Płaska soczewka GoPro HD
Rozpoczęty przez franeg , 29 sie 2013 12:50
Napisano 29 sierpień 2013 - 12:50
Czy ktoś słyszał, o możliwości wymiany soczewki w GoPro HD 1. Nie bardzo uśmiecha mi się kupować całą obudowę do kręcenia pod wodą zwłaszcza, że użyję tego może kila razy w ciągu całego roku, więc pomyślałem może, że dałoby się gdzieś dostać płaską soczewkę którą można wkręcić w miejsce standardowej. Oczywiście musiałaby ona mieć odpowiedni kształt:
Tutaj akurat na przykładzie krystalizatora z pracowni chemicznej, ale kształt miałby być podobny, tyle, że sporo niższa, bez zaokrąglonych krawędzi i z grubszymi ściankami, żeby można było ją przykręcić do obudowy.
Myślałem też, żeby np. spróbować zamówić coś takiego w pracowni optycznej. Czy ktoś już kiedyś coś takiego próbował? Czy ma to w ogóle sens? Jest opłacalne (byłbym gotów zapłacić za coś takiego kilkadziesiąt PLN, ale nie ponad stówę za dodatkową obudowę)
Tutaj akurat na przykładzie krystalizatora z pracowni chemicznej, ale kształt miałby być podobny, tyle, że sporo niższa, bez zaokrąglonych krawędzi i z grubszymi ściankami, żeby można było ją przykręcić do obudowy.
Myślałem też, żeby np. spróbować zamówić coś takiego w pracowni optycznej. Czy ktoś już kiedyś coś takiego próbował? Czy ma to w ogóle sens? Jest opłacalne (byłbym gotów zapłacić za coś takiego kilkadziesiąt PLN, ale nie ponad stówę za dodatkową obudowę)
Napisano 29 sierpień 2013 - 14:51
Tak z ciekawości zapytam, dlaczego pod wodę ma być płaska soczewka?
Nie wiem dokładnie, ale chodzi o coś z ostrością, że niby zakrzywiona soczewka trochę słabą ostrość daje pod wodą. Na yt jest trochę filmów porównujących obraz z soczewką i bez.
A może coś takiego: Jest też dość sporo filmików na YT gdzie ludzie sami sobie robią takie nakładki za grosze:
Chyba zrobię sobie coś takiego jak pokazałeś w pierwszym linku z kawałka plexi. powinno całkiem nieźle hulać. Jak zmontuje i sprawdze, to wrzucę jakieś porównanie
Napisano 04 grudzień 2016 - 18:10
Cześć. Orientujecie się może czy da się nabyć gdzieś w Polsce wymienne płaskie soczewki do obudowy Hero 2? Ewentualnie interesuje mnie kupno obudowy od GoPro z płaską soczewką takiej jak na zdjęciu poniżej:
Wiecie gdzie mógłbym taką obudowę nabyć bądź może znacie kogoś, kto ma takową do sprzedania?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź
Napisano 06 grudzień 2016 - 16:42
Ciężko ci będzie kupić coś do H2. Albo zrób to sam, albo poczytaj o dome bo to w sumie najlepsze rozwiązanie pod wodę.
Pozdrawiam
Edit
Przegapiłem ten wątek. Tu link do tej soczewki
Zamówiłem tę soczewkę, do której link mi podesłałeś. Przeszukałem wcześniej jeszcze internet poszukując opinii o niej i wydaje się to towar godny uwagi. Było jeszcze kilka innych modeli jednak znacznie droższych (inne firmy) a z tego co widziałem to na jakości się to nie odbijało dlatego zdecydowałem się na ten wybór. Jak już ją dostanę i przetestuję to dam znać czy warto było i jakie wrażenia
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź