Tak jak kto chce niech interpretuje ten krok ze strony DJI.
Nie dawno inspire 1 .... chyba się znudziło skoro czas na fantoma nr 3 ![]()
Na stronie
jak i na ich kanale YT
Transmisja na żywo z odsłony nowego fantoma ??
Update: Już się zaczęło 17:30 ![]()

Powiem wam że mnie ciekawi wojna cenowa DJI - GP! Dji przystąpiło do systemu micro 4/3 - i ciekawi mnie czemu jeszcze nie wypuścili niczego właśnie związanego z tym systemem. W ogóle ciekawe jak potoczy się ta współpraca i członkostwo w m4/3.
Mam pytanko tylko wybaczcie
Czym różni się Inspire 1 od Phantoma 3? Pomijajać parę tysięcy w kieszeni?

Na wietrze jest dużo stabilniejszy niż Vision 2+, obrót kamery 360, nie widać płóz w kadrze, większy zasięg. Możliwość sterowania osobno dronem, osobno kamerą - przez dwóch niezależnych operatorów. Tyle na razie udało mi się uchwycić. Robi się pogoda więc niedługo zacznę latać ![]()

Powiem wam tak że te baterie inteligentne które są w komplecie z fantomami 2 , 2 vision, 2vision + , są wyliczone na ilość ładowań i rozładowań a co za tym idzie one mają się skończyć po jakimś czasie
to samo jest na pewno w nadajnikach radiowych z wbudowanymi aku lipo ![]()
I tak reasumując jeśli kupujemy drona z aku inteligentnymi np 5 szt. Do tego radio w nowej wersji czyli aku lipo wbudowane. Latamy na wszystkich aku i się okazuje że po około 300 lotach czyli naładowaniu i rozładowaniu mamy do zmiany sprzęt.
Koszty:
około 400pln / szt baterii
około 400pln / radio ![]()
No i wydatek jest zacny ![]()

Dokładnie masz rację z bateriami do Phantoma. U mnie już da się zauważyć spadek żywotności(jedna od października 2014, druga od grudnia) na jednej a druga zaczyna. A stosuję się zawsze do zaleceń. W przyszłym roku trzeba będzie w nowe zainwestować i kieszeń od razu będzie lżejsza:(

Chyba że do czasu zmiany aku dron zrobi fly away w nieznanym kierunku i koszty zmiany aku zejdą praktycznie do zera hehehe tfu oby nie
Tak wiem latam na GPSie o tym już rozmawialiśmy. Ile znasz osób które zaliczyły fly away? I czy Tobie osobiście dron uciekł. Pytam bo na prawdę mnie to ciekawi. Absolutnie nie złośliwie i nie chcę nic udowadniać. Jak mi koleś w salonie zakładał monitor z OSD to spytałem ile zna takich przypadków. Powiedział, że sprzedał ponad setkę Fantomów i uciekły dwa. Obydwa na życzenie operatora. Jeden nie skalibrował kompasu a drugi latał za blisko czegoś tam. Może to marketing nie wiem.
Mam nadzieję, że mój nie odleci nigdy.

Szczerze mój mi odleciał tylko jeden jedyny raz. to był mój pierwszy lot i nie miałem pojęcia z czym to się je i jak to powstrzymać
Bo return to home się nie liczy jeśli przez dach auta straciłem kontakt z dronem i przeszedł w fail safe mode i powrócił do miejsca startu

Oczywiście że marketing! Jakoś produkty trzeba w końcu sprzedawać! Powiem wam tak na razie w sumie mam poważniejsze wydatki niż dron. Ale przyglądam się nie wnikliwie rynkowi. I nie ukrywam że czekam na to co pokażę GP. Najbardziej zależy mi spadku cen po za tym i najważniejszy jest gimbal bez tego ani rusz. Nie sztuką jest też wydać 10 000zł!

Aha czyli od razu było z grubej rury na Bruce'a Willisa:) Ja nie umiałem startować, wywracał mi się. Nie wiedziałem, że trzeba dać po gazie porządnie. To mnie kosztowało ze dwa sety śmigieł. Wtedy jeszcze uczyłem się latać bez kamerki i gimbala. A tak to crasha tylko raz zaliczyłem jak chciałem nagrać moja kobiete na spacerze w alejce z drzewami. No i się z drzewem spotkał. A Zenmuse drogi oj drogi... A potrzebny tak jak kolega Michał pisze.