Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

Ciemne filmy na śniegu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

Krzysiek27

Krzysiek27

Użytkownik

• Użytkownik
  • 84 postów
    Krecilem wczoraj filmiki na śniegu podczas pochmurnej pogody. Filmiki wyszły dużo za ciemne, natomiast po podkreceniu ekspozycji w cineform jest jaśniej ale wyglada źle. Co zrobic zeby kamerka dobrze ustawiają parametry i od razu było jasno? Czy zmienienie pomiaru światła na punktowy w środku kadru cos pomoże?

hacik

hacik

Newbie

• Użytkownik
    • 16 postów

Krecilem wczoraj filmiki na śniegu podczas pochmurnej pogody. Filmiki wyszły dużo za ciemne, natomiast po podkreceniu ekspozycji w cineform jest jaśniej ale wyglada źle. Co zrobic zeby kamerka dobrze ustawiają parametry i od razu było jasno? Czy zmienienie pomiaru światła na punktowy w środku kadru cos pomoże?

To dziwne, ja ostatnio kręciłem spacer z psami po 15 i też było pochmurnie i do tego już lekkawa szarówka zwiastująca koniec dnia ale film wyszedł całkiem spoko. Nie był za ciemny. Testowałem z Protune i bez.

Filonnet

Filonnet

Administrator

• Admin
      • 631 postów
      • Miejscowość:Poznań
      • Kamera: GoPro Hero3 Black Edition
      • Karta pamięci: Sandisk, 64GB, (10)
      Jak dlamnie Hero3 ogolnie nagrywa obraz stosunkowo malo ostry - szarawy.

Jesli chodzi o ujecia na sniegu odsylam do filmu w ponizszym temacie, ocencie sami:

FORUM | |    |

Krzysiek27

Krzysiek27

Użytkownik

• Użytkownik
      • 84 postów
        No tak, u mnie jest podobnie, albo i jeszcze ciemniej, najgorsze jest to ze jakby było takie zdjecie szare to lekkie podjasnienie załatwia sprawę. A niestety podjasnienie filmu wyglada beznadziejnie, chyba ze znacie jakaś metodę lepsza niż przesunięcie suwaczka brightness.

radzik987

radzik987

Newbie

• Użytkownik
        • 11 postów
          Po prostu Chińczyki pieprzą robotę :) Firma GoPro już jest nastawiona na ilość i zarobek, wypromowała się dobrze hero2 bo była produkowana w USA. Hero3 będzie miała więcej wad bo produkują je zmęczeni Chińczycy którzy pracują 18h na dobę :/. Taka prawda

Żółwik

Żółwik

Specjalista

• Użytkownik
          • Pip
          • 162 postów
          • Miejscowość:Brzeziny, Gdynia, Łódź
          • Kamera: GoPro Hero 3 Black
          • Karta pamięci: Sandisk 64GB (10)

Krzysiek27

Krzysiek27

Użytkownik

• Użytkownik
          • 84 postów

Po prostu Chińczyki pieprzą robotę :) Firma GoPro już jest nastawiona na ilość i zarobek, wypromowała się dobrze hero2 bo była produkowana w USA. Hero3 będzie miała więcej wad bo produkują je zmęczeni Chińczycy którzy pracują 18h na dobę :/. Taka prawda

Może i masz racje, ale akurat to, że kamerka źle dobiera ekspozycje to wina softu, który da się poprawić. Mi to i tak nie przeszkadza tak bardzo bo wszystko obrabiam, ale mam nadzieje że będą jakies aktualizacje

hacik

hacik

Newbie

• Użytkownik
            • 16 postów
              Koledzy ale czego wy oczekujecie od tak małej matrycy, że wam będzie jeszcze rozjaśniać otoczenie? Coś za coś. W naszych warunkach pogodowych o tej porze roku po prostu jest szaro, a biało i jasno tylko w słoneczne dni. Pofilmujcie coś dla odmiany w alpach przy słonecznej pogodzie i porównajmy. To nie jest profesjonalny sprzęt telewizyjny przecież. Być może można to poprawić w oprogramowaniu kamery, jednak twórcy raczej są zajęci usuwaniem usterek niż usprawnianiem. Przydałoby się kilka opcji od razu w kamerze. Mogliby przynajmniej wypuścić pluginy do obróbki tego całego Protune dla innych programów edycyjnych. Trzeba się liczyć że za taką kwotę nie kupi się super jasnej kamery. To tak samo jak z optyką do lustrzanek. Jasne szkła profesjonalne są sporo droższe od np kitowych czy innych w przystępnych cenach.

