Witam Forumowiczów!
Piszę do Was, bo już zacząłem się gubić. Chciałbym, aby ktoś, kto jest zaznajomiony dobrze w tematyce rzucił trochę światła na to jak i czym najlepiej kodować/dekodować video z GoPro.
Od razu zaznaczę, że laikiem nie jestem, chociaż początkującym można mnie nazwać jeśli chodzi o montaż filmów.
Jakie mam problemy? Chciałem korzystać z darmowego softu do edycji o nazwie Lightworks, nie przeraziła mnie nauka jego obsługi, bo już nie takie narzędzia się obsługiwało (GIMP, Blender ). Niestety, program ten w wersji darmowej nie obsługuje formatu AVCHD. Nie jest to problem, bo podczas importu można transkodować filmik. Ale nie, po konwersji również nie działa.
Dodam, że w opcjach konwersji widzę jedynie:
- Matrox MPEG422P@HL
- Matrox YUYV HD 8-bit
- YUYV
- UYVY
- DVCPRO100
co to są za kodeki?
Tak więc, pokrótce - nagrywam filmiki w rozdzielczości 2.7k PAL (Cinematic). Zacząłem korzystać z Vegas Pro, ale tam nie jestem w stanie dobrać odpowiedniego kodeka do renderingu... Albo plik zajmuje chore wielkości (9GB - 1:30min.) albo jego jakość jest tragiczna. Jakich kodeków Wy używacie, w jakich rozdzielczościach działacie?
Przypuszczam, że najlepszym byłoby MPEG-4 (H.624), ale nie mogę takich ustawień znaleźć w Vegas.
Dodam, że chciałbym zachować taką wysoką rozdzielczość oraz jakość, a przy tym nie tworzyć chorych rozmiarów plików. Fajnie byłoby gdyby dało się odtwarzać na większości urządzeń bez większych problemów.
//EDIT:
Zamieszczam ciekawe linki dla potomnych:
Kodeki, kodowania, formaty
Rozpoczęty przez kepisty89 , 25 sie 2013 21:28
Wróć do Dyskusje ogólne o postprodukcji · Następny nieczytany temat →