Witam,
Dziś chciałbym Wam przedstawić tańszą i moim zdaniem lepszą alternatywę dla głowicy kulowej SONY ADP-BH 1 (cena na stronie producenta 134 zł).
Ja kupiłem kiedyś taki zestaw:
- głowica firmy TRIOPO model KJ-7 za 49 zł
- monopod TRIOPO model TL-30 za 69 zł
Całość wykonana bardzo precyzyjnie i bardzo dobrze ze sobą współpracuje. Nic nie trzeszczy i nic samo się nie składa. Jednym słowem bardzo dobry produkt. Pomyślałem że głowice można by wykorzystać do połączenia z "zatrzaskami" VCT-AM1 które każdy z nas dostał przy zakupie kamery. Niestety okazało się że gwint wewnętrzny w głowicy to 3/8 