Krzysiek27

Krzysiek27

Użytkownik

• Użytkownik
              • 84 postów
                Nie masz racji. Jasność szkła nie ma tu nic do rzeczy. Np w lustrzankach dzieki jaśniejszemu obiektywowi mozna skrócić czas naswietlania, dzieki czemu lepiej "zamrozimy" obraz. Tak samo w kamerach zwiększona bedzie płynność obrazu. Jeżeli obiektyw jest zbyt mało jasny to kamera powinna zwiększyć czułośc matrycy i po sprawie. To jest błędny pomiar ekspozycji. Tak samo w aparatach, jeżeli bedzie za ciemno, a obiektyw zbyt mało jasny to nic, aparat ustawi dobrze naswietlone zdjecie z czasem np 1/5 sek i na 90% bedzie rozmazane, poruszone, ale ekspozycja bedzie poprawna. Jeżeli pierwszy lepszy telefon za 500zl potrafi mi nakręcić jasny normalny film w takich warunkach, to chyba jasne, ze tego samego wymagam od sprzętu specjalnie do tego przeznaczonego za 2000.

hacik

hacik

Newbie

• Użytkownik
                • 16 postów

Nie masz racji. Jasność szkła nie ma tu nic do rzeczy. Np w lustrzankach dzieki jaśniejszemu obiektywowi mozna skrócić czas naswietlania, dzieki czemu lepiej "zamrozimy" obraz. Tak samo w kamerach zwiększona bedzie płynność obrazu. Jeżeli obiektyw jest zbyt mało jasny to kamera powinna zwiększyć czułośc matrycy i po sprawie. To jest błędny pomiar ekspozycji. Tak samo w aparatach, jeżeli bedzie za ciemno, a obiektyw zbyt mało jasny to nic, aparat ustawi dobrze naswietlone zdjecie z czasem np 1/5 sek i na 90% bedzie rozmazane, poruszone, ale ekspozycja bedzie poprawna. Jeżeli pierwszy lepszy telefon za 500zl potrafi mi nakręcić jasny normalny film w takich warunkach, to chyba jasne, ze tego samego wymagam od sprzętu specjalnie do tego przeznaczonego za 2000.

No masz chyba rację. Jutro dla porównania nagram film moim iPhonem 4S w podobnych warunkach w jakich nagrywałem hero 3 i porównam na komputerze. Ciekawe czy będzie jaśniej. Kamery teraz niestety nie mam bo właśnie dziś wysłałem ją na serwis. Mam nadzieję, że szybko wróci :).

Żółwik

Żółwik

Specjalista

• Użytkownik
                  • Pip
                  • 162 postów
                  • Miejscowość:Brzeziny, Gdynia, Łódź
                  • Kamera: GoPro Hero 3 Black
                  • Karta pamięci: Sandisk 64GB (10)
                  nie ma sensu - poczekaj parę dni i nagraj używając obu kamer w tej samej pogodzie. Może się wydawać taka sama pogoda ale to będzie zupełnie co innego

konami84

konami84

Newbie

• Użytkownik
                  • 30 postów
                  • Miejscowość:Luboń
                  • Kamera: Gopro 4 Black
                  • Karta pamięci: 16
                  Witam,forumowiczów, nagrywa ktoś z was w nocy ?np, jadąc samochodem,jeśli tak jakich ustawień używać,czy korzystacie w nocy z protune i z spot-meter?.Ogólnie nagrywałem w nocy i straszne ziarno ,nie wspomnę o zdjęciach bo w ogóle nie wychodzą przy świetle latarni...
                  "LIVE TO RIDE , RIDE TO LIVE"

Zapraszam do księgi gości na www

Filonnet

Filonnet

Administrator

• Admin
                  • 631 postów
                  • Miejscowość:Poznań
                  • Kamera: GoPro Hero3 Black Edition
                  • Karta pamięci: Sandisk, 64GB, (10)
                  Mój test kamery nocą,nie wygląda to zle.

