Time lapse 4:3 - - > 16:9 kształt obrazu
Rozpoczęty przez nastelka , 01 lut 2015 19:26
Napisano 01 luty 2015 - 19:26
Hejka
Wiadomo ze przy konwertowaniu obraz jest spłaszczany. Czy mam możliwość kadrowania obrazu na 16:9 przez uciecie góry i dołu zachowując proporcje np ludzi?
Zdjęcia robie GP Hero 2014 wiec możliwości zmiany obrazu nie mam
Tak mi się wydaje ze jest tak jak piszę
Wiadomo ze przy konwertowaniu obraz jest spłaszczany. Czy mam możliwość kadrowania obrazu na 16:9 przez uciecie góry i dołu zachowując proporcje np ludzi?
Zdjęcia robie GP Hero 2014 wiec możliwości zmiany obrazu nie mam
Tak mi się wydaje ze jest tak jak piszę
Napisano 02 luty 2015 - 09:51
jeżeli masz obraz 4:3 przeskalujesz go do 16:9 to nic się nie zmieni ?
Obraz jest powiększany tak aby szerokość pasowała do 16:9 więc proporcje są zachowane a później obcina część obrazu z góry i z dołu.
Nie twierdzę że nic się nie zmieni ale że proporcje pozostaną te same.
Tak mi się wydaje
Napisano 02 luty 2015 - 10:42
Czy mam możliwość kadrowania obrazu na 16:9 przez uciecie góry i dołu zachowując proporcje np ludzi?
Oczywiście ze przy przeskalowaniu obraz zmieni proporcje no bo to logiczne ale pytałem czy w GP Studio da się wykadrować obraz tak jak w Vegas w linku powyżej obcinając górę i dół
sorry ale już nie wiem o co pytasz
Chyb po prostu źle nazywamy pewne rzeczy. Chodzi mi o to że po przeskalowaniu obraz zostanie powiększony ale powiększony proporcjonalnie.
Wydaje mi się że w linku który podał jacqu1916 obraz został inaczej przeskalowany niż w moim linku (zaczyna się od 3:40).
- jacqu1916 przyznał pochwałę
Napisano 02 luty 2015 - 10:48
Ok chyba ja się źle wypowiadam. Mi się wydaje ze przeskalowanie i kadrowanie to dwie różne rzeczy. Mi chodzi o kadrowanie czyli uciecie góry i dołu przez co proporcje w sensie ludzie w środku kadru będą poprawne czyli nie rozciągnięte tfu.. Spłaszczone (oczywiście nie będzie części obrazu na gorze i dole)
Napisano 04 luty 2015 - 11:17
Dokładnie chodzi o time lapse.
Zrobiłem tak:
Konwent na oryginalne wymiary a przy edycji dałam zoom obrazu tak ze wypełnił całe okno podglądu z tym ze na początku zrobił się zoom ale do wymiarów zdjęcia czyli 4:3 ale musiałem zrzucić na chwile program na pasek i jak go ponownie odpaliłem to okno podglądu było zapełnione całe obrazem 16:9 z uciętymi górą i dołem.
Zaryzykowałem i dałem export oczywiście fhd i wyszło tak jak powinno
Zrobiłem tak:
Konwent na oryginalne wymiary a przy edycji dałam zoom obrazu tak ze wypełnił całe okno podglądu z tym ze na początku zrobił się zoom ale do wymiarów zdjęcia czyli 4:3 ale musiałem zrzucić na chwile program na pasek i jak go ponownie odpaliłem to okno podglądu było zapełnione całe obrazem 16:9 z uciętymi górą i dołem.
Zaryzykowałem i dałem export oczywiście fhd i wyszło tak jak powinno
Wróć do GoPro Studio 2.0 · Następny nieczytany temat →