Skocz do zawartości

"); //]]>
Zdjęcie

GoPro Hero - Tanie akcesoria

331 odpowiedzi w tym temacie

#161 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
  • Pip
  • 261 postów
  • Kamera: GoPro3 White
  • Karta pamięci: SanDisk 16GB c.10

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:02

Ja chciałbym rozwinąć dyskusję co do pojemności baterii, gdyż tu padło pytanie czy różne pojemności akumulatorków GoPro to faktycznie prawda czy ściema? GP standardowo ma 1050 mAh pojemności, był tu link do pojemności 1300 mAh, no ale czy większa pojemność baterii nie równa się jej większym wymiarom?

Cytat z innego forum:

(...) tak się określa pojemność baterii, tzn zdolność baterii do oddawania zasilania o określonym prądzie przez dany czas, co za tym idzie czym więcej mAh (mili ampero godzina) tym dłużej nam bateria będzie działać.

I tak np. jezeli mozesz pobierac prad 100mA przez 8 godzin do rozladowania, to pojemnosc takiego akku jest wlasnie 100mA x 8h (h to symbol godziny z ang. hour ), czyli 800 mAh. Jasno z tego widac, ze przy akku 2400 mAh ten sam prad 100mA bedziesz mogl pobierac przez 24 godziny. Lub np. prad 200mA przez 12 godzin, czy analogicznie prad 300mA przez 8 godzin. I tyle.

EDIT:
I na przykład kolega wyżej podał linka do baterii o pojemności 2900mAh. Więc? jakimś cudem 3 razy tyle co w oryginale...?

#162 Faraon

Faraon

Użytkownik

• Użytkownik
  • 79 postów
  • Miejscowość:KrakUFF
  • Kamera: GP H3B
  • Karta pamięci: Sandisk 32GB U1

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:08

Ja mam dokładnie to - .
Śmiga aż miło, daje dodatkowe kilka minut działania kamery. Jedyny minus to niestety to, że nie jest allegro.pl, jednak sklep sam w sobie polecam.

Tu podają 2900mAh... Hmmm

Jak w praktyce wygląda czas nagrywania w porównaniu do oryginału?

Sent from my iPhone using Tapatalk

#163 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2329 postów
  • Miejscowość:Polska
  • Kamera: Hero 3 Silver
  • Karta pamięci: SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:13

Osobiście sądzę że baterie o zawyżonych pojemnościach to ściema - tzn zwykły marketing. Faktycznaj pojemność może wynosić tyle ile oryginał ewentualnie być ciut większa.

Rejestruj nie filmy lecz emocje / Nie oglądaj filmów, spróbuj zrobić to sam żyj, zacznij żyć!

#164 Faraon

Faraon

Użytkownik

• Użytkownik
  • 79 postów
  • Miejscowość:KrakUFF
  • Kamera: GP H3B
  • Karta pamięci: Sandisk 32GB U1

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:15

Mogę zrozumieć podwyższoną wydajność o 30%,
... ale 300%???

Sent from my iPhone using Tapatalk

#165 Gruszky

Gruszky

Newbie

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:20

Dokładnie! Zapytałem o pojemność zamienników, ponieważ też zobaczyłem na jednej z aukcji 2900mAh. Wg mnie to zwykła ściema, bo jeśli jakakolwiek bateria do GoPro trzyma w trybie 1080p, 3 godz to ja ją chętnie kupie.

#166 MrMCET

MrMCET

Użytkownik

• Użytkownik
    • 140 postów
    • Miejscowość:Świdnik
    • Kamera: Hero 3 BE
    • Karta pamięci: Zależy od ust. kamery

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:32

Te moje 2900 to czysta ściema, jak na moje oko taki pakiet daje 1200, tak jak mówiłem kikla/kilkanaście minut więcej. Szczerze to na ogniwach tego typu i o takim rozmiarze raczej nie da rady wyciągnąć więcej niż realne 1.5Ah.

#167 Michal

Michal

I'm a Pro!

