Kuman

Specjalista

• Użytkownik
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 01 lipiec 2013 - 10:18

Z tego co pisza w komentarzach to jezeli bedzie dobra ogladalnosc i test bedzie mial dosc dobra popularnosc to mozliwe ze poszerza test o kolejne kamerki.
    .

Rybka lubi plywac! C&R

#4 LeoDogg

LeoDogg

I'm a Pro!

• Użytkownik
    • PipPipPipPipPip
    • 948 postów
    • Miejscowość:Ciechanów
    • Kamera:
      GoPro 3 Black
    • Karta pamięci:
      Sandisk Extreme 32 GB

Napisano 01 lipiec 2013 - 10:34

Mnie osobiscie irytuje sytuacja tego typu, że na rynku - jest GoPro i reszta sprzetu i zawsze jest porownywanie do GoPro a to tylko jedna z wielu opcji do wyboru, wcale nie powiedziane zreszta ze najlepsza itp. a fakt ze jako pierwsza tego
    tego typu kamerka przecierala szlaki nie oznacza ze wszyscy maja ja hejtowac - na forach roznistych sytuacja jest analogiczna jak byla kiedys z Iphonem - ogolny hejting. Nikt nikomu nie nakazuje zakupu GoPro ale zauwazcie ze jak tylko cos nowego sie pokazuje na rynku to juz jest wyczekiwane jako GoPro killer, tak jak bylo z kolejnymi wytworami Samsunga wobec Iphone.

Ja i cała ta moja twórczość ;)

#5 Guest__*

Guest__*
    • Guests

Napisano 01 lipiec 2013 - 10:59

Przeczytałem ten test i powiem to co napisałem tam w komentarzach, że jest to dla mnie przegląd kamer sportowych, bo niestety zapomnieli o wielu ważnych sprawach. Jako test to to się nie nadaje - całkowita amatorka.

Jeśli chodzi o GoPro to też mam swoje zdanie na ten temat. Firma ma spore doświadczenie i sądzę, że jej sprzęt jest lepiej przemyślany niż innych firm, które są krócej na rynku. Jeśli chodzi o kontrolę jakości w GoPro to już nie jestem pewien czy jest na odpowiednim poziomie. Jest tyle problemów i reklamacji nowych kamer na naszym forum, a przecież w Polsce chyba aż tak dużo tych kamer nie sprzedali.

Nawet Sony, który jest liderem na rynku kamer na tą chwilę nie jest lepszy od GoPro.

#6 LeoDogg

LeoDogg

I'm a Pro!

• Użytkownik
    • PipPipPipPipPip
    • 948 postów
    • Kamera:
      GoPro 3 Black
    • Karta pamięci:
      Sandisk Extreme 32 GB

Napisano 01 lipiec 2013 - 11:07

Wiesz, co jest lepsze czy gorsze to juz kwestia bardzo subiektywna moim zdaniem - GoPro jest najbardziej rozpoznawalna kamera tego typu po prostu. Jezeli chodzi o mnie to dostalem dokladnie to czego oczekiwalem i za co zaplacilem.
    Co do ilosci kamer na rynku to moim zdaniem poszlo tego od metra - zobacz ilu jest userow na forum chociazby - jak lecialem teraz do Wloch to na pokladzie samolotu byly jeszcze dwie poza moja :)

#7 bazyli2013

bazyli2013

Specjalista

• Użytkownik
    • PipPip
    • 31 postów

Napisano 02 lipiec 2013 - 11:49

Powiem Wam jak to wygląda. Optyczne zrobiło przegląd kamer, które są dystrybuowane przez firmy wykupujące na ich stronie reklamy, a więc ten kto wykupi raz na jakiś czas banerek za kilka tysięcy dostaje
      info od redaktorów z optyczne.pl że chcą zrobić ''test kamer''. W związku z tym wspomniane firmy współpracujące z optyczne ( czyt. płacące kasę na banery, reklamy, artykuły sponsorowane ) udostępniają sprzęt.
      I tak produkty które w ogóle nie powinny się znaleźć w takim zestawieniu są niby testowane.

