Witam
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem efektu jello (falowanie poziome obrazu), z DJI Phantom 2 i Gopro Black +, bez stabilizatora. Dzisiaj przyszły 4 nowe śmigła zamontowałem i nic miałem nadzieję, że to przez poszczerbione skrzydełka, niewyważone etc. Jednak nie o to chodzi, ktoś już miał taki problem i poradził sobie bez stabilizatora ? Zaznaczam, że wcześniej na tym sprzęcie było wszystko ok, kilka razy miał kraksę, ale jest cały. Zero pęknięć, nadłamań złamań i innych podobnych. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Napisano 29 kwiecień 2015 - 16:33
Napisano 29 kwiecień 2015 - 18:01
Wszystko jasne
Na tak "długim" ramieniu nie dziw się że nawet kamerka ważąca zaledwie 75g będzie miała prawo drgać.
Dron sam z siebie przez czasem kiepsko wyważone śmigła drży a co za tym idzie wszystko co wystaje poza jego oś albo jak kto woli środek musi przenosić drgania a tym bardziej takie "odstające ramię do przodu by jak się domyślam uniknąć widoku "podwozia" na filmach i fotkach.
Rozwiązań jest kilka:
1. Najdroższy - gimbal
2. Skrócić ramię kosztem widoku "podwozia"
3. Zmiana "podwozia" na szersze - patrz link -->
Jeśli połączysz pkt 2 z 3 to zmniejszysz drgania ale nie całkowicie.
Wiem bo sam zamontowałem inne mocowanie do gopro które do minimum zlikwidowało drgania a i tak były drgania
Zobacz to na moim filmie co jak zrobiłem i to wymyśliłem ze względu na to że chciałem odpinać kamerkę i mieć możliwość po locie założyć np na siebie dalej
Napisano 29 kwiecień 2015 - 19:17
To wygląda teraz bardziej na lot drona ze sztywno zamontowaną kamerą czyli tak jak widać drona się pochyla to i kamera też.
Efekt jello który ci się pojawiał rozumiem że zniknął ??
tutaj masz typowy przykład efektu jello trochę niemieckiego szwargotu ale wytrzymaj.
Gość trochę tłumaczy ale 5:22 minuta jest film z lotu
Napisano 09 maj 2015 - 06:46
Znów, pojawił się problem. Czy może to być związane z naświetleniem ? Czy może kamera jest zbyt na sztywno przymocowana ?
Znalazłem do kupienia gumki antywibracyjne, czy taki stelaż DIY jak niżej, powinien pomóc bez filtra na obiektyw ?
Ale co za problem ?? bo nie rozumiem jaki problem się pojawił
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: phantom, dji, gopro, falowanie
|
GoPro be a Hero → Kamery → GoPro Hero5 →
Nagrania powyżej 2 minut nie chcą się przenieść na pulpitNapisany przez KaroleQ , 17 kwi 2017 gopro, be a hero, Hero 5, Session i 1 więcej |
|
|
||
|
Jak sformatować kartę SD w GoPro Hero5 Session ?Napisany przez KaroleQ , 07 kwi 2017 Gopro, Hero, Session, SD, Card |
|
|
||
Nagrane filmy mi urywaNapisany przez KaroleQ , 31 mar 2017 gopro, be a hero, Hero5, Session |
|
|
|||
Start... → Co kupić ? →
Jakie oświetlenie polecacie ?Napisany przez Kilerrist , 25 mar 2017 oświetlenie, tanie, dobre, gopro |
|
|
|||
GoPro be a Hero → Kamery → GoPro HERO4 Session →
Kasowanie hasła Wi-Fi gopro sessionNapisany przez b@vid , 01 mar 2017 reset, kasowaine, hasła, WiFi i 4 więcej |
|
|