Dobry wieczór
Jest sporo tematów odnośnie laptopów do montażu, ale nie znalazłem tam swojego faworyta. Potrzebuję laptopa głównie do obróbki zdjęć jak i montażu filmów - multimedialny bym to nazwał. Patrzyłem kilkanaście laptopów i każdemu czegoś brakuje.
Podzespoły jakie wymagam i dlaczego:
Procesor - minimum 4 rdzeniowy. Jak wiadomo podczas obróbki zdjęć, Lightroom/Photoshop, procesor to podstawa. Tutaj moim faworytem byłaby np. i7-4710HQ
Ram - minimum 8 gb. Programy do edycji zdjęć dużo wymagają, a Premiere czy After Effects tym bardziej. Tutaj im więcej tym lepiej
Karta graficzna - sprawa raczej drugoplanowa, chociaż wspiera np. renderowanie filmu. Podoba mi się propozycja GTX 860 4gb
Dysk - idealnym rozwiązaniem byłoby dodatkowe gniazdo m2 lub napęd dvd. Wtedy zostawiam sobie np. dysk 1 tb i dokładam 32 gb ssd na m2 w miejsce napędu
Ekran - matowy/błyszczący, bez róznicy. Wielkość to zdecydowanie i bezapelacyjnie 15 cali, bo i tak będzie w domu podłączony pod zewnętrzny monitor
Dodatkowe - o usb 3.0 nie muszę wspominać?
Co do konkretów, najbliżej ideału jest laptop Lenovo y50-70 w konfiguracji:
i7 4710HQ 4 rdzeniowy, 8 wątkowy. 2,5 GHz do 3,5 GHz w trybie turbo
8 GB ramu
GTX 860 4 gb
1TB dysk
15 cali, matowa matryca. + dla niej
Co mi tu brakuje? SSD zdecydowanie. Dysk HDD spowalnia pracę komputera przy tych parametrach.
Ktoś mógłby coś doradzić?