Witam wszystkich. Interesuje mnie w jaki sposób wykonać takie spowolnienie, jak w materiale promującym, w 1:18 (). Najpierw akcja dzieje się normalnie, następnie wolno i znowu szybko, więc tylko środek jest spowolniony. Na oko widzę, że jest to raczej więcej, niż 240fps i zastanawia mi, jak udało im się tak wolny materiał nagrać, w tak dużej rozdzielczości ? Może jakiś dodatkowy program był do tego wykorzystany, np. Twixtor ? Jeszcze jedna sprawa. Kiedy nagrywam w 720p (120fps) i wrzucam materiał Do Adobe Premiere Pro CS6, to materiał leci powoli. Czy to znaczy, że początek i koniec trzeba przyśpieszyć do 30 klatek, a środek zostawić na tych 120, aby uzyskać podobny efekt ? ?
Jak wykonać spowolnienie, jak w materiale promującym ?
Rozpoczęty przez Master070 , 09 wrz 2013 13:46
Napisano 09 wrzesień 2013 - 19:39
Widziałeś jak GoPro kręci filmy promo? Gdzieś już ktoś wrzucił taki wątek a ja tam dałem zdjęcie zza kulis. Płetwonurek ma na listwie około 30 kamer. Z takiego czegoś z wifi odpalamy wszystkie kamery na raz i mamy 120 kl/sec razy 30 z lekkim przesunięciem - wykorzystywane także do efektu Matrix. Wyczytałem to gdzieś na forach anglojęzycznych. Ja nie jestem jakimś ekspertem ale z 2 zrobiłem coś na tej zasadzie ustawiając ścieżki jedna pod drugą (vegas) i centrując obraz. Nie wiem dokładnie czy tak się to robi, ale wyszło lepiej niż z jednej kamery. Niestety podkładanie 2 takich samych ścieżek na siebie nie działa
Takie coś też jest robione w slowmo z Ken Block'iem w filmach od DC podobno też przy pomocy GoPro.
Pozdrawiam
Takie coś też jest robione w slowmo z Ken Block'iem w filmach od DC podobno też przy pomocy GoPro.
Pozdrawiam
Napisano 10 wrzesień 2013 - 12:13
Dobra, udało mi się w miarę ogarnąć tego Twixtora, jednak mam wersję trialową... może ktoś ogarnia skąd wziąć pełną wersję ? Teraz pracuje nad tym, aby zmniejszyć smugi na nagraniu. Myślę, że statyw, który wczoraj zamówiłem, powinien pomóc częściowo w rozwiązaniu sprawy ;)Postaram się wrzucić dzisiaj materiał, żebyście mogli mi doradzić co zmienić
Napisano 10 wrzesień 2013 - 22:48
120 kl/sec * 20% = 24 kl/sec. Takie spowolnienie możesz uzyskać bez twixtora w każdym programie (np. CineForm)Raczej wątpię. Materiał nagrywany był w 720p (120fps) i zwolniony do 20% prędkośći. Można nagrać w rozdzielczości WVGA, jednak jakość obrazu jest wtedy dla mnie nie do zaakceptowania.
Tu masz zrobiony na szybko filmik. Pierwsze zwolnienie programowe, drugie z twixtor. Materiał 720p/60 - Hero2
Gdyby było 120kl byłoby akurat i nie byłoby takich przejść w najszybszej fazie ruchu. U góry wygląda ładnie, na dole klatkuje. Ale to w końcu tylko 60 klatek.
Spowolnione do 3% szybkości wyjściowej.
http://www.youtube.com/watch?v=hdiJv-q2FWU&feature=youtu.be
Pozdrawiam
Wróć do Dyskusje ogólne o postprodukcji · Następny nieczytany temat →