Witam. Jestem aktualnie na wakacjach i mam problem. Korzystalem z gp pod woda i dziś jak wyjąlem z obudowy to zobaczyłem na obiektywie wodę. Po włączeniu kamery nie działał wyświetlacz. Wysuszylem suszarka i od 5 h jest ok. Powinienem cos teraz z nią zrobić? Woda prawdopodobnie została w obudowie podczas jej płukania.
GoPro hero3- zalana ?
Rozpoczęty przez Ro83rt , 22 sie 2013 10:45
Napisano 22 sierpień 2013 - 10:54
Ja na Twoim miejscu zastosował bym jeszcze trik z tej porady (końcówka filmu 2:30)
oczywiście skoro kamera Ci działa nie musisz jej rozkręcać.
edit
tylko uważaj żeby do środka nie dostał się ryż otwory możesz zatkać, ale tylko i wyłącznie jakąś drobną siateczką
oczywiście skoro kamera Ci działa nie musisz jej rozkręcać.
edit
tylko uważaj żeby do środka nie dostał się ryż otwory możesz zatkać, ale tylko i wyłącznie jakąś drobną siateczką
Napisano 22 sierpień 2013 - 11:31
Tylko tak jak mówiłem jestem na wakacjach i mam utrudniony dostęp do wszystkiego. Tez myślałem właśnie o tym ryżu tylko czy to konieczne jeśli kamera już działa? Czy po czasie może przestać działać? Styki mogą zasniedziec? Skorki za te pytania ale mam jeszcze 7 dni urlopu i 40gb wolnej pamięci to chciałbym to wykorzystać
Ps. Czy ryżu można użyć po 24h od zalania?
Ps. Czy ryżu można użyć po 24h od zalania?
Napisano 29 sierpień 2013 - 06:21
Jezeli w kamerce na stykach jest woda to w kazdej chwili moze byc zwarcie i po kamerce. W przypadku zalania nalezy bezwzglednie wylaczyc sprzet i wyjac baterie ! Potem do ryzu na kilka dni i powinno byc ok. Ja tak Iphona zalatwilem - po zalaniu dzialal ale podlaczylem do ladowania i spalila sie plyta. Jezeli kamerka zamokła w słonej wodzie to bez wysuszenia w wanience ultradzwiekowej korozja plyty jedt tylko kwestia czasu.
Ja i cała ta moja twórczość
Napisano 29 sierpień 2013 - 14:17
W przypadku zalania nic nie dadzą takie różne metody! Trzeba ją po prostu rozebrać. Ewentualnie do środka mogą dostać się nawet krople wody które "korodują" i w momencie wystąpienia objawów będzie już po zabawie. Sprawdzone na własnej skórze i na moich telefonach
MichalCam
Napisano 29 sierpień 2013 - 19:04
Zamiast ryżu można użyć takiego granulatu, który jest torebkach w opakowaniach od butów albo w niektórych lekach ale ryż wiadomo bardziej dostępny. Można nawet po uplywie 24 h od zalania ale nie wolno sprzętu włączać i należy odciąć eletronikę od żródła zasilania - baterii. Nie suszyć suszarką, nie kłaść na grzejnikach / kaloryferach. Można sprzęt po rozkręceniu położyc w przewiewnym suchym miejscu ale najlepiej ryż na około 48 h. W żadnym wypadku nie podpinać pod kompa i najlepiej wyjąć na czas suszenia kartę pamięci.
Ja i cała ta moja twórczość