Na pewno jest wiele sportów kontaktowych dla naszych kamerek gdzie łatwo uszkodzić - ASG, Paintball, sporty offroadowe gdzie piach błoto poleci na szybkę, a my chcąc ją przetrzeć to ją zarysujemy...
Niestety zakup tego zestawu kosztuje nas 99 zł co nie jest miłym wydatkiem...
Dlatego opracowałem prostą metodę na samodzielne wykonanie dodatkowej szybki.
Potrzebne nam będą:
Okulary BHP - płaskie - ważne aby szybka była płaska i gruba
Linijka
Cienkopis
Nóż do tapet (taki na żyletki dobrze aby był w miarę sztywny)
Kuchenka gazowa/ palnik
Jak nie mamy powyższych to wystarczą nożyce do blachy
Taśma dwustronna (ja miałem akurat piankową)
Pilnik bądź papierek ścierny
Przepis
Z okularów wyciągamy gumę tak aby została nam w rękach tylko szybka.
Teraz bierzemy linijkę i cienkopis, mierzymy zewnętrzne krawędzie czarnego plastiku w którym są śrubki dociskające soczewkę ochronną. Następnie odrysowywujemy taki wymiar na okularach. Gdy powstanie nam ładny prostokąt przykładamy szybkę z okularów do obudowy gopro i sprawdzamy czy pasuje.
Teraz mamy do wyboru dwa sposoby - trudniejszy z palnikiem i łatwiejszy z nożycami
Łatwiejszy - bierzemy nożyce do blachy i wycinamy z gogli fragment szybki, należy pamiętać aby odcinać jakieś 5 mm dalej od miejsc gdzie rysowaliśmy - nożyce mogą zagiąć szybkę z poliwęglanu przez co będzie zniekształcona. Gdybyśmy cieli tuż przy liniach zniekształcenie mogłoby wchodzić w kadr. Gdy już wytniemy możemy lekko podrównać boki.
Trudniejszy sposób
Bierzemy nóż do tapet, ewentualnie jakiś inny którego nam nie szkoda zużyć, rozgrzewamy ten nóż nad kuchenką gazową bądź palnikiem. Następnie bierzemy i wycinamy wokół narysowanego obszaru - zostawiając przynajmniej 2-3 mm tolerancji ponieważ platik z gogli się rozpuści i także wokół się lekko zdeformuje. Dobrze rozgrzny nóż wejdzie jak masło więc nie powinno być problemu.
Teraz gdy mamy naszą szybkę, dokładamy ją do obudowy sprawdzając jak pasuje - jeśli gdzie się mocniej odkształciła możemy to spiłować pilnikiem bądź podszlifować papierkiem ściernym - ale jeśli odkształciła się w polu widzenia kamery to już nic z nią nie zrobimy i jest do wywalenia.
Teraz wyciętą szybkę bierzemy i czyścimy delikatną szmatką - niestety ten plastik bardzo łatwo się rysuje, warto użyć rękawiczek lateksowych by nie zostawić śladów po palcach.
Na koniec bierzemy taśmę dwustonną i wycinamy paski które nakleimy na czarny plastik - starajcie się naklejać bliżej zewnętrznych krawędzi tak aby taśma nie weszła w kadr. Gdy mamy naklejone paski możemy przekleić szybkę gogli to tyle
Ja niestety robiłem te dosyć chałupniczo bo korzystałem tylko z tego co było u dziadka w garażu a czas mnie gonił jednak szybka swoją rolę spełnia. Jak ktoś chce to może z resztek plastiku zrobić kratkę na dziury w obudowie tak aby dodatkowo zabezpieczyć tamto miejsce nie tracąc możliwości nagrywania dźwięku.