Hej wszystkim.
Zagadnienie będzie trochę nietypowe jeśli chodzi o zastosowanie kamery. Najpierw nakreślę główne zadanie kamerki, opiszę dlaczego nie "klasyczne" rozwiązania dla tego zadania oraz opiszę główne cechy, które mnie interesują. Niestety w temacie kamerek totalnie się nie odnajduję dlatego proszę o wyrozumiałość.
Głównym zadaniem kamerki będzie zamontowanie na stałe na kabinie samochodu (tir) w zewnętrznej części z ustawieniem wizji na tył wanny (otwarta naczepa do materiałów sypkich). Kamera będzie pomocna przy wszelkiego rodzaju wsypach umożliwiając proste manewrowanie pojazdem, tak żeby materiał równo zasypywać do wanny.
Dlaczego nie klasyczne rozwiązanie tj. kamery cofania etc. ? Ponieważ ich jakość jest w 99% żałosna. Ekspozycja na światło słoneczne i nie widać kompletnie nic, błyskawicznie ją zalało mimo pozornie szczelnej obudowy, pył z materiałów sypkich potrafił dostać się również do środka.
Zakładam, że kamerka sportowa zapewni mi lepszą jakoś obrazu i komfort pracy.
Co zatem chcę osiągnąć?
Szczelna i wytrzymała kamerka, która na stałe będzie zamontowana na zewnątrz. Eksponowana na zmienne warunki pogodowe i zapylenie.
Możliwość live-podglądu - priorytetem jest wizja, a nie nagrywanie.
Obudowa, która umożliwi podpięcie zasilania + wyjścia miniHDMI/inne na stałe - czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli nie jakie widzicie inne możliwości? Czy przeróbka obudowy i samodzielne uszczelnienie wchodzi w grę?
Oczywiście podgląd bezprzewodowy również jest tu opcją - nadal co jednak z zasilaniem?
Średni przedział cenowy - najważniejsza jest jednak funkcjonalność, więc to nie aż tak wielki priorytet.
Liczę na Was!
Pozdrawiam,