Moi drodzy pisałem kiedyś że moja przygoda z kamerkami sportowymi zaczęła się od chińskiego badziewia zwanego REDLEAF a tak naprawdę chińskiego gniota do kupienia w chinach za 175 zł i sprzedawanego na
      allegro za ok 500 zł ( dystrybuowanego przez firmę z rynku fotograficznego foxfoto z Łodzi ). Rollei też miałem okazje oglądać i powiem Wam jedno - Uwaga - z daaaaala od tej kamerki ! To kolejne dziwnie grube
      i ohydnie wstrętne badziewie jakich mało którego wyprodukowane kosztuje przypuszczam z 300 zł a sprzedawane jest za ponad tysiąc ( dystrybuuje to kolejna firma z rynku foto - fototechnika z gdańska ). Kolejny
      gniot Panasonic i Polaroid. O ile Panasonica nie miałem w rękach ( ale zobaczcie jak to wygląda ) to Polaroida tak i niczym specjalnym nie różni się od REDLEAF'a. Ujdzie tylko drift bo widziałem to i całkiem niezłe.

Ten test jest o kant tyłka rozbić i tylko leszcze będą się nim sugerować. Jak dla mnie brakuje w nim przede wszystkim GOPRO, Contour, CAMONE Infinity i Sony action.

#8 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
      • PipPipPipPipPip
      • 1513 postów
      • Kamera:
        Hero 3 Silver
      • Karta pamięci:
        SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 02 lipiec 2013 - 19:06

Zapytam tak czy ktoś przeprowadził kiedyś taki w pełni profesjonalny test kamer sportowych! Ale wszystkich kamer! Test ogólnie niezbyt profesjonalnym zabrakło choćby zbiorczego porównania kamer względem jakości filmów. Czy choćby możliwości ściągnięcia próbek filmów z testów. Widziałem dobre podobne testy ale np w tym powyżej zabrakło GoPro jak i Contour'a i Sony Action Cam! Ja osobiście nie widzę nic złego w tym by GoPro miało konkurencję! Tylko sęk w tym że Gp ma konkurencję która jednak nie przebiła jej jeszcze! Prócz tych kamer na rynku są jeszcze JVC Adixxon (czy jakoś tak) oraz Liquid Image! Tak więc tych kamer jest trochę do porównania wbrew pozorom! Każda ma swoje plusy i minusy! I sorry zgadzam się z tym co napisali przedmówcy - ale ciut obiektywny test mogli by przeprowadzić chyba tylko sami użytkownicy! Kwestia dorwania wszystkich kamer do testów które nie występują aż tak często (jakkolwiek to nie brzmi). Z drugiej strony nie raz czytam o ludziach którzy mieli niemal każdą kamerę pov w swoim użytku! I też mówią o ciekawych spostrzeżeniach!

#9 bazyli2013

bazyli2013

Specjalista

• Użytkownik
      • PipPip
      • 31 postów

Napisano 03 lipiec 2013 - 10:16

Na youtubie pełno jest różnych testów ale rzeczywiście przydałby się jeden wielki porządny. W tym powyżej jak dla mnie:

1. GOPRO HERO 2 ( cena ok 1149 ), cały czas ubolewam że za wyświetlacz trzeba jeszcze dopłacić.
        2. CAMONE INFINITY ( cena ok 789 )
        3. ACTIONPRO/DRIF - tutaj mam dylemat chociaż lepszy chyba ACTIONPRO ( cena nieznana, no a Drift jak wiadomo ok 1099 zł ).

#10 Guest__*

Guest__*
        • Guests

Napisano 03 lipiec 2013 - 16:23

Testy na youtube w większości przypadków można sobie wsadzić w d****.

Bitrate jest tam ograniczony do chyba 8Mb/s. Porównując na youtube dziadowską kamerę i GoPro 3 Black dużej różnicy możemy nie zobaczyć. Dopiero gdy porównamy oryginalne nagrania to się przekonamy ile, która kamera jest warta.

