Panowie mam taki problem, przeinstalowałem Sony Vegas Pro 10 i chodzi o to, że zapomniałem gdzie się wyłącza automatyczne docinanie/przycinanie/skracanie/wydłużanie (nie wiem do końca jak to nazwać). Chodzi o to, że chce powiedzmy przyciąć filmik w danym momęcie (na osi czasu), a tam kursor nie jest w tym miejscu dokładnie co chce tylko doskakuje do krawędzi nabliższej klatki(?). Chciałbym to wyłączyć i ciąć gdzie chce. Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi, szukałem w googlach, ale chyba źle szukam bo nie mogę tego znaleść. Wrzucę jpg'a żeby zobrazować o co chodzi jakby ktoś nie zrozumiał bo troche zamotałem pewnie
Tam gdzie jest czerwona krokpa chce dokonać cięcia, ale jak widać suwak stoji na kreseczce, po lewej stronie czerwonej kropki jest kolejna kreseczka na której mógłbym ciąć, ale ja chce ciąć między nimy, luźno i swobodnie i temu chciałbym wyłączyć te auto 'dopasowanie", że tak to nazwę.
edit:
edytowałem jpg'a dodając jeszcze cyferkę 1 - to domyślny kursor, który mamy wybrany w Vegasie i używając go nie mogę ciąć gdzie chce, jeżeli zmienię na kursor nr. 2 to wtedy mogę, ale nie mogę wtedy skracać video, przyśpieszać/spowalniać (łapiąc na osi czasu plik wideo z prawej strony i np wydłużać albo skracać, rozumiecie) itp, jeżeli chciałbym to muszę znów wrócić do kursora nr. 1. Chyba, że mam chwilowy zanik pamięci i tylko to jest sposób na cięcie gdzie się chce i nie da się wyłączyć tej automatyki "dopasowywującej"?