GoPro HERO3 BLACK vs HERO3+ SILVER
Rozpoczęty przez Michal , 20 lis 2013 19:57
Napisano 20 listopad 2013 - 22:57
Masz rację michał ale ogólnie porównując trójki z plusami, plusy wypadają lepiej. Chyba sprzedam swoją GoPro Hero 3+ Black Editon i kupię GoPro Hero 3+ Silver Edition .
Mój sprzęt:
| Laptop Y580 - i7 3610QM / GTX 660M / Matryca HD / 1000 GB HDD 5400 rpm / 4 GB ram / Windows 7 Home Premium 64-bit
| Smartfon - Xperia U
Napisano 21 listopad 2013 - 08:39
hola hola. jak mogli zrobic test Protunes jak Silver+ nie ma trypu Protune?
Protune było tylko w Blacku ustawione. W silverze był bez cały czas .
Mój sprzęt:
| Laptop Y580 - i7 3610QM / GTX 660M / Matryca HD / 1000 GB HDD 5400 rpm / 4 GB ram / Windows 7 Home Premium 64-bit
| Smartfon - Xperia U
Napisano 21 listopad 2013 - 12:39
to po co ten test Protunes? bez sensu.
protune to troche jak RAW w aparatach, jest wieksza mozliwosc obrobki materialu, mozna z niego wiecej wyciagnac.
dobrze by bylo gdyby ktos kumaty sie tym zajal, nagral surowy material, zrobil filmik, a pozniej obrobil go w miare mozliwosci kamer, wtedy bedzie dokladnie widac potencjal kamer i opcji protune
dla przykladu podrzuce mam zdjecie wykonane w raw
zdjecie pochodzi z
edit: w odpowiedzi o pytanie jakosc nagrac black vs silver
W wielu przypadkach testy te są mocno subiektywne, a ocena jakości bazuje na ocenie kolorystyki filmów prosto z kamery. Mało kto przygląda się np. rozpiętości tonalnej nagrań. Materiał video należy poddać postprodukcji i koloryzacji. Black jako, że jest kamerą o bardziej zaawansowanych możliwościach nie narzuca z góry mocnej korekcji kolorystycznej, dzięki czemu mamy większe możliwości w postprodukcji. Warto pobawić się np. programem DaVinci Resolve (darmowy), który daje naprawdę spore możliwości, a w sieci jest dużo tutoriali, dzięki którym można wiele nauczyć się i podpatrzeć. Fotografowie kiedyś siedzieli w ciemniach, teraz siedzą w Photoshopie...tutaj sytuacja jest analogiczna. Jesteśmy przyzwyczajeni do rozwiązań natychmiastowych...ale prawda jest taka, że kamera to jedno z narzędzi, a cała reszta pozostaje w naszych rękach:)
"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem" [Marco Pantani]
Napisano 21 listopad 2013 - 15:29
ja zapytalem po co ten test Protune (skoro silver+ go nie ma) a nie co to Protune. sam Protune uzywam, ale dzieki za wyjasnienie
no to przepraszam przyda sie innym
"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem" [Marco Pantani]
Napisano 26 listopad 2013 - 16:42
coraz bardziej zastanawiam się nad NIE dopłacaniem kasy do black+ i zainwestować w Silver+/black zwykły lub nowego drifta póki co czekam na testy, chociaż z tego co widzę silver ma lepszą jakość(dłużej trzyma bateria) choć moze to tylko YT, wypowie się ktoś czy odczuje różnice miedzy be a silver+ ?
nie znam się na Protune, wiec nie bede go używał na 95%, szkoda mi jednak opcji korzystania z pilota...
co sądzicie?
Napisano 26 listopad 2013 - 17:38
Nie wiem dlaczego w koło Protune jest taka tajemnica, jakby to była wiedza magiczna.
Protune włączasz. Zgrywasz materiał. Podkręcasz kolory. Protune daje możliwość lepszego podkręcenia kolorów i tyle.
Jeśli ktoś chce sobie wytłumaczyć, że nie ma sensu dopłacać do Protune bo i tak nie zna się na tym to szkoda.
Może jednak warto?
Ja mam Hero 3 Black i miałem chwilę zadumy nad tym czy nie sprzedać i kupić wyższy model.
Wyszedłem z jednego założenia, że różnice nie są tak duże jak to mówi marketing i pokazują filmy.
Poczytałem nieco wpisów i oglądnąłem kilka zdjęć na forum zagranicznym (tym najbardziej znanym) i nie widzę, aby to była aż tak duża różnica.
