Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

GP4silver ilość video na mikroSD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

ropa2

ropa2

Ekspert

• Użytkownik
  • PipPip
  • 405 postów
  • Miejscowość:Janikowo
  • Kamera: H3B,H4S,yi,ghost S
  • Karta pamięci: transcend 64GB i inne

Witam, wczoraj zauważyłem dziwna przypadłość .

MikroSD 64GB - wskazania kamery odnośnie wolnego miejsca na zapis:

1080/50/M    4:19:33

1080/25/M    4:03:48

z tym że już przy    720/120/W   4:25:53

720/50/W     4:03:48

720/25/W     5:49:55

troszkę to dziwne, ponieważ w gp3b zmieniają się wartości ilości dostępnego miejsca na karcie pamięci dość poważnie.

Tu zatem jest odwrotnie przy 50fps jest więcej miejsca zaś przy 25fps mniej.

Przy karcie 32GB  1080/50/M     2:09:43

1080/25/M     2:01:43

macca

macca

Newbie

• Użytkownik
  • 15 postów
  • Miejscowość:Toruń
  • Kamera: Hero 4 Silver
  • Karta pamięci: 32GB EVO

U mnie jest bardzo podobnie i też bardzo mnie to dziwi.. bawiłem się przez chwilę tym nowym budżetowym Hero i na tej samej karcie co teraz używam w 4 Silver mogłem nagrać 4 godziny i 40 minut materiału w 1080/30fps, a w Silverze tylko 2 godziny i 1 minuta przy tych samych ustawieniach oczywiście bez Protune. 

A przykładowo przy 1080/60fps mogę nagrać na 32GB - 2 godziny i 8 minut, a schodząc niżej z rozdzielczością na 720/60fps(fps ten sam) już tylko 2 godziny i 1 minutę. Może ktoś mi wyjaśnić o co chodzi? Bo według mnie powinno być na odwrót i na 720p przy 60fps powinienem móc nagrać co najmniej 3 godziny..a jak widać jest odwrotnie.

Priders

Priders

Alpha i Omega

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 2545 postów
  • Miejscowość:Śrem
  • Kamera: BMPCC, Gopro H3+B
  • Karta pamięci: SanDisk, Samsung

W Silverze możesz nagrać mniej, ponieważ obraz ma więcej szczegółów, jest lepszy ;)

Pozdrawiam,

Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !! 

macca

macca

Newbie

• Użytkownik
  • 15 postów

To jest oczywiste, ale żeby to było dużo ponad dwukrotnie mniej..

nie neguje wcale, że jakość z obu kamer różni się diametralnie ale coś mi tu nie gra z tą wagą materiału i tym bardziej z tym, że przy niższej rozdzielczości mogę nagrać mniejszą ilość materiału.

Mógłby ktoś sprawdzić jak to wygląda w innych kamerach? Nie mówię tu tylko o 4, ale jeśli znalazłby się ktoś chętny to 3+, 3 itd. 

ropa2

ropa2

Ekspert

• Użytkownik
  • PipPip
  • 405 postów
  • Miejscowość:Janikowo
  • Kamera: H3B,H4S,yi,ghost S
  • Karta pamięci: transcend 64GB i inne
Mam także 3black.
Mniej materiału przy wyższych ustawieniach.
Proste i logiczne. Zaś przy 4silver jest inaczej.

macca

macca

Newbie

• Użytkownik
  • 15 postów

Zobacz kolego co znalazłem:

Z tych tabelek niestety wynika, że jest to 'normalne' zjawisko i nic nie damy rady z tym zrobić bo kamera tak kompresuję pliki..

Pozdrawiam :)

Atais

Atais

Newbie

• Użytkownik
  • 5 postów
  • Miejscowość:Łódź

OK. Sorry, temat nie dawał mi spokoju więc kopałem sam:

-------

Zatem główną różnicą przy kręceniu w różnym framerate jest to ile zdjęć musi zostać wykonanych. To jest oczywiste. Z tym wiąże się też kwestia jak długo migawka jest otwarta przy każdej klatce, a to ma bezpośrednio wpływ na ilość światła, która "wpada" do kamery przy każdym zdjęciu. Najlepiej pokazuje to faktycznie jeden z filmów MicBergsma'y 

Low light test with different framerate

Jednak nie do końca odpowiada to na pytanie, dlaczego 60 zdjęć/sekundę zajmuje tyle samo miejsca co 30 zdjęć na sekundę. Mógłoby faktycznie mieć wpływ na jakość zdjęć (a więc konsekwentnie - filmu). Ponownie znalazłem test na youtube, MicBergsma'y

Sharpness test with different framerate, 1080p

Pech jednak chciał, że na tym filmiku jakość 30 fps pokazuje, że jest to najgorszy wybór z wszystkich. Dziwne? Dziwne. I w komentarzach znajdziecie podobne opinie. Jest również test dla rozdzielczości 1440 i tutaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

Sharpness test with different framerate, 1440p

No ale jaki wniosek? Najgorsze, że testy są na goPro 3 a tu chodzi o 4. Więc trzeba sprawdzić samemu, chyba, że coś jeszcze znajdę.

Zrobiłem sobie na szybko film w pokoju 60fps i 30fps i przy zdawkowym świetle kręcąc z ręki 60fps jest mniej wyraźne, ale spróbuje zrobić szerszy test i wrzucić na forum.

Pozdrawiam 

Wróć do GoPro Hero4 · Następny nieczytany temat →