zgrywanie pamięci wprost na dysk zewnetrzny
Rozpoczęty przez D2idek , 28 paź 2013 19:09
Napisano 28 październik 2013 - 19:09
jako iż w moim przypadku kupno kamery jest wywołane górami, dużo łażę i to takie kilkudniowe wypady to nurtuje mnie pytanie czy da się tak wprost zgrać zawartość SD na dysk zewnętrzny ? bo bądz co bądz ale 64 GB w gopro czy 32GB w drifcie na filmiki i timelapse i po karcie ;/
Napisano 28 październik 2013 - 19:41
kwestia tylko czy nie taniej wyjdzie kupić drugą SD ;/
bo dysk zewnętrzny i tak przy zakupie kamery będzie z czasem potrzebny bo gdzieś pierdylion filmików trzeba trzymać, a dysk swoje też kosztuje a jak by do tego jeszcze miał dojść specjalny bank oprócz dysku to już chyba lepiej się kalkuluje druga SD i mniej waży i miejsca tez malutko zajmuje
ale chętnie się dowiem więcej
bo dysk zewnętrzny i tak przy zakupie kamery będzie z czasem potrzebny bo gdzieś pierdylion filmików trzeba trzymać, a dysk swoje też kosztuje a jak by do tego jeszcze miał dojść specjalny bank oprócz dysku to już chyba lepiej się kalkuluje druga SD i mniej waży i miejsca tez malutko zajmuje
ale chętnie się dowiem więcej
Napisano 28 październik 2013 - 20:17
Panowie ale koledze, który zalożył ten wątek chodziło o taki dysk, żeby można było w terenie szybko zrzucić materiał na niego bez używania kompa. Mi też chodziło o taki patent, żeby na wyjeżdzie nawet mając dwie czy trzy karty pamięci od razu zrzucać na dysk żeby karty były gotowe do nagrywania.
Ja i cała ta moja twórczość
Napisano 29 październik 2013 - 13:13
druga karta i zapas baterii chyba wypada najlepiej - bo jest to raczej najtańsze, a do tego będą najmniejsze gabaryty i waga Jeśli ktoś ma inne pomysły chętnie sam poczytam bo mam ten sam problem - zawsze jak gdzieś wyskoczę na kilka dni np. na rower to ostatniego dnia nie mam baterii ani miejsca do zapisu jeśli chciałbym korzystać z time lapse, nawet robiąc zdjęcia manualnie trzeba się mocno oszczędzać Myślałem jeszcze o ładowarce z wyjściem usb zasilanej ogniwami AA ale trzeba ją brać + zapas naładowanych ogniw + czas ładowania - to chyba już lepiej zabrać dodatkowe naładowane baterie do gopro
hub się jakoś podpina do telefonu i zgrywa dane np na kartę w telefonie? Możesz napisać o tym coś więcej?
kopiowałem za pomocą samsunga s4 łącząc wszystko hubem usb
hub się jakoś podpina do telefonu i zgrywa dane np na kartę w telefonie? Możesz napisać o tym coś więcej?
Napisano 29 październik 2013 - 19:54
Hub USB (Host USB) to funkcja gniazda USB w telefonie. W wiekszosci telefonow mozesz je podlaczyc do czegos za pomoca kabla USB a jesli w telefonie masz Host USB to znaczy ze inne urzadzenia USB mozesz _DO_ niego podlaczyc (jak do komputera). Poki co niewile telefonow to ma. Pogooglaj.
GoPro Hero 3 Black Edition; Lexar 64 GB
Napisano 29 październik 2013 - 20:03
Hub USB (Host USB) to funkcja gniazda USB w telefonie. W wiekszosci telefonow mozesz je podlaczyc do czegos za pomoca kabla USB a jesli w telefonie masz Host USB to znaczy ze inne urzadzenia USB mozesz _DO_ niego podlaczyc (jak do komputera). Poki co niewile telefonow to ma. Pogooglaj.
dzięki, poszukałem i mój samsung tego nie obsługuje Póki co skłaniam się ku opcji druga karta sd + dwie zapasowe baterie - zamienniki np z dx.com - zajmie to najmniej miejsca w plecaku i będzie ważyło tylko około 60g - spora przewaga nad jakimś np. power bankiem i dodatkowo czymś na dane, odpada też problem z ładowaniem.
Napisano 29 październik 2013 - 22:42
Hub to hub czyli rozdzielacz usb ale aktywny z własnym zasilaniem do niego podłączone : hdd w obudowie, kamera (lub czytnik kart) oraz telefon lub tablet z hostem usb (dowiesz sie tego bez googlania podłączając pendriva). Na początku trudno to ogarnąć ale na wakacjach ratuje tyłek nie tylko ze względu na wagę.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Napisano 02 listopad 2013 - 19:54
Zainspirowal mnie ten watek i kupilem taki oto kabelek: za grosze. Dzieki niemu moge podlaczac karte pamieci z GoPro za pomoca czytnika USB do telefonu i kopiowac dane. Inna sprawa ze telefon ma mniejsza pojemnosc niz karta pamieci.
GoPro Hero 3 Black Edition; Lexar 64 GB
Napisano 02 listopad 2013 - 23:27
Ale w telefonie możesz włożyć kartę SD i pojemność będzie identyczna
Wysyłane z mojego HTC One dual sim za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego HTC One dual sim za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam
Sebastian
MacBooK Retina ME294 15"2.3GHz/16GB/512GB
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 22 styczeń 2014 - 13:34
Odświeżę temat, bo sam się przymierzam do zakupu jakiegoś urządzenia, które pomoże mi zgrać zawartość karty na dysk zewnętrzny podczas wyjazdu. Czy każdy nowszy tablet będzie miał hosta USB? Z tego co zrozumiałem, pozwoliłoby to na przerzucenie plików z kamery na dysk zewnętrzny, tak?
FORUM | | |
Napisano 22 styczeń 2014 - 14:14
Teoretycznie w życiu codziennym bardziej by mi się tablet przydał niż netbook, ale jak patrze na te ceny, to netbooki są tańsze od tych tabletów. Tablet pojemność 8/16gb, netbook duuużo więcej no i bez konieczności kombinowania z kablami hosta USB itp. Więc chyba jednak opcja netbook.
FORUM | | |
Napisano 22 styczeń 2014 - 14:25
Te nowe tablety mają nawet dyski po 500gb w przyzwoitej cenie. Ale sam wiesz Trochę i tak kosztują. W każdym razie netbook będzie lepszym rozwiązaniem nawet patrz na używane bo moim zdaniem to nie raz lepsze i tańsze rozwiązanie jak inwestowanie kasy w nowość ale to i tak zależy do czego i jak jeszcze masz go używać.
- Bartq lubi to