• Moderator
    • PipPipPipPip
    • 2329 postów
    • Miejscowość:Polska
    • Kamera: Hero 3 Silver
    • Karta pamięci: SanDisk Ultra 16GB (10)

Napisano 19 wrzesień 2013 - 21:47

3 godziny? to chyba tylko power bank :D

Rejestruj nie filmy lecz emocje / Nie oglądaj filmów, spróbuj zrobić to sam żyj, zacznij żyć!

#168 mistrzCK

mistrzCK

Ekspert

• Użytkownik
    • PipPip
    • 639 postów
    • Miejscowość:Kielce
    • Kamera: Hero2; 3+ Silver
    • Karta pamięci: Lexar32pl, GR.SDHCpro32

Napisano 21 wrzesień 2013 - 09:46

Ładowarka ładuje jakby była na wodę :D
    Słychać jakby przepływała woda zamiast prądu. Bateria ma zwiększoną pojemność i trzyma 20 min dłużej. Sprawdzane 3 razy.
    Ładowanie trwa tyle samo co ładowarką do telefonu. W moim przypadku około 1:30.
    To chyba tyle. Pozdrawiam

#169 Gruszky

Gruszky

Newbie

• Użytkownik
    • 7 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 16:38

Ładowarka z odgłosem przelewającej się wody fajna sprawa, niestety jest do GoPro 2 ja mam 3, więc nie skorzystam :D

Mam kolejne pytanie, mianowicie jaki jest najlepszy zamiennik chesty mount'a, te od Power Bee czy wszystkie są wykonane tak samo. Co możecie powiedzieć np. o tych
      ?
      Ktoś z was testował już jakieś zamienniki szelek i może coś polecić?

#170 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
      • Pip
      • 261 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 20:36

Nie lepiej samemu zrobić? Pasek 3 metry, 1 lub 2 lub 3 klamry wraz z regulacją ścisku i płytka która jest w opakowaniu i satysfakcja większa i kasy zostanie na melanż :twisted:

Tu masz przykłady:
      Ja nawet coś takiego zrobiłem, zamknąłem się w 35zł w Castoramie, są zdjęcia w tym temacie :)

#171 Gruszky

Gruszky

Newbie

• Użytkownik
      • 7 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 21:29

W sumie, chciałem zrobić swoje szelki ale liczyłem na to, że może ktoś już używał tych "firmowych" i może powiedzieć coś więcej na ich temat. Np. czy są warte swojej ceny, jak się w nich chodzi, czy są funkcjonalne? Różnica w cenie nie jest aż tak wielka. Na allegro są po ~50zł, nie licząc kosztów wysyłki. Samoróbka około 35zł. Szczerze mówiąc, Twój post zmotywował mnie do działania. Nawet dla samej satysfakcji warto zrobić coś samemu, nie myśląc już o kosztach. Jutro biorę się za zrobienie swoich własnych ;)

#172 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
        • Pip
        • 261 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 12:59

No i bardzo się cieszę, pochwal się potem zdjęciami, jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz. Koniecznie wzmocnij łączenie dwóch pasków, najlepiej na maszynie albo dużo razy nićmi przeszyć, nie używaj gumowego paska bo z czasem się rozciąga i koniecznie 3 miejsca regulacji (na obwód klatki i na szelki po obu stronach) :) Tutaj na forum jest kilka przykładów, nawet film jest także zawsze wykorzystać możesz :)

#173 Gruszky

Gruszky

Newbie

• Użytkownik
        • 7 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 14:30

Wielkie dzięki. Zdążyłem już pochłonąć kilka filmów z YT i forum na ten temat i widziałem też kilka projektów oraz zdjęć. Zamierzam szyć to bardzo cienką żyłką (grubość porównywalna do nici), którą znalazłem dziś przez przypadek w domu. Kawałek paska (zamierzam kupić z nadmiarem) poświęcę żeby zobaczyć jak będzie się sprawowało szycie ręczne. Jeżeli wypadnie słabo oddaję to do krawcowej, bo niestety nie posiadam maszyny ale koszt tego wyniesie mnie około 5-10 zł, więc nie zrujnuje się finansowo :D

#174 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
          • Pip
          • 261 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 16:37

minimum 3 metry musić mieć, 3m to tak dolna granica ;) wszystko na zapas trzeba mieć :)

#175 olo

olo

Newbie

• Użytkownik
          • 1 postów

Napisano 29 wrzesień 2013 - 21:07

Ja mam dokładnie to - .
            Śmiga aż miło, daje dodatkowe kilka minut działania kamery. Jedyny minus to niestety to, że nie jest allegro.pl, jednak sklep sam w sobie polecam.

