Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sony Vegas a 120 klatek Go Pro 4 Black

sony vegas go pro black

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Cześć! Razem z moim chłopakiem nagraliśmy naszą wycieczkę w 1080/120 :(. Teraz gdy próbuję obrobić materiał w Sony Vegas, podczas puszczania podglądu strasznie laguje i nie daje się tym nic zrobić. Wcześniej gdy nagrywałam lustrzanką nie miałam takie problemu. Zgodnie z poradami innych osób zamieniłam plik comppoundplug, ale wiele to nie dało. Dalej się zacina i nic z tym nie potrafię zrobić. Czy znacie jakiś sposób, żeby materiał wgrany do programu był odtwarzany normalnie na podglądzie? Chciałabym zrobić fajną pamiątkę z tego wypadu. Czy da się jakoś zmniejszyć ilość klatek? Czy muszę to robić z poszczególnymi filmikami? 

Pozdrawiam



#2
jacqu1916

jacqu1916

    I'm a Pro!

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2381 postów
  • Miejscowość:Warszawa
  • Kamera: H3+B, H4B x 2
  • Karta pamięci: Samsung Pro 64GB x 2

Forum ma swoje zasady warto się z nimi zapoznać i poczytać co nieco

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik jacqu1916 edytował ten post 13 październik 2015 - 15:22


#3
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Forum ma swoje zasady warto się z nimi zapoznać i poczytać co nieco

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

 

to znaczy? Którą z zasad złamałam?



#4
jacqu1916

jacqu1916

    I'm a Pro!

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2381 postów
  • Miejscowość:Warszawa
  • Kamera: H3+B, H4B x 2
  • Karta pamięci: Samsung Pro 64GB x 2
Przywitaj się i przeczytaj regulamin :)

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

#5
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Przywitaj się i przeczytaj regulamin :)

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

 

Regulamin przeczytałam, nie spamuje ani nic tylko potrzebuje pomocy, bo jestem całkowicie zielona w temacie. Próbowałam poszukać czy podobny temat nie był poruszany, ale wydaje mi się, że nie. 

Jeśli chodzi o przedstawienie się. Cześć jestem Monika i nie ogarniam jeszcze Go Pro i Sony Vegas :D



#6
jacqu1916

jacqu1916

    I'm a Pro!

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2381 postów
  • Miejscowość:Warszawa
  • Kamera: H3+B, H4B x 2
  • Karta pamięci: Samsung Pro 64GB x 2
Przedstaw się w odpowiednim dziale, wracając do tematu to trzeba mieć naprawdę super sprzęt do ogarnięcia 120fps, ja bym zrenderował cały materiał do np 30 fps innego pomysłu nie mam
Pozdrawiam

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

#7
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Przedstaw się w odpowiednim dziale, wracając do tematu to trzeba mieć naprawdę super sprzęt do ogarnięcia 120fps, ja bym zrenderował cały materiał do np 30 fps innego pomysłu nie mam
Pozdrawiam

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

 

Zrobiłam to :) 

W jakim programie to zrenderować? 



#8
jacqu1916

jacqu1916

    I'm a Pro!

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2381 postów
  • Miejscowość:Warszawa
  • Kamera: H3+B, H4B x 2
  • Karta pamięci: Samsung Pro 64GB x 2
Piszesz w temacie sony vegas, więc w tym lub innym jaki masz

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

#9
Priders

Priders

    Alpha i Omega

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 2545 postów
  • Miejscowość:Śrem
  • Kamera: Gopro
  • Karta pamięci: SanDisk
Myślę ze pliki proxy załatwią sprawę. Bez sensu renderowac do 30fps, to tylko dwoi nam ilość materiału.
Rozumiem ze jakość podglądu masz najniższą ?

Pozdrawiam,

 

Subskrybuj

 

Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !! 


#10
mistrzCK

mistrzCK

    I'm a Pro!

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1997 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera: H, H2, H3B, H3+S, H4B
  • Karta pamięci: Lexar, Adata, Toshiba 6x 32 GB

Zrób tak.

Pliki 120 klatek które ci będą potrzebne do spowolnień przytnij boilsoft video cutter. Tnie bez strat i renderowań. To samo zrobisz przy pomocy telefonu (smartfona) i zainstalowanej aplikacji od GoPro. Poskracaj pliki do takich rozmiarów z których będziesz korzystała.

Resztę materiału przerób na tzw. pliki proxy. Ja z reguły robiłem 640 x 480. Większość widać a obróbka bardzo szybka. Do przerobienia 30 filmów na raz używałem 4Media Video Converter. Jeśli masz słabego kompa będzie to trwało dość długo. Pliki muszą mieć taką samą nazwę jak oryginały.

Później wszystko montujesz, a na końcu przed renderem (po dodaniu wszystkich przejść, masek itp) zmieniasz nazwę katalogu gdzie trzymasz pliki proxy. Vegas spyta cię gdzie się znajdują pliki offline, a ty wskazujesz folder z plikami oryginalnymi o dużej rozdzielczości.

No i w sumie gotowe.