FORUM | |    |

konami84

konami84

Newbie

• Użytkownik
                  • 30 postów
                  • Miejscowość:Luboń
                  • Kamera: Gopro 4 Black
                  • Karta pamięci: 16
                  Mój test kamery nocą,nie wygląda to zle.

Witaj,na jakich ustawieniach robione.. dopiero doczytałem w opisie
                  GoProHero3 Black Edition

Camera settings
                  1080p 60 fps Ultra Wide, 1920x1080
                  Protune: Off

Program:
                  GoPro CineForm Studio
                  "LIVE TO RIDE , RIDE TO LIVE"

Zapraszam do księgi gości na www

Jendruś

Jendruś

Użytkownik

• Użytkownik
                  • 66 postów

Próbowałeś przestawić kamerę na pomiar expozycji punktowy??? Spot Meter on??
                    Każda kamera filmująca na auto na śniegu będzie dawała ciemny obraz - tak działa automat - on mierzy średnią z całej matrycy.

Krzysiek27

Krzysiek27

Użytkownik

• Użytkownik
                    • 84 postów
                      Niestety tak, od początku ustawiłem na punktowy bo nie łudziłem się, że na auto bedzie dobrze

Matik

Matik

Newbie

• Użytkownik
                      • 2 postów
                        Witam wszystkich jako nowy na tym forum.
                        Zainteresowała mnie dyskusja na temat ciemnych ujęć na śniegu.
                        Mam trochę nagrań, które znajomy robił modelem 1 HD na śniegu. Fakt, że były robione przy słonecznej pogodzie ale są super. Nasycenie barw i kontrasty więcej niż zadowalające. Czyżby jedynka była pod tym względem lepsza ?

michau

michau

Użytkownik

• Użytkownik
                        • 115 postów

Mam trochę nagrań, które znajomy robił modelem 1 HD na śniegu. Fakt, że były robione przy słonecznej pogodzie ale są super. Nasycenie barw i kontrasty więcej niż zadowalające. Czyżby jedynka była pod tym względem lepsza ?

Wszystko zależy od warunków. Jeżeli jest ładna pogoda to i filmy będą dobre. Co innego jak jest pochmurno i ogólna szarówka. Nie zawsze są warunki :)
                          GoPro Hero3 Black Edition & Wi-Fi Remote + SanDisk Ultra® microSDXC UHS-I 64GB + GoPro Battery BacPac

LeoDogg

LeoDogg

Wyjadacz

• Użytkownik
                          • PipPipPip
                          • 1025 postów
                          • Miejscowość:Ciechanów
                          • Kamera: GoPro 3 Black
                          • Karta pamięci: Sandisk Extreme 32 GB
                          Dokładnie - ja byłem w niezlym szoku jaka różnica jest nagrań przy dobrych warunkach a przy słabych. Przepaść.

Ja i cała ta moja twórczość ;)

Jendruś

Jendruś

Użytkownik

• Użytkownik
                          • 66 postów
                            Parę lat temu byłem na planie filmowym "Magicznego drzewa" Maleszki - córka grała rólkę - to w ani słoneczny, ani pochmurny dzień, mimo profesjonalnej kamery, plan był doświetlany dużymi reflektorami - światło rozpraszali dużymi blendami, a przewód który zasilał lampy miał prawie grubość ręki.
                            Dobre oświetlenie planu jest baaardzo ważne. Szczególnie dla kamerek z tak małym przetwornikiem jak GoPro.
                            To samo w fotografii. Jeżeli dzień jest szaro-bury to i fotki byle - jakie. Jeżeli słoneczny to fotografia bije nasyconymi kolorami.

Wróć do GoPro Hero3 · Następny nieczytany temat →