Witam!!
Super temat!
Mogę dużo wnieść do niego ciekawych propozycji. W zeszłym sezonie wystartowałem z jazdą terenową na rowerku, czyli Polskie góry. Już dwa pobyty zaliczyłem, czyli: Muszyna i Karpacz. Sporo zjeździłem, ale dopiero w tym sezonie rowerowym miałem możliwość przetestować kamerkę Drift Ghost S w górach na rowerze.
A więc. D2idek super zamocowanie nr. 2 czyli pod siodełkiem. Taki pomysł miałem ale z mocowaniem oryginalnym z Drifta i zahaczałem nogą o śruby. Ale postanowiłem kupić klipsy i dwa przykleiłem na ramę. Jeden pod mostkiem, ale na ramie (dokładnie na tulei, do której wsadzamy widelec), a drugi pod siodełkiem (na łączeniu ramy). Na zdjęciu jeszcze rower przed zamontowaniem klipsów ale do końca tygodnia zrobię zdjęcia z bliska. Jak na razie czekam na łożyska do wymiany i klocki i nie jest złożony rowerek po serwisie. Oczywiście mam jeszcze na kasku dwa zamocowania. Jedno jest tuż nad czołem i skierowane kawałek przed przednie koło i widać całkowicie kierownicę. Drugie zamocowanie z boku głowy na kasku za pomocą zapięcia na gogle, które jest przypięte na tetrytki.
Teraz opiszę wrażenia. Od razu powiem, że najstabilniejszą częścią w rowerze jest rama. Koła (opony), amortyzator i cała kierownica przenoszą największe drgania. Klipsy są stabilne lecz nie przylegają całkowitą powierzchnią do ramy.
Nawet na największych wertepach, zjazdach czy to po kamieniach, czy po korzeniach kilps na ramach powodują stabilny obraz prawie 100%.Testowany uchwyt na ramę od Drifta nie spisał się ani na mostku, ani na kierownicy (Na płaskim działa rewelacyjnie).
1) Klips pod mostkiem pozwala na obraz przed nam. Widzimy koło nawet kawałek amortyzatora i wcinające się linki w kadr. Z tego samego zamocowania można, również obserwować ciekawe miny, jeśli skierujemy kamerę na twarz.
2) Klips pod siodełkiem można ustawiać na wiele sposobów w przód patrząc na pracę kierownicy, amortyzatora czy też koła i całą ramę. Możemy skierować do tyłu i nagrać tylnie koło, oraz (w moim przypadku) kolegę jadącego za nami
3) Ustawienie nad czołem pozwala tylko pokazać pracę nóg, rąk i całej przedniej części roweru i tylko kawałek drogi. Ale mi się podoba i również jest ciekawe ujęcie.
4) I z boku kasku, tuż nad uchem daje niesamowite obrazy. Widać kawałek oka, kasku, czasami ręce, kierownicę, koło i czasami blisko jadącą przed nami osobę.
Polecam ustawienia i może wpadnę na kolejne to się podzielę. Zdjęcia z widoków wrzucę i czekajcie na filmik!
Jest jeden minus uchwytów na kasku. Jeśli masz lekki kask to musisz go zapiąć mocno aby CI nie latał na głowie. Miałem kiedyś cięższy kask to nie było problemu jak miałem zamocowaną kamerę z boku. Natomiast przy nowym już czuję ciężar kamerki
Pozdrawiam i na tygodniu podeślę zdjęcia z mocowań kamery na rowerze
Załączone pliki
-
Rower2.jpg 135,21 KB 23 Ilość pobrań
-
Rower.jpg 208,64 KB 19 Ilość pobrań
-
Rower3.jpg 102,47 KB 19 Ilość pobrań
-
Rower4.jpg 53,84 KB 19 Ilość pobrań
-
Rower5.jpg 98,16 KB 19 Ilość pobrań