Napisano 11 październik 2013 - 11:40
Ja i cała ta moja twórczość
Napisano 11 październik 2013 - 12:11
Napisano 06 grudzień 2013 - 11:37
Na prośbę odświeżam linki do podzespołów:
monopod: Camrock M140
tripod mount:
śrubki:
lub bezpośredni montaż:
tymbark:
klej:
Pozdrawiam
Napisano 06 grudzień 2013 - 13:36
Dzięki!
Napisano 12 grudzień 2013 - 20:00
Okej po wielu namysłach zamiast kupować monopod postanowiłem zrobić go samo. Zakupiłem produkty sugerowane przez mistrzCK i czekam na przesyłki. Swoją drogą zrobi ktoś może jakiś tutorial wideo jak to zrobić? będę wdzięczny i pewnie nie tylko ja
Pozdrawiam
Napisano 12 grudzień 2013 - 20:06
Sam dzisiaj do tego siadłem i przerobiłem. W weekend postaram się nakręcić jakiś filmik, ale ostrzegam nigdy się takim czymś nie zajmowałem
Napisano 12 grudzień 2013 - 21:06
Musi być ten pierwszy raz a tak serio jeśli Ci wyszedł monopod to filmik będzie dobry i na pewno pomoże.
Napisano 12 grudzień 2013 - 21:46
Powiem szczerze że monopod jest prymitywnie prosto zrobiony Trochę inaczej niż w instrukcji mistrzCK ale z tego względu, że te camrocki są teraz troszkę inaczej produkowane i nie można wyciągnąć pewnych części...
Napisano 12 grudzień 2013 - 22:56
Napisano 13 grudzień 2013 - 10:33
Dokładnie to teraz tylko czekam na filmik, części i zabieram się za składanie.
Napisano 13 grudzień 2013 - 18:17
Napisano 14 grudzień 2013 - 17:10
Z góry przepraszam ale to mój pierwszy filmik ;]
Może się komuś przyda.
Nagrywane Sony Xperia Z
Napisano 15 grudzień 2013 - 12:44
Napisano 16 grudzień 2013 - 21:18
witam!
MistrzCK, Gracek ... dzięki Panowie za inspirację Przed chwilą zakupiłem elementy do wyprodukowania monopadu.
pozdrawiam
bogdans
Napisano 18 grudzień 2013 - 19:59
Da się na końcu monopoda wykręcić śrubkę na której jest ta gumka i wkręcić swoją? bo myślałem czy by tam nie zamontować adaptera
Napisano 18 grudzień 2013 - 21:22
Na początku tak właśnie robił mistrzCK w swoim poradniku. Dalej jest to możliwe ale trzeba użyć cięższego oręża ze względu na to, że troszkę inaczej teraz je produkują ;]
Cięższe oręże mam na myśli jakąś gumówkę. Tą śrubkę z iglicy wyciągniesz używając trochę siły i kombinerek, ale guma zostaje i normalnie śruby nie przepchasz, dlatego trzeba dostać się z nią z drugiej strony.
Żeby to zrobić musisz po prostu odciąć gumówką lub innym sprzętem ten plastik przy rączce (wcześniej można było go spokojnie odkręcić śrubokrętem i zdjąć bez większego problemu).
Jak już to zrobisz to do śrubki przywiązujesz nitkę i próbujesz wcelować od strony rączki, przez całą długość (wewnątrz monopoda) do otworu w gumce pozostałej po iglicy. Jest to trochę żmudna praca i trzeba mieć stalowe nerwy Jak już wcelujesz to wystawiasz gwint na tyle ile potrzeba do adaptera i kleisz śrubkę z gumą za pomocą superglue
Napisano 19 grudzień 2013 - 07:39
Dzięki za pomoc ale z tym sznurkiem to nie będę się bawić bo stracę cierpliwość zostawię jak jest. Wrzucałeś może monopod do wody? chciałem użyć go w wodzie ale nie wiem czy przeżyje. kupiłem trib na tej aukcji i przykręcam do go jakiegoś uchwytu gopro, śrubą oryginalną i jest luz w sensie, że się obraca/rusza. Nie da się mocniej dokręcić, bynajmniej nie da się ręką i się obraca, trochę to komplikuje sprawę bo podczas użytkowania kamera będzie mogła latać. nie jestem do końca zadowolony z jakości tego produktu, co proponujecie podkładkę?
Napisano 02 styczeń 2014 - 15:31
Tutaj trochę materiału z kamerki zamocowanej na monopodzie z mojego poradnika: http://kamerypov.pl/...-gopro-3-black/
W filmiku specjalnie użyłem większość materiału nagrywanego z monopoda abyście mogli zobaczyć jaki ma długi zasięg.
Przy okazji zachęcam do przyznania (w wyżej wymienionym linku do tematu konkursowego) "pochwały"!