Cześć freud,
Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem Twój rysunek ... ale jeśli tak to czy nie zasłaniasz w ten sposób przycisku włączenia kamerki?
Wydaje się że średnica filtra 55mm jest dla GoPro3 idealna - tj. nie powinna w niczym przeszkadzać.
Wg. tego projektu nie powinno, ale zawsze można później delikatnie podpiłować.
Mam już nowszy projekt który przewiduje wgłębienie w tamtym miejscu.
Nie mam tylko czasu się tym zająć.
Jeśli chcesz to mogę Ci ten projekt podesłać i jeśli wykonasz to może skuszę się
Jeśli ta przejściówka do filtrów miałaby się zanurzać pod wodę to rozumiem że trzeba byłoby zapewnić uszczelkę na styku z obudową GoPro, co musiałoby jakoś nie wchodzić w paradę z zaciskiem (a raczej przerwą w obejmie tej przejściówki/nasadki). Dodatkowo dobrze byłoby też przewidzieć miejsce na kulki silikonowe pochłaniające wilgoć ...
Kolejna sprawa to raczej nie widzę w tej konstrukcji adapterów Cokin P ... tu trzeba się zdecydować na stałą wartość średnicy zewnętrznej (najlepiej ciut większej niż ta która jest granicą winietowania - tak aby można było skorzystać z 2 filtrów jednocześnie) ... a jako element "bazowy" konstrukcji widziałbym chyba bardziej jakąś tulejkę makro (używaną w aparatach do odsunięcia obiektywu dalej od kliszy, co pozwalało na przesunięcie zakresu jego ostrzenia bliżej obiektywu, co z kolei dawało możliwość robienia zdjęć z bardzo bliska ... czyli makro).
Pod wodę nie planowałem używać tego zestawu.
Tutaj jeśli miałoby to być pod wodę to wolałbym aby nie było to szczelne a miało dziurki przez które woda wlatywałaby i problem z głowy.
Co do Coking to znalazłem już odpowiedni oring - pasowąłby idealnie - to CHYBA był oring redukujący z 62 do 55 mm.
Myślałem też aby od wewnętrznej strony nakleić warstewkę czegoś miękkiego (takie niby uszczelnienie) co powodowałoby że po zaciśnięciu ramki trzymała by się lepiej na obudowie.
Generalnie ten pomysł bardzo mi się podoba i trzymam mocno kciuki za powodzenie (niestety sam nie mam nikogo w okolicy kto by mógł pomóc w wykonaniu czy obróbce jakichś elementów).
Sam jestem zainteresowany produktem wynikowym
chciałbym móc zamontować soczewki makro i np. filtry efektowe ...
Hehe. Taki był mój cel. Jak będę miał więcej czasu to się zabawię.
Niestety obawiam się, że czas ten będę miał na jesień.
Jeśli do tej pory pojawią się jakieś chińskie odpowiedniki Blurfix3 SO naked to pewnie projekt zamknę. Jeśli nie to zrealizuję
Ciesze się, że się podoba. Koszt wyprodukowania niewielki i duża uniwersalność.
Pozdrowienia
Freud