 

Podaj jeszcze parametry komputera, bo może bez zabawy da się sprawę załatwić angażując RAM i kartę w podgląd w oknie.

Pozdrawiam



#11
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

O jej, czarna magia póki co te pliki proxy. Bez problemu mogę zrenderować tylko do jakiego rozszerzenia żeby można było je potem obrabiać na nowo w vegasie? Materiału nie mam dużo, wyjdzie z tego jakieś 4-5 minut max. Na początek to i tak wydaje mi się, że będę nad tym siedzieć i siedzieć :)



#12
skiper83

skiper83

    Ekspert

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 672 postów
  • Miejscowość:Lubuskie
  • Kamera: GoPro 3 Silver & Phantom 3 pro
  • Karta pamięci: 2x SanDisk 16GB (10)

Mały offtop  pliki proxy to inaczej oszukiwanie vegas pracując na plikach o mniejszej rozdzielczości a potem podmieniamy na oryginały ??



#13
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Zrenderowałam jeden krótki filmik na próbę i poleciała jakość strasznie. Już nie wiem jak się za to zabrać :(



#14
mistrzCK

mistrzCK

    I'm a Pro!

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1997 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera: H, H2, H3B, H3+S, H4B
  • Karta pamięci: Lexar, Adata, Toshiba 6x 32 GB

Tak pliki proxy to pliki niskich rozdzielczości.

Zrenderuj obojętnie do jakiego bo to i tak będzie do wyrzucenia, tylko aby poprawić płynność montażu.

Podaj jeszcze parametry komputera (jaki procesor ile RAM) to ci podpowiem trick.

Pozdrawiam

 

[edit] no dobrze nie chodzi o jakość, chodzi żeby było cokolwiek widać 

na tych małych pliczkach sobie posklejasz, a przed samym renderem podmienisz pliki



#15
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Inter Core i5, 16 RAM :)



#16
mistrzCK

mistrzCK

    I'm a Pro!

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1997 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera: H, H2, H3B, H3+S, H4B
  • Karta pamięci: Lexar, Adata, Toshiba 6x 32 GB

Możesz zrobić taki zabieg.

Nie robisz nic co napisałem wcześniej.

Sklejasz sobie normalnie film tak jak powinno się to robić.

Natomiast na oknie podglądu klikasz prawym przyciskiem i wybierasz preferencje. W zakładce video masz taką opcję "Dynamic RAM prewiew". Wpisz w tą pozycję że powiedzmy 8GB RAM przeznaczasz na podgląd. To rozsądne bo program dalej będzie działał na 8 a 8 będzie na podgląd. Wpisujesz 8000 dla ułatwienia. 

Później jeśli chcesz zobaczyć jak wychodzi sklejanie filmu zaznaczasz dany fragment i wciskasz Shift + B. RAM załatwia sprawę i widzisz wszystko w full detalach.

Mam nadzieję, że podzielisz się z nami tą produkcją :)

Pozdrawiam

 

EDIT. Pamiętaj żeby wyłączyć przeplot. Poczytaj na forum o disable resample.



#17
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Możesz zrobić taki zabieg.

Nie robisz nic co napisałem wcześniej.

Sklejasz sobie normalnie film tak jak powinno się to robić.

Natomiast na oknie podglądu klikasz prawym przyciskiem i wybierasz preferencje. W zakładce video masz taką opcję "Dynamic RAM prewiew". Wpisz w tą pozycję że powiedzmy 8GB RAM przeznaczasz na podgląd. To rozsądne bo program dalej będzie działał na 8 a 8 będzie na podgląd. Wpisujesz 8000 dla ułatwienia. 

Później jeśli chcesz zobaczyć jak wychodzi sklejanie filmu zaznaczasz dany fragment i wciskasz Shift + B. RAM załatwia sprawę i widzisz wszystko w full detalach.

Mam nadzieję, że podzielisz się z nami tą produkcją :)

Pozdrawiam

 

EDIT. Pamiętaj żeby wyłączyć przeplot. Poczytaj na forum o disable resample.

Bardzo, bardzo Ci dziękuję! Jak tylko uda mi się coś zrobić sensownego na pewno się podzielę! :)



#18
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Już normalnie nie mam siły do tego. Zrobiłam zgodnie z Twoją instrukcją ale nic nie ruszyło :( Jak próbowałam pociąć trochę filmik to dodatkowo vegas się zawiesił. Co jeszcze może być nie tak? :(



#19
mistrzCK

mistrzCK

    I'm a Pro!

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1997 postów
  • Miejscowość:Kielce
  • Kamera: H, H2, H3B, H3+S, H4B
  • Karta pamięci: Lexar, Adata, Toshiba 6x 32 GB

Może kodeki? Płynnie ci to chodzi (surowy plik z kamery) podczas odtwarzania np. w windows media player? 



#20
Wiewióra

Wiewióra

    Newbie

  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Miejscowość:Wrocław
  • Kamera: GoPro 4 Black
  • Karta pamięci: Sandisk, 64 GB

Może kodeki? Płynnie ci to chodzi (surowy plik z kamery) podczas odtwarzania np. w windows media player? 

 

Tak wszystko cacy.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sony vegas, go pro, black