Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Gopro 4 hero

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

gopro123

gopro123

Newbie

• Użytkownik
  • 7 postów

Cześć zastanawiam się nad kupnem gopro hero 4, ale nie jestem do końca przekonany, która będzie lepsza. Widziałem filmiki jednego z użytkowników gdzie pies miał zamontowaną kamerkę i jakość była mega - 4k, drugi filmik w fhd jakością nie powalał szczerze mówiąc. Teraz zastanawiam się nad wyborem kamerek i kieruję się w stronę blacka, ale pewny swego nie jestem, bo jednak ekran lcd kusi, chociaż z drugiej strony pod wodą uzywać go nie można o ile się nie mylę (mam na myśli wybór ustawień w menu) to poza tym będę mógł robić podgląd za pomocą komórki. Jak macie jakieś rady to chętnie poczytam.

Druga opcja jest taka, że budżet to około 800 euro (lub $) i tutaj jest problem, bo czytałem że celnicy niezłe opłaty mogą dać nawet 27% z tego co pamiętam, więc czy da się coś z tym zrobić czy jedyna opcja to mieć znajomego w danym kraju, czy jest jakieś inne wyjście?

pozdrawiam

edit: po tym filmiku co prawda na gropro hero3+ skłaniam się ku wersji black, tak naprawdę dopiero w rozdzielczości 4k obraz staje się prawdziwie przejrzyty, na tym filmie najlepiej widać to pod koniec kiedy obraz z 2.7k zmienia się w 4k.

KilereQ

KilereQ

Specjalista

• Użytkownik
    • Pip
    • 184 postów
    • Miejscowość:Łuków (lubelskie)
    • Kamera: GoPro HERO 2014
    • Karta pamięci: 2x Sandisk Ultra 32Gb 48mb/s
    Jak chcesz kupić to tylko polska dystrybucja chyba że nie mieszkasz w kraju. Kamerka to zależy czy masz na czym oglądać 4k i gdzie to obrabiać

mistrzCK

mistrzCK

I'm a Pro!

• Użytkownik
    • PipPipPipPip
    • 1607 postów
    • Miejscowość:Kielce
    • Kamera: H, H2, H3B, H3+S, H4B
    • Karta pamięci: Lexar, Adata, Toshiba 6x 32 GB

Bez obrazy, ale poczytaj trochę bo takich tematów jest już pierdylion.

Poydrawiam

• jacqu1916 lubi to

gopro123

gopro123

Newbie

• Użytkownik
    • 7 postów

Chłopie nikt nie ma powodu, żeby się obrażać, piszesz co chcesz, w zależności czy chcesz mi pomóc czy tylko napisać kolejny nieznaczący nic post. Czytałem i oglądałem naprawdę dużo, ale chce zasięgnąć również opinii użytkowników forum, po to tu przecież jesteśmy, chociaż możesz po prostu z każdym pytaniem jakie ktoś zada odesłać go do google, praktycznie wszystkie pytania i opowiedzi na nie kiedyś zostały już zadane, ale każdy przypadek jest indywidualny i po to jest forum.

Dzięki kolego Kilereq. Kamerkę ciężko mi wybrać, ale nie dlatego że o tym nie czytałem raczej dlatego że za dużo już tych informacji widziałem i ciężko się zdecydować. Przede wszystkim nie będę nagrywał zawsze w 4k, ale jakieś najważniejsze momenty, żeby miały dobrą ostrość i przejrzysztość. Tak więc chociaż oglądałem dużo recenzji filmów itp to nie jestem do końca przekonany chociaż skłaniam się ku wersji black, dlatego każda rada będzie cenna.

Największy mój problem to zakup kamerki jako, że jestem w polsce, ale dysponuje obcą walutą nie do końca wiem jak to zrobić, bo jak mi dadzą na 27% ceny jeszcze do zapłacenia to ja podziękuje, więc ktoś wie czy jest jakieś wyjście oprócz kolegi np w niemczech i zamówienia w amazon.de?

jacqu1916

jacqu1916

I'm a Pro!

