Mocowanie GoPro do deski surf
Rozpoczęty przez Grzegorz KiteLife , 02 lis 2013 23:46
Napisano 02 listopad 2013 - 23:46
Zamontowałem GoPro do deski w tradycyjny sposób czyli przyssawka. Pomimo odtłuszczenia deski klej przyssawki w ogóle nie trzymał. Przyssawka odpadała pod wpływem własnego cięzaru więc posmarowałem ją klejem do miękkiego pcv ( np takim co klei się balony) i jak później się okaże szybciej pęknie uchwyt niż przyssawka Dodatkowo kamerę zabezpieczyłem linką na wypadek odklejenia się podstawy.
Test na płaskiej wodzie wypadł pomyślnie jedynie uderzająca woda o kamerę ciągle przestawiała ją z widoku "do góry" na dół.
Test na falach zakończył się problemami. By kamera nie opadała na dół i nie filmowała tylko stóp dokręciłem ją śrubokrętem co później się okazało skutkowało pęknięciem jednego ucha mocującego od obudowy. Na szczęście drugie nie pękło i nie straciłem kamery.
Od uderzeń fal o kamerę pękł uchwyt co widać na zdjęciu Na szczęście nastąpiło to kilka milimetrów poniżej zabezpieczającej linki i szczęśliwie udało mi się dotrzeć do brzegu bez strat finansowych. :doh:
Ogólnie zauważyłem ze uchwyty mocujące za mocne to nie są bo w jednym ułamał się jeden koniec od samego wpinania i wypinania.
Teraz myślę nad doklejeniem jakiegoś ucha do tylnej ścianki obudowy i tam zaczepić linkę zabezpieczającą bo nie chce drugi raz ryzykować w podobny sposób.
Może wy macie jakieś swoje patenty na zabezpieczenie kamery?
Test na płaskiej wodzie wypadł pomyślnie jedynie uderzająca woda o kamerę ciągle przestawiała ją z widoku "do góry" na dół.
Test na falach zakończył się problemami. By kamera nie opadała na dół i nie filmowała tylko stóp dokręciłem ją śrubokrętem co później się okazało skutkowało pęknięciem jednego ucha mocującego od obudowy. Na szczęście drugie nie pękło i nie straciłem kamery.
Od uderzeń fal o kamerę pękł uchwyt co widać na zdjęciu Na szczęście nastąpiło to kilka milimetrów poniżej zabezpieczającej linki i szczęśliwie udało mi się dotrzeć do brzegu bez strat finansowych. :doh:
Ogólnie zauważyłem ze uchwyty mocujące za mocne to nie są bo w jednym ułamał się jeden koniec od samego wpinania i wypinania.
Teraz myślę nad doklejeniem jakiegoś ucha do tylnej ścianki obudowy i tam zaczepić linkę zabezpieczającą bo nie chce drugi raz ryzykować w podobny sposób.
Może wy macie jakieś swoje patenty na zabezpieczenie kamery?
Napisano 03 listopad 2013 - 00:11
Ten sznureczek przyczepiany do ramki może się okazać genialnym rozwiązaniem.
Tylko potrzebuje malutki kluczyk do odkręcenia ramki i czy po rozkręceniu i ponownym skręceniu nic tam się nie rozszczelni?
Pływak może i tak ale raczej jako dodatkowa rzecz. Przy pływaniu przy silnym wietrze woda jest tak wzburzona i zafalowana ze nawet z pływakiem odnalezienie kamery może graniczyć z cudem
Tylko potrzebuje malutki kluczyk do odkręcenia ramki i czy po rozkręceniu i ponownym skręceniu nic tam się nie rozszczelni?
Pływak może i tak ale raczej jako dodatkowa rzecz. Przy pływaniu przy silnym wietrze woda jest tak wzburzona i zafalowana ze nawet z pływakiem odnalezienie kamery może graniczyć z cudem
Napisano 03 listopad 2013 - 00:26
Zdaje mi się że jakiś śrubokręcik powinien być w zestawie ale pewny nie jestem. Myślę że wszystko będzie oki choć na naszym forum raczej jeszcze nikt nie testował tego rozwiązania. Więc nie mogę się wypowiadać.
Wcale w to nie wątpię. Ale lepsza taka ochrona jak pójście kamery na dno. Z drugiej strony zawsze możesz umieścić jakąś naklejkę czy coś w środku obudowy w razie znalezienie skontaktować się z . . . Nie jedna kamera się zgubiła i odnalazła. Choć też pewnie nie jedna gdzieś tam szoruje po dnie.
Wcale w to nie wątpię. Ale lepsza taka ochrona jak pójście kamery na dno. Z drugiej strony zawsze możesz umieścić jakąś naklejkę czy coś w środku obudowy w razie znalezienie skontaktować się z . . . Nie jedna kamera się zgubiła i odnalazła. Choć też pewnie nie jedna gdzieś tam szoruje po dnie.
Napisano 01 luty 2014 - 19:29
Oryginalna podstawka z opakowania.
Wykorzystałem to mocowanie na desce windsurfingowej jak na filmie widać ( http://kamerypov.pl/...j-żarnowieckie/ ). Pod podtawkę podłożyłem gąbkę ( średniej twardości, czarna, pochodzenie ? jakieś opakowanie chyba ) grubości ok. 5mm. Następnie znalezienie optymalnego miejsca na desce. Dziób deski wydawał mi się do tego celu najbardziej odpowiedni. Przykleiłem podtawkę taśmą klejącą ( tzw. pancerną, srebrno-szarą, trochę elastyczną ), duży atut tej taśmy, nie odkleja się w wodzie!
Super ważne !!!
Trzeba zamienić klapkę zamykającą na pełną wodoszczelną z gąbką ( specjalna do sportów wodnych ) dla zapewnienia szczelności i gąbka dla pewności gdyby się jednak jakimś cudem od deski odczepiła i nie utonęła !!! Zabezpieczenie jakąś linką do deski to dobry pomysł, znalezienie jej na wodzie może być nie takie łatwe
Jeszcze jedno, stosować jak najkrótsze ramię, żeby wykluczyć drgania do minimum !!!
Zyczę powodzenia i Super Filmów
Wróć do Porady, triki, ulepszenia - wszystkie modele · Następny nieczytany temat →