Bo w końcu nie wytrzymałem tej niewiedzy i postanowiłem sprawdzić coś co powinienem sprawdzić już kilka lat temu.
I w sumie wstyd, że z tak prostą rzeczą zwlekałem aż tyle lat.
Wszędzie widzę te powtarzające się 170 stopni w kontekście pola widzenia "kamer sportowych".
Ale potem oglądam filmiki porównawcze i widzę, że niby "wszyscy" mają 170 stopni, a u każdego widać inny "zasięg kadru" !
Ja też mam jakąś kamerkę, która w opisie na pudełku ma napisane 170 stopni.
Pora sprawdzić czy to coś naprawdę znaczy.
Ustawiam kamerę na statywie DOKŁADNIE w odległości 1 metr od ściany (liczony od powierzchni obiektywu).
Potem — dzięki temu, że to normalna, cywilizowana kamerka z ekranem i podglądem na żywo — zaznaczam na ścianie miejsca z lewej i z prawej strony które maksymalnie kamera jeszcze widzi.
A potem po prostu mierzę odległość między tymi punktami.
Mam wysokość trójkąta i długość jego podstawy, więc wystarczy kilka prostych operacji, potem tangens i wychodzi, że ten kąt rozwarcia, który JA rozumiem jako "pole widzenia", rzeczywiste — ma, w moim przypadku — 116 stopni ! >:
CO KUTWA !? Aż tak im się "omsknęło" ?! Ze 170 na 116 !?
Ta odległość między tymi punktami (inaczej podstawa trójkąta) w moim przypadku wynosiła około 3, 05 m.
Pomyślałem "Ciekawe ile mi brakuje, żeby osiągnąć te 170 stopni". Znowu tangens i kilka prostych obliczeń i wychodzi, że dla 170 stopni, ta długość podstawy powinna mieć..........22 metry !?
Przyznacie chyba, że to...NIEDORZECZNE ? Stańcie metr przed ścianą i popatrzcie w lewo i w prawo...i pomyślcie, że stojąc tak blisko przy ścianie mielibyście sięgnąć kadrem coś co jest namalowane na tej ścianie w odległości...kilkunastu metrów od was w każdą stronę ???!
W domu bym na pewno tego nie sprawdził. Musiałbym szukać jakiejś...stodoły albo hangaru !
Czyli wg mnie to całe 170 wypisywane w parametrach to puste...pieprzenie !
Chyba, że...
...chyba, że oni liczą coś innego. Jakieś "kosmiczne" ekwiwalenty w odniesieniu do lustrzanek, pełnego kadru itd. ? Czy ktoś ma wiedzę na ten temat co dokładnie oznacza u nich stwierdzenie "pole widzenia o szerokości 170 stopni" ?
Ale, jest też coś godnego pochwały bo np. GoPro...nie 'pitoli' tylko podaje uczciwie na tej stronie
i tam, ta odległość, którą ja mierzyłem, dla tego GoPro, dla najszerszego ustawienia wynosi 122,6 stopni. A to już jest REALNA wartość, bo przy tej wartości, ta podstawa trójkąta wg moich obliczeń wyszła by 3,5 m.
A potem widzę pierwszy artykuł na tym portalu http://kamerypov.pl/...owych-2014-r111a tam w sekcji "Field of view".... ZNOWU TE BZDURY O 170 stopniach !
I pozostały mi już tylko dwa pytania.
1. To o co pytałem wcześniej, czy ktoś wie, co innego oznacza ten parametr "field of view" co powoduje, że faktycznie może przyjmować wartość 170 stopni ?
2. Jeśli moja odczucie tego co oznacza parametr "pole widzenia" jest poprawne, a więc opisy parametrów można sobie wsadzić w d..., to jak w najprostszy sposób określić PRAWDZIWY kąt widzenia jakiejś kamery mając ją w ręku w sklepie, albo może na podstawie jakiś zdjęć testowych udostępnianych w Internecie ?