Mulitkopter
Rozpoczęty przez olomos , 20 paź 2013 10:29
Napisano 20 październik 2013 - 10:29
Witam, Czy ktoś z Was może zabierał się za budowę mulitkoptera do gopro? Chodzi mi o model RC sterowany pilotem. Kupne zaczynają się od 1900zł, wydaje mi się, że koszt zrobienia samemu wyniósłby może koło 200/300zł? Tylko czy ktoś z Was wie może w jaki sposób skręcają te modele?
Smoke Weed Everyday!!!
Napisano 20 październik 2013 - 11:26
Luknij sobie odpowiedni temat na forum. Już ktoś na ten temat dywagował. Zobacz jeszcze forum rc! Tam jest na pewno ten temat szeroko rozwinięty. Kiedyś przeglądałem taką dyskusję. I z tego co się orientuję napewno nie są to koszty jak piszesz 200 czy 300zł. Zresztą gdyby tak było . . .
Napisano 25 październik 2013 - 13:24
Hje. Myślę, że nie uda Ci sięzrobić multi w takiej cenie też się przymierzam do stworzenia quadrocoptera i przeczytałem już chyba cały internet na ten temat Same silniczki, które utrzymają całą konstrukcję kosztują około 350 zł (4 silniczki do quadrocoptera). Oczywiście kupisz tańsze, ale albo będziesz latał 2min, a nie 10-15min, albo nie będziesz miał odpowiedniego noszenia. Do silniczków potrzebne są odpowiednie regulatory, po jednym do każdego silniczka. Jeżeli zrobisz samemu kontroler to zaoszczędzisz sporo kasy (200-500zł), kontroler powinien być wyposażony w barometr, akcelerometr, żyroskop, fajnie jest też mieć GPS, żeby nie stracić maszyny w przypadku nagłego rozładowania akumulatorka . Ramę można zrobić z aluminiowych profili lub jakiś kompozytów, podejrzewam, że tu również nie obejdzie się bez wydatków do tego jeszcze śmigła no i APARATURA (chyba, że już masz jakąś). Aparatura w zasadzie od 250zł wzwyż...no i nie zapominajmy o akumulatorkach i ładowarce do nich
Wyliczałem sobie wstępnie koszty. Przy użyciu części ze średniej i raczej niskiej półki trzeba się liczyć z kosztami oscylującymi w okolicach 1400-1600zł! (kontroler bez gpsa).
P.S.
Nie doczytałem, że masz do dyspozycji modelarnię nie wiem co masz tam dostępnego, ale myślę, że musisz się liczyć z dużo większymi kosztami.
Wyliczałem sobie wstępnie koszty. Przy użyciu części ze średniej i raczej niskiej półki trzeba się liczyć z kosztami oscylującymi w okolicach 1400-1600zł! (kontroler bez gpsa).
P.S.
Nie doczytałem, że masz do dyspozycji modelarnię nie wiem co masz tam dostępnego, ale myślę, że musisz się liczyć z dużo większymi kosztami.
Napisano 27 grudzień 2013 - 08:00
Panowie troszkę odświeżę temat. Zamówiłem sobie ostatnio quadcopter z aliexpress.com i już jest w Polsce. W poniedziałek będzie już pewnie w moich rękach. Tak więc proszę się nastawić na filmik z montażu i oblatania. Docelowo chcę zamontować na nim gimbal by ujęcia były lepsze.
A oto taki (w sumie tani):
Be a HERO.
MacBook Air/ Dji Phantom 2/ Zenmuse H3-3D/ full FPV
Napisano 27 grudzień 2013 - 13:47
Witam,
ja zachorowałem na Walkera QR X350 - świetny sprzęt tylko jak to kupić w cenie tak jak w Chinach lub USA? Niestety przy przesyłce jest ogromna szansa na dowalenie cła i VATu a to już nie będzie taka opłacalna transakcja
Nie wiecie gdzie w Polsce mozna najtaniej kupić wersję z pilotem Devo7 lub Devo F7 ?
Napisano 30 grudzień 2013 - 14:35
Panowie, quadrocoptery są i tak mało stabilne jeśli chodzi i większe podmuch wiatru, najlepiej zastosować podwójne silniki przy każdym ramieniu.
Chodzi mi o to:
w takiej konfiguracji quadro traci trochę na ciągu ale za to stabilizacja podczas lotu jest nieporównywalna. Największy koszt takiej zabawki to elektronika, ale jak ktoś posiada aparature, silniki pakiety i regulatory to pozostaje tylko płytka sterująca która jest naprawdę droga, jeżeli chce się mieć dużo funkcji. Całą ramę można wykonać strasznie niskim kosztem z włókna szklanego czy tez płaskowników. Pozdrawiam:)
P.S @OLOMOS na którym roku jesteś lotnictwa na PRZ?
Napisano 30 grudzień 2013 - 17:38
To zależy od tego jakiej mocy będą te silniki, dlatego napisałem ze ramę można wykonać tez z kompozytu. Ja osobiście mam model samolotu RC który ma silnik o ciągu 1kg a jest wielkości połowy GoPro 3, więc jak by sie 4 takie zamontowało to spokojnie konstrukcja moze być z płaskowników
Napisano 30 grudzień 2013 - 20:26
Witam, Czy ktoś z Was może zabierał się za budowę mulitkoptera do gopro? Chodzi mi o model RC sterowany pilotem. Kupne zaczynają się od 1900zł, wydaje mi się, że koszt zrobienia samemu wyniósłby może koło 200/300zł? Tylko czy ktoś z Was wie może w jaki sposób skręcają te modele?
200/300 zł będzie kosztowała używana kpl. elektronika do sterowania wielowirnikowcem , silnik z dobrymi łożyskami + regiel - kpl. który nie rozsypie się po kilkunastu lotach to minimum 200 zł - JEDEN !!!!!.
Dobrej jakości śmigło - które da się wyważyć to 35 zł JEDNO !!!!
Gimbal do kamery to minimum 800/900 zł
Aparatura do sterowania + odbiornik pełnozakresowy 600/1000 zł
Kpl . do FPV 600/800 zł dla operatora kamery
Druga aparatura + druga osoba do sterowania gimbalem z kamerą
NO CHYBA ŻE PISZEMY O FILMIKACH JAKICH SĄ TYSIĄCE NA TUBIE KRĘCONYCH BEZ KONTROLI KTÓRYCH NIKT JUŻ NIE CHCE OGLĄDAĆ
Polecam poczytać to :