• Moderator
      • PipPipPipPip
      • 2280 postów
      • Miejscowość:Warszawa
      • Kamera: H3+B, H4B x 2
      • Karta pamięci: Samsung Pro 64GB x 2

kolego

1. mogę ci doradzić co kupić ale to ty będziesz z tego sprzętu korzystał i zastanów się na czym ci zależy, na ekranie czy na 120fps
      2. jeżeli mieszkasz na stałe w Polsce kup kamerę tylko z polskiej dystrybucji
      3. jeżeli mieszkasz na stałe za granicą kup gdzie uważasz nie wiem jak działa zagraniczny serwis
      4. wersja Black to nie tylko 4K jak niektórzy sądzą, to również 120fps przy 1080p lub 240fps przy 720p ale kąt widzenia narrow 
      5. i tyle pozdrawiam

facebook_icon30x30.jpg

social-instagram-30x30.png

youtube-icon-30x30.png

gopro123

gopro123

Newbie

• Użytkownik
      • 7 postów

Gdzieś czytałem, że obraz już nie jest tak dobry przy 120fps jak 60fps i że najlepsze timelapsy są przy 60fps to chyb widziałem u McBergsmy na youtubie. To 4k naprawdę robi różnicę z tego co tutaj widzę i głównie dlatego kusi. Jakbym kupował w polsce to wyszło by mnie drożej o kilka dobre stów i pewnie miałbym opcję tylko na silver, bo jeszcze trzeba dokupić akcesoria. Czytałem w innym temacie, że polecacie tylko i freeway kupować, bo 2 letnia gwarancja, ale na takim amazonie.de, można dokupić np 3 letnią gwarancję i i tak wyjdzie mnie to taniej niż jakbym w pl kupował, tylko rozumiem, że później problem z kontaktem z nimi by był. Jakby coś się stało z kamerką to mógłbym odesłać ją do tego freewaya czy tylko do niemiec? Chodzi mi o taką aukcję sprzedaje ją użytkownik gopro i nie jestem pewny czy to osoba prywatna czy może "prawdziwe" goproe

edit; chyba jednak nie ma tej gwarancji była na uk lub us amazonie

jacqu1916

jacqu1916

I'm a Pro!

• Moderator
        • PipPipPipPip
        • 2280 postów

tak jak ci napisałem kup co chcesz, ale zacznij czytać co inni piszą, raz kupiłem kamerę nie z polskiej dystrybucji i po oddaniu do serwisu w niemczech czekałem na kamerę ponad 2 miesiące, natomiast freeway działa w max 2 tyg, jeżeli chcesz kupić w niemczech kup jeżeli wychodzi taniej, ale nie zakładaj potem nowych tematów pt co zrobić kamera się popsuła :) a akcesoriów nie warto kupować oryginalnych, no chyba że masz worki kasy, zamienniki są równie dobre a kosztują 1/4 lub taniej 

rozumiem że chcesz kupić taniej, ja też chciałem i już nie chcę i pewnie 99,9% ludzi na forum powie to samo a ty zrobisz jak zechcesz

to było kręcone 1080/120 fps 

Użytkownik jacqu1916 edytował ten post 18 marzec 2015 - 12:19

• gopro123 lubi to

facebook_icon30x30.jpg

youtube-icon-30x30.png

mistrzCK

mistrzCK

I'm a Pro!

• Użytkownik
        • PipPipPipPip
        • 1607 postów

Twój przypadek nie różni się niczym od innych takich samych z choćby tego forum. Dla ciebie jest szczególny i ważny, ale dla mnie po przeczytaniu tego samego pytania po raz N już niczym szczególnym nie jest. No ale spoko.

Tylko polska dystrybucja. Pieniądze wymień w kantorze albo zapłać euro w np. Media Markt. Choć w kantorze cię mniej zgolą. Do wersji 4 musisz dokupić na start ze 2 baterie, bo godzina zabawy to chyba trochę za krótko. Albo Battery BacPac. 4k - jest bo jest. W internety nie puścisz, w domu może i obejrzysz, tylko dodaj kolo 1500 juro na kompa który udźwignie ci obróbkę tego. 

