Nagraj coś ze stabilizacją obrazu jak i bez potem porównaj dwa nagrania! Proste
Sony Action Cam HDR-AS100 Recenzje
Rozpoczęty przez Michal , 04 lut 2014 19:17
Napisano 12 czerwiec 2014 - 21:34
Witam
Cos temat AS100 ucichl. Ludzie jesli kupiliscie te kamery podzielcie sie opiniami. Moj ostateczny termin zakupu kamery zbliza sie a nadal mam dylemat.
Mnustwo przecznych informacji. Jednie za zachwyceni inni twierdza ze totalna klapa, ze kolory do niczego i gubi ostrosc.
Prosze o wasze opinie bo na youtube to podobno nie ma co patrzec.
Napisano 14 czerwiec 2014 - 20:03
Hej
Ja jestem świeżo po zakupie. Jeżeli chodzi o jakość obrazu to w trybie pro jest konkret. Mam porównanie bo filmuję lustrzankami i jak na taki sprzęt to jest super. Na YT nie zobaczysz tej jakości bo kompresja ją zabija. Nagranie w pro to ok 50Mbps natomiast z tego co mi się wydaje yt kompresuje do 6Mbps. Faktem jest, że trzeba kupić od razu dość dobrą kartę pamięci bo tryb pro obsługują tylko karty sdxc. Można trochę taniej kupić Kingstona czy coś podobnego. Ja kupiłem Sony sdxc 64GB za 270zł. Co do gubienia ostrości to nie zauważyłem żeby coś takiego miało miejsce a nagrywałem w różnych warunkach oświetleniowych i z różnych odległości. Jeżeli chodzi o kolory to pozostał ten niebieski zafarb, który był np w AS15 ale jest on widoczny głównie w trybie kolorów vivid natomiast przy ustawieniu trybu neutral znacznie obniża się zawartość niebieskiego.
Stabilizacja działa bardzo fajnie.
Zobacz ten filmik. Może nie jest miarodajny ale widać jak niebieskiego zafarbu dodaje tryb vivid.
Dodam, że w tym trybie wszystkie kolory są mocniej nasycone dlatego uważam, że tryb neutral jest lepszy pod tym względem.
Napisano 15 czerwiec 2014 - 13:57
Wiec tak - mialem okazje testowac i mialem maly problem z soczewka ( )
Jednak przejdzmy do sedna
Na napewno na + jest:
- pilot z praktycznie zerowym lagiem ! - dla mnie rewelka
- gps
- stabilizacja
Na minus:
- gorsze filmy/zdjecia pod woda
- brak mozliwosci krecenia + robienia zdjec jednoczesnie
- gorsza ostrosc niz w gopro 3+ black (chociaz nie dokonca)
- filmiki wychodza mniej ostre i z przeklamanymi kolorami niz w gopro 3+ black (bez opcji protune i pro)
Teraz wracajac do ostrosci - to ta w gopro 3+ black moze i jest podkrecona troche softowo, ale daje lepsze wrazenie dla oka, gdy mamy mozliwosc porownac oby dwa pliki. Jednak jezeli ktos lubuje sie w obrobce video to nie powinno byc problemu uzyskania takiego samego efektu w soniaczu i to samo z kolorami.
Obecnie oddalem swoj egzemplarz, gdyz troche nie spelnil moich oczekiwan - glownie tych z jakoscia video w normalnym trybie.
Tutaj sample w protune i 60fps
Tutaj podobny temat (zadna reklama)
od siebie dodam, ze na ostatnim zdjeciu drugie zdjecie moze ma i lepsze kolory, ale za to wiecej szumow
Napisano 15 czerwiec 2014 - 20:10
Kurde nie mam gopro do porównania bo wrzuciłbym pliki z kamerki do programu i mialbym pewność czy ta magia gopro to rzeczywiście lepsza ostrość czy moze softwarowy sharpen. Jeżeli sharpen tylko to nie ma problemu żeby obraz z sac poddać temu efektowi w postprodukcji.