Witam,
w temacie kamer jest zupełnie nowy. Po obejrzeniu licznych relacji z przeróżnych zakątków świata dostrzegłem niebywała zaletę posiadania niedużej a oferującej wysoką jakość wideo kamerki.
Niestety mam kompletny mętlik, relacje, testy, porównania zwłaszcza z youtube wcale nie pomogły.
Wyselekcjonowałem trzy opcje, przedstawię w kolejności od najbardziej preferowanej do najmniej (bazując na nikłym doświadczeniu i wiedzy).
1.) Sony Fdr-X1000
-minus wodoszczelność do 10m
-cena ok 1800 zł - najtańsza dostępna w internecie, na ogół ok 2000 zł
+jakoś nagrań
1A.) Sony AS200V
+cena
+wysoka jakość nagrań -subiektywnie
-brak wyższej rozdzielczości jak FHD.
2.) AEE S71
-minus - 4K z 15 klatkami,
-subiektywnie słabsza jakoś nagrań od gopro hero 3/4 oraz w.w sony
++ cena - w granicach 1200 zł -
3.) GoPro Hero 4 silver
+sprawdzona marka
-cena
Rozsądek podpowiada, iż tak na prawdę AEE S71 powinien być na 1-szym miejscu, ale po obejrzeniu przykładowych filmo Sony urzekło mnie jakością wideo, dużym minusem jest jednak cena. GoPro - znany, ceniony - stosunkowo drogi, na równi z Sony. Sony AS200V -czy może być kompromisem zwłaszcza w stosunku do AEE S71?
Pod uwagę nie biorę mocowań, gdyż nie jeżdżę na motorze, nie będę kręcił filmów z maski samochodu:) Głównie zależy mi na mocowaniu na głowę oraz najpopularniejszym wakacyjnym monopadzie ( sticku).
Jakie są wasze opinie, rady? Czy AEE S71 jest warty zakupu jako kamera do filmów wakacyjnych plus snorkeling? Czy warto dopłacać do Sony ( 10m wodoszczelność nie jest wadą przy snorkelingu).
Z góry dzięki za opinie i rady i wyrozumiałość ze względu na brak doświadczenia i wiedzy w tej materii.