Ja mam 4Black "pożyczyłem" bratu i się bawi. 

Nie mam do tego ani ochoty żeby bateriami żonglować, ani kompa żeby później to obrobić, ani czasu ... także.

Jeśli chcesz z najwyższej półki o najlepszych parametrach bierz Black, jeśli lepszą użytkowo bierz Silver, jeśli chcesz sprawdzić jak to działa bierz Hero, jeśli chcesz dobrej i sprawdzonej kamery bierz 3 lub 3+ black.

Pozdrawiam

• gopro123 lubi to

gopro123

gopro123

Newbie

• Użytkownik
        • 7 postów

Dziekuję za 2 ostatnie odpowiedzi, bo pomogły mi najbardziej, no cóż czyli nie ma co niech stracę, ale będę miał 2-letnią gwarancję i mniej stresu jak coś się zepsuje. Wychodzi na to, że w zależności jaki budżet będę miał to taką wersję kupię.

Bardzo interesował mnie też zakup po prostu wszystich rzeczy od jednego użytkownika, mówię teraz o baterii i akcesoriach - na nie gwarancji raczej mieć nie trzeba myślicie, że żle zrobię jak akcesoria kupię taniej przez amazon.de? Jaką stronę polecicie no chyba że też tylko freeway ;p, od razu mówię że z chińskimi niezbyt chce mieć do czynienia - chciałbym żeby przesyłka dotarłcza w miarę szybko i wolę nie ryzykować.

Co do 4k nie wiem czy widziałeś ten filmik wyżej, ale ja a swoim lapku fhd widze niezłą różnicę, szczególnie pod koniec. Jako ciekawostka, powiem że widziałem ciekawy zamiennik do baterii power pole to się nazywa - taki kijek który ma w sobie wbudowana baterię i gopro trzyma na nim prawie 10h, szkoda tylko że bez obudowy :P

jacqu1916

jacqu1916

I'm a Pro!

• Moderator
          • PipPipPipPip
          • 2280 postów

co do chińczyków to jest też pełno na allegro ale oczywiście z prowizją, baterie polecam newell 45pln trzymają tyle co oryginał link do filmu:

jeżeli akcesoria są tańsze na amazonie kup tam, ja osobiście kupuję na dx.com różnie jest z przesyłką ale na czasie mi nie zależy, mam sporo rzeczy z tej strony i w 100% to jest to co chciałem, kilka przykładów 

1. mocowanie na psa dx cena 90pln allegro ok 130 
          2. szczęki mocujące dx cena 55 pln allegro ok 90
          3. baterie kingma dx ok 25pln allegro 45 pln 

i tak jest ze wszystkim, ja zamawiam wszystko u chińczyka i tyle 

Użytkownik jacqu1916 edytował ten post 18 marzec 2015 - 13:11

facebook_icon30x30.jpg

youtube-icon-30x30.png

mistrzCK

mistrzCK

I'm a Pro!

• Użytkownik
          • PipPipPipPip
          • 1607 postów
          Jest tu temat dx.com tam dużo osób robi zakupy. Ja kupuje u kitajców przez eBay. Za gadżety warte na allegro 300 zł dasz u chinczyka 100-150 zależy jak będziesz dokładnie szukał. Ja zawsze szukam z wysyłką gratis. Paczki przychodzą od 8 do 20 dni także dość nieźle.
          Na pewno baterie. Kup ładowarkę zewnętrzną żeby niepotrzebnie nie grzać kamery i przy nagrywaniu i przy ładowaniu. No i wedle uznania. Monopod - poczytaj na forum o tym. Najlepiej bez głowicy kultowej - ruchomego elementu na końcu. Szelki i opaskę na głowę. Dodatkowe śruby i przejściówki z zatrzaskami.
          Jest taki temat tez na temat 10 najbardziej potrzebnych fantów.
          Czytaj, szukaj ;)
          Pozdrawiam
          • jacqu1916 lubi to

jacqu1916

jacqu1916

I'm a Pro!

• Moderator
          • PipPipPipPip
          • 2280 postów