Ale nie ma się co dziwić skoro spółka od czasu wejścia na giełdę nie wypuściła żadnego flagowca. A jedynie odgrzewane kotlety ze starego mięsa.
sam sie zastanawiam nad tymi akcjami
ale ceny ich akcji systematycznie od dłuższego czasu spadają co pokazuje że klienci nie są głupi i wolą kupować tańsze kamery niż GoPro z kilkuset procentową marżą
wg. mnie mogli by zdobyć rynek na nowo obniżając ceny akcesoriów i kamer, ale żądza pieniądza głupieje człowieka
Przelicz to na PLN teraz i zobacz co za to masz? Nawet 4 Xiomki! Moim zdaniem cena za flagowca powinna być w okolicach 1400zł-1200zł! W sumie koszty są nadal takie same. A podaż mała. Choć wolałbym osobiście mniejsze koszty konkurencji. Sony np da przykładu gra teraz w takich samych granicach cenowych więc . . .
@Priders
Przy okazji ty masz trochę sprzętu który trochę kosztuje ale tam akurat te ceny są aktualne względem produktu jego kosztu wytworzenia jakości który daje itd. A GoPro?
Pozdrawiam,
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Jeśli GoPro zaczyna wystawiać takie cuda to chyba nie jest dobrze . . . Oczywiście nie traktujcie tego co piszę dosłownie. Ale taką samą taktykę przed upadkiem obrał contour. Tak czy siak w przeciągu roku dwóch na rynku pojawią się wszelkie alternatywny akcesoriów itd dla GoPro sygnowane ich logiem.
Kurcze, a myślałem że pierwszy to wstawię, jednak ciebie nigdy nie pokonam
Ale rzeczywiście widać, nie mają już co wypuszczać, to robią coś takiego, aby ruch był i funboye kupowały
Pozdrawiam,
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Kłopotów ciąg dalszy...
Michał korzystna polityka cenowa raczej ominie nasz kraj patrząc na obecny kurs złotego. Obawiam się że będzie już tylko drożej. Po nadchodzącej debacie w PE na temat Polski inwestorzy będą wyrywać włosy z głowy, a złoty jeszcze ostrzej poleci w dół - szykuje się niezły dym . Więc kupować kamerki puki czas i nie marudzić że drogo, bo drogo to dopiero będzie...
Ciekawy artykuł więc może zacznę od niego - Jest możliwe pociągniecie tak wielkiego producenta na "dno"! Szczególnie gdy takowy wielki producent opiera się praktycznie jedynie na jednej gałęzi rynku. Pozew to mocne ale w USA realne zagrożenie dla każdego. W sumie w ekstremalnym przypadku mogło by doprowadzić do zniszczenia firmy. A z automatu powoduje i tak obniżenie wartości akcji. Które i tak już są bardzo małe. W obecnej sytuacji GoPro powinno się raczej postarać opuścić giełdę. Spółka co prawda nie bankrutuje ale nie przynosi oczekiwanych mocnych zysków. Problem to jak wiele raz pisałem bajki w stylu zbliża się H5, Karma itd. Wszystko dobrze to spółka zdolna do ich wypuszczenia na rynek ale jednak nadal to bajki a nie realny produkt na rynku. Czym innym jest tutaj cios jaki GoPro dostało od Xiaomi czy też innych tanich kamer.
Co do pozycji GoPro jako lidera hmm jeżeli teraz sony wykonało by bardzo mocny kontratak wszystko jest możliwe. Oczywiście chodzi mi tutaj o PR itd. Sprzęt to inna para kaloszy. Względem cen czy też polityki cenowej chodzi mi oto by produkty potaniały co jest możliwe. Session startowało z półki cenowej silvera! Który jest Vice flagowcem. Cenę obniżono z wielu powodów. Ale jak widać można tutaj wielu firmom udało by się jeszcze nadrobić zyski czy też ich prognozy zwiększenie popytu produktów poprzez obniżenie ich cen. To jest możliwe ludzie kupują Xiaomi za 70$ czy 80$ nie zaś GoPro za 399$. Sony już teraz startuje z najnowszą kamerką od 199$. I ta cena była by pewnie minimum o 50$ większa gdyby nie konkurencyjność względem GoPro.
Na temat polityki się nie wypowiadam a mam bardzo ugruntowane poglądy. Ale nie zamierzam przedstawiać ich publicznie. Nie mniej jednak podzielam twoje nie tyle zdanie co prostu pewność iż złotówka przy obecnej geopolityce pójdzie w dół. Odbije się to każdemu. O ceny sprzętu jednak nie ma się aż co obawiać są na to metody ale spokojnie - i to metody nie od dziś.
A tutaj prosze Spiders
Ale powiem wam jeszcze jedno wyjdzie H5 i wróci im karma. Dla spółki problem to racjonalność rynku czy też bardziej klientów. Ludzie kupują Iphone jako markę ale jak widać nie tyczy się to GoPro co oceniam bardzo dobrze. Oczywiście o ile wyjdzie nam to na plus. GoPro wygrywa jedynie powiedzmy jakością obrazu. Choć Sony ma lepszą jakość obrazu nie potrafi sprzedać spójnego mocnego w całości produktu. Garmin zrobił najlepszą najbardziej przemyślaną kamerę która ma zaś obraz o nienajlepsze jakości. I paradoksalnie największym kłopotem firmy jest stworzenie spójnych produktów przez konkurencje na półce premium.