#11 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
        • PipPipPipPipPip
        • 1513 postów
        • Kamera:
          Hero 3 Silver
        • Karta pamięci:
          SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 03 lipiec 2013 - 16:36

Wiesz test optycznych nie jest aż tak tak zły! Optyczni jako portal fotograficzny zabrali się za test też pod kątem wykonywanych zdjęć! Wszystko zależy pod jakim kątem będziemy patrzeć na kamery pov - jeżeli chodzi o np sony action cam! To w zasadzie ona nie robi zdjęć a stop klatkę! Prawda jest taka ze jeszcze nie okazało się coś lepszego od GP. GoPro używa bardzo specyficznego kodeka obrazu (w razie czego poprawcie mnie) przez co obraz jest tak jakby ciut bardziej żółtawy! (mam świadomość że mogłem popełnić jakiś błędy merytoryczne). Co z tego że obraz ponoć z Drifta jest najbardziej bliski realnemu! Obraz z sony action cam jest z kolei bardziej niebieski! I tak każda kamera ma inną jakość/specyfikę danego obrazu! Moim zdaniem za test kamer pov powinien wziąć się ktoś z naprawdę profesjonalnym podejściem! Z drugiej strony chyba Gp nie zdobyło uznania w oczach redaktorów z Digital review! I jak niektórzy widzą skończyło się to prawnymi komplikacjami! Nie nastawiajcie się na GP killera! Na razie go nie ma i nie będzie! (o ile firma zwolni albo wydarzy się klapa podobna do problemów z blackami) Poza tym GP to fenomen! Czy ktoś z was orientuje się ile kosztowała/kosztuje obudowa podwodna do jakiegokolwiek aparatu? Można by jeszcze wymieniać i wymieniać to co zrobiła ta kamera!

#12 Guest__*

Guest__*
        • Guests

Napisano 05 lipiec 2013 - 06:44

Na tym forum akurat większość ludzi to fani GoPro, więc nikt tu nie będzie na siłę szukał GoPro killer'a. Odnośnie testu na Optyczne. Jest on aż tak pobieżny, że nie powinien nazywać się testem tylko przeglądem kamer lub mini testem i wtedy byłoby ok. Dlaczego jest pobieżny? Osoby z Optyczne nie znają się na kamerach sportowych i za bardzo nie wiedzieli jak się do tego zabrać, zrobili ten przegląd trochę na siłę przed sezonem, możliwe, że pod czyimś naciskiem.

#13 LeoDogg

LeoDogg

I'm a Pro!

• Użytkownik
        • PipPipPipPipPip
        • 948 postów
        • Kamera:
          GoPro 3 Black
        • Karta pamięci:
          Sandisk Extreme 32 GB

Napisano 05 lipiec 2013 - 07:54

Oj zobacz sobie posty przedstawiciela Drifta :)

A czy koniecznie trzeba byc super ekspertem zeby zrobic test ? Moim zdaniem nie, nawet czasem lepiej jak osoba w sumie malo obeznana przetestuje jakis produkt bo wtedy najlepiej wychodza jego walory i wady czysto uzytkowe, bez walki na procki, fpsy, megapixele itp.
        np.
        Wlasnie taka walka na czysto teroetyczne parametry jest w dziale o kartach pamieci hehe

#14 Guest__*

Guest__*
        • Guests

Napisano 05 lipiec 2013 - 12:07

Ile ja się naczytałem na temat kamer sportowych zanim podjąłem decyzję o zakupie kamery. Gdybym kierował się takim testem to pewnie kupiłbym kamerę z której byłbym niezadowolony.

OK, powiedzmy, że test test dobry dla osób mało wymagających, którzy nie znają się na tym, lub nie chcą wydawać dużo pieniędzy na kamerkę.

Przykłady:

POV nie jest uwzględniony, a ma mega znaczenie w czasie filmowania i w dodatku może być zmienny.

4:3 nie jest uwzględniony, a jest mega potrzebny przynajmniej dla mnie.

Kamera sportowa powinna nagrywać przynajmniej w trybie HD w 50 kl/s, by szybkie nagrania były czytelne, co w teście nie jest zaznaczone.

Kamera sportowa nie powinna mieć efektu galarety (jello efects) w średnich trybach pracy - co w teście nie jest zaznaczone.

Potem pan Kowalski kupi sobie taką kamerę gdzie powyższe warunki nie są spełnione i zapyta się dlaczego nagrania są rozmazane i zniekształcone.

Wróć do Porównania kamer · Następny nieczytany temat →