Witam
Szukałem podobnych tematów na forum, jest kilka ale ich data jest trochę "odległa" i nie zawsze jest problem rozwiązany.
Chciałbym Was prosić o pomoc i radę jak wybrnąć z tej patowej dla mnie sytuacji.
Już piszę o co kaman.
Mam kamerę Ghost-S, karta mikro SD SanDisk Ultra 64GB.
Za kilka dni jadę w dość długą podróż motocyklową. Przy kompletowaniu wszystkich kabelków, łączników, ładowarek itp. Okazało się że mam problem z odczytaniem plików zapisanych na karcie pamięci.
Nie wiem gdzie tkwi problem.
Karta sformatowana w kamerze.
Podpinając kamerę za pomocą kabla usb do kompa, widzę "dysk wymienny", ale chcąc go otworzyć pojawia się komunikat że muszę sformatować dysk.
Wkładając kartę z adapterem do czytnika kart w kompie, efekt ten sam - muszę sformatować dysk.
Podpinając kamerę do telewizora przez usb, tv nie widzi jej wcale - ale to inna bajka.
O co chodzi ?
Aha jeszcze jedno.
Wkładając tą samą kartę do telefonu ( Xperia Z3 ), spokojnie mogę oglądać nagrane filmy.
W podróży plan jest taki, aby zapełnione karty zgrywać na dysk (1T) po przez telefon. Sprawdzałem, ten "system" działa
Wczoraj miałem jeszcze inny problem ale z większym dyskiem 1T.
Mam dwa różne dyski o tej samej pojemności. I tu komunikat pojawiał się ten sam.
Choć tutaj sprawa jest bardziej złożona, bo to kwestia plików Fat32 i NTFS.
Wiem że android nie przepada za NTFS i dlatego miałem kłopot, ale drugi starszy dysk wykorzystuje FAT32 i tu nie ma problemu z kopiowaniem i odczytaniem.
No ale co z kompem, dlaczego wymaga ode mnie foramtowania dysku.
A może to kwestia kompa ???
Nie jest pierwszej młodości, a system to XP.
Nie sprawdzałem karty na innym kompie.
Prosze Was o jakąś poradę, pomoc.
Pozdrawiam
Przemek