Sporo da się osiągnąć poprzez programowy post processing.
1. Lepsza jakość: ostrzejsze nagrania. Okej - a czy te z H3B nie są ostre? 30% to gruba przesada.
2. Dłuższy czas pracy baterii - tyłka nie urywa - nie jest on o 100% dłuższy. To czy mi kamera działa 1.5h czy 1.45h czy może niech będzie nawet 2h nie ma już aż tak dużego znaczenia w obliczu różnicy w cenie jaką trzeba dopłacić. Zmieniam baterię i heja dalej.
3. Dla obudowy nie zamierzam niczego zmieniać
Zbroicie się, ale mówiąc szczerze - jeśli ktoś potrafi nagrywać to taka przesiadka to nie jest jakieś tam wow.
Nie podeprę swoich argumentów - po prostu poszukajcie w sieci. Obiektywnie porównajcie i nie dajcie sobie robić wody z mózgu.
Za rok będzie kolejny model - może warto jednak poczekać, aż czasy wytrzymałości baterii będą na prawdę atrakcyjne?
To co chcę powiedzieć to żeby się poważnie zastanowić czy powodem zmiany jest marketing czy może realna potrzeba
Jak macie pieniążki na luzie to zmieniajcie i analizujcie - szkoda czasu.
Napisano 26 listopad 2013 - 21:11
Nie wiem dlaczego w koło Protune jest taka tajemnica, jakby to była wiedza magiczna.
Protune włączasz. Zgrywasz materiał. Podkręcasz kolory. Protune daje możliwość lepszego podkręcenia kolorów i tyle.
Jeśli ktoś chce sobie wytłumaczyć, że nie ma sensu dopłacać do Protune bo i tak nie zna się na tym to szkoda.
Może jednak warto?
Ja mam Hero 3 Black i miałem chwilę zadumy nad tym czy nie sprzedać i kupić wyższy model.
Wyszedłem z jednego założenia, że różnice nie są tak duże jak to mówi marketing i pokazują filmy.
Poczytałem nieco wpisów i oglądnąłem kilka zdjęć na forum zagranicznym (tym najbardziej znanym) i nie widzę, aby to była aż tak duża różnica.
Sporo da się osiągnąć poprzez programowy post processing.
1. Lepsza jakość: ostrzejsze nagrania. Okej - a czy te z H3B nie są ostre? 30% to gruba przesada.
2. Dłuższy czas pracy baterii - tyłka nie urywa - nie jest on o 100% dłuższy. To czy mi kamera działa 1.5h czy 1.45h czy może niech będzie nawet 2h nie ma już aż tak dużego znaczenia w obliczu różnicy w cenie jaką trzeba dopłacić. Zmieniam baterię i heja dalej.
3. Dla obudowy nie zamierzam niczego zmieniać
Zbroicie się, ale mówiąc szczerze - jeśli ktoś potrafi nagrywać to taka przesiadka to nie jest jakieś tam wow.
Nie podeprę swoich argumentów - po prostu poszukajcie w sieci. Obiektywnie porównajcie i nie dajcie sobie robić wody z mózgu.
Za rok będzie kolejny model - może warto jednak poczekać, aż czasy wytrzymałości baterii będą na prawdę atrakcyjne?
To co chcę powiedzieć to żeby się poważnie zastanowić czy powodem zmiany jest marketing czy może realna potrzeba
Jak macie pieniążki na luzie to zmieniajcie i analizujcie - szkoda czasu.
Masz 100% racje.Z tym,ze obecnie panuje onanizm sprzetowy,podobny trend ma sie w fotografii,nieraz widzialem osobnika fotografujacego calkiem dobrym lustrem w trybie auto.
Napisano 27 listopad 2013 - 06:54
Zastanów się mocno co do tych wyższych rozdzielczości to sam wiesz pewnie? Fps? - a 60 fps przy 1080p Ci nie wystarczy? Co do obudowy fakt ale nie nie każdy nurkuje. Nie wspominając o zanużeniu poniżej 40m. A pilot nie mam i żyje. Ale był by fajny. Zatanów się sam bo Leo powie Ci a ja powiem Ci b. I robi się mętlik. Wpierw dokładnie rozważ czego sam potrzebujesz jak będziesz wykorzystywał kamerkę to jest podstawowa sprawa.
A reszte Ci chyba Freud u góry napisał. Z tym że jak kiedyś pisałem Black+ wygląda tak jak Black powinien wyglądać na początku.