Witam wszystkich,

zbliża się sezon zimowy i przydałaby mi się jakaś zapasowa bateria do Gopro 3 black, proszę więc o takie małe podsumowanie, co i gdzie dokładnie warto kupić (raczej polskie sklepy, bo w sprowadzanie z chin nie będę się bawił ;) ), czy ten link sklepu ramtech jest OK, czy raczej polecicie coś innego?

Pozdrawiam

#176 MrMCET

MrMCET

Użytkownik

• Użytkownik
            • 140 postów
            • Miejscowość:Świdnik
            • Kamera: Hero 3 BE
            • Karta pamięci: Zależy od ust. kamery

Napisano 29 wrzesień 2013 - 21:25

Potwierdzam link, sklep jest jak najbardziej ok.

#177 LeoDogg

LeoDogg

Wyjadacz

• Użytkownik
            • PipPipPip
            • 1014 postów
            • Miejscowość:Ciechanów
            • Kamera: GoPro 3 Black
            • Karta pamięci: Sandisk Extreme 32 GB

Napisano 30 wrzesień 2013 - 04:28

klon battery back packa :)

Ja i cała ta moja twórczość ;)

#178 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
            • Pip
            • 261 postów

Napisano 07 październik 2013 - 14:47

Pochwalę się, a co :twisted:

Zamówiłem:
            Kraków, także odbiór osobisty, bo mam o rzut beretem, 62zł

Co tam jest, rozpisywać się nie bedę, wszystko jest na zdjęciu ew. w linku :)
            Moja opinia na tą chwile? Cena niezła, także wiem ze nie mam co oczekiwać nie wiadomo czego, jestem świadomy słabej jakości, gdyż są to zamienniki. Przykład? Jak łączymy przedłużki ze sobą to one niezbyt płynnie wchodzą, trzeba troszkę potraktować papierem ściernym zeby gładkie były i płynnie wchodziły. Ale cena jest adekwatna do ilości rzeczy oraz ich jakości że tak to ujmę. W najbliższym czasie wrzuce opinie z mocowania na rurki z roweru/quada - oczywiście jak ktoś bedzie chciał jakiś test albo ma jakieś pytania - śmiało :)

#179 Qula

Qula

Użytkownik

• Użytkownik
            • 108 postów
            • Miejscowość:Katowice
            • Kamera: GoPro Hero 3 BE
            • Karta pamięci: Sandisk 64GB (10)

Napisano 07 październik 2013 - 15:06

To jest chyba ten sam zestaw który ja kupiłem. Uchwyt na rurki moim zdaniem całkiem dobrze zrobiony. Jedynie co to musiałem pokombinować z podkładkami/przycięciem śrub ponieważ były za długie i nie dociskały uchwytów tak jak powinny. A jeśli chodzi o uchwyt na pasek to nigdy się nie poluzował jedynie trzeba porządnie ściągnąć. Może gdyby był bardziej elastyczny to nie byłoby z tym problemu.
            Myślę, że za ~60zł to całkiem dobry zestaw ;)

Moje żeglarskie filmy GoPro:  :)

#180 xamil

xamil

Specjalista

• Użytkownik
            • Pip
            • 261 postów

Napisano 07 październik 2013 - 19:22

Następna wada? Śruby dołączone nie są perfekcyjne jeśli chodzi o wymiary. Dlaczego? Śruba metalowa jest za długa i nie ściska dobrze tego trójzebu, trzeba wszystkie 6 sztuk pilnikiem skrócić. A plastik, gdzie przykręcamy jest za krótki i nie nadaje sie do przykręcenia kamerki, jedynie do przegubów. To mocowanie podporowe na pasek zamierzam przerobić żeby użyć ją na głowę. Jedynie musze kupić pas ale tym razem elastyczny :)

Wróć do Akcesoria · Następny nieczytany temat →