Odzyskiwanie danych z uszkodzonej karty SD
Rozpoczęty przez Sebastian , 17 cze 2013 09:34
Napisano 17 czerwiec 2013 - 09:34
Witam,
piszę ten artykuł ponieważ wczoraj zdarzył mi się ciekawy przypadek dotyczący karty SD.
Otrzymałem od znajomego kartę SD, która po włożeniu do karty została wykryta prawidłowo więc zacząłem nagrywać.
Suma sumarum nagrałem 10 filmów wspomnianej karcie oraz kilka zdjęć.
Problem rozpocząłem się po podłączeniu karty do komputera. Pojawił się komunikat o próbie sformatowania
Wiedziałem że pliki zostały nagrane ponieważ kamera przy ponownym podłączeniu pokazuję nagrane filmy i zdjęcia.
Dlatego zacząłem szukać rozwiązania, które pomoże mi odzyskać pliki z karty.
I znalazłem program, który w pełni odzyskał mi wszystkie pliki. ZAR
Na stronie jest pełny tutorial jak wykonać procedurę prostego odzyskiwania danych.
Krok po kroku wystarczy przejść procedurę aby za kilkanaście minut cieszyć się odzyskanymi plikami.
Jeśli ktoś będzie miał identyczny problem polecam program.
piszę ten artykuł ponieważ wczoraj zdarzył mi się ciekawy przypadek dotyczący karty SD.
Otrzymałem od znajomego kartę SD, która po włożeniu do karty została wykryta prawidłowo więc zacząłem nagrywać.
Suma sumarum nagrałem 10 filmów wspomnianej karcie oraz kilka zdjęć.
Problem rozpocząłem się po podłączeniu karty do komputera. Pojawił się komunikat o próbie sformatowania
Wiedziałem że pliki zostały nagrane ponieważ kamera przy ponownym podłączeniu pokazuję nagrane filmy i zdjęcia.
Dlatego zacząłem szukać rozwiązania, które pomoże mi odzyskać pliki z karty.
I znalazłem program, który w pełni odzyskał mi wszystkie pliki. ZAR
Na stronie jest pełny tutorial jak wykonać procedurę prostego odzyskiwania danych.
Krok po kroku wystarczy przejść procedurę aby za kilkanaście minut cieszyć się odzyskanymi plikami.
Jeśli ktoś będzie miał identyczny problem polecam program.
Pozdrawiam
Sebastian
MacBooK Retina ME294 15"2.3GHz/16GB/512GB
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 17 czerwiec 2013 - 15:07
Samsung 64gb pro, mam identyczna karte i takiej sytuacji nie mialem.
Moze dlatego ze kolega korzysta na codzien z tej karty jako pendrive
Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
Moze dlatego ze kolega korzysta na codzien z tej karty jako pendrive
Pozdrawiam
Sebastian
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 17 czerwiec 2013 - 16:55
Taki sam efekt na Windowsie 7 i windowsie 8.
edit :
kartę sformatowałem w kompie do exFAT.
Pierwsza rzecz kamera się włącza ale ekran główny po napisie pojawia się w liniach. Masakra. Formatuje kartę pod kamerą.
Druga rzecz nagrywam film i podłączam kamerę do kompa a ten mi mówi że chce format zrobić tak jak w pierwszym poście.
Chyba ta karta jest uszkodzona bo z sandiskiem nie miałem takich numerów.
edit :
Problem rozwiązany - jeśli formatuję kartę 64GB w kamerze i później podłączam do kompa zawsze będzie chciał ją sformatować.
Trzeba po prostu sformatować kartę na systemie z opcją Domyślnego rozmiaru alokacji a nie jak kamera nadaje 128KB.
Problem pojawia się także na innej karcie 64GB, więc problem tyczy kart większych niż 32 GB ponieważ na nich nie stwierdziłem takiej przypadłości
aby formatowanie z poziomu kamery uniemożliwiało mi dostęp do nagranych plików.( a jedynie sugerował format).
Czy ktoś miał podobny problem ??
edit :
kartę sformatowałem w kompie do exFAT.
Pierwsza rzecz kamera się włącza ale ekran główny po napisie pojawia się w liniach. Masakra. Formatuje kartę pod kamerą.
Druga rzecz nagrywam film i podłączam kamerę do kompa a ten mi mówi że chce format zrobić tak jak w pierwszym poście.
Chyba ta karta jest uszkodzona bo z sandiskiem nie miałem takich numerów.
edit :
Problem rozwiązany - jeśli formatuję kartę 64GB w kamerze i później podłączam do kompa zawsze będzie chciał ją sformatować.
Trzeba po prostu sformatować kartę na systemie z opcją Domyślnego rozmiaru alokacji a nie jak kamera nadaje 128KB.
Problem pojawia się także na innej karcie 64GB, więc problem tyczy kart większych niż 32 GB ponieważ na nich nie stwierdziłem takiej przypadłości
aby formatowanie z poziomu kamery uniemożliwiało mi dostęp do nagranych plików.( a jedynie sugerował format).
Czy ktoś miał podobny problem ??
Pozdrawiam
Sebastian
Napisano 01 czerwiec 2015 - 13:15
Odgrzewam kotleta, żeby nie zakładać nowego tematu. Sformatowałem kartę z poziomu kamery i chciałbym odzyskać część danych. Od tego czasu brak zapisu danych. Karta to Sandisk SDXC 64GB.
Próbowałem wspomniany ZAR, nie pomogło. Próbuję kolejne probgramy, ale nadal nic nie wychodzi.
Zastanawiam się, czy wina nie leży w tym, że format poszedł z poziomu kamery i nie da się tego już odzyskać?
Napisano 02 lipiec 2015 - 09:25
Mam taki problem, nagrany materiał chciałem zgrać na kompa wiec podłączyłem kamerkę kablem do kompa, uruchomiła się aplikacja gopro studio i zaczęła wszystko zgrywać. Niestety nie sprawdziłem ile mam miejsca na dysku a było go za mało, na domiar złego miałem zaznaczona opcje kasowania plików po przegraniu i nie wszystko się zgrało niestety. Udało mi się odzyskać filmy za pomocą strongrecovera i tu pojawia się problem bo pliki fizyczne są na dysku ale nie mogę ich w żaden sposób odtworzyć. Spotkał się ktoś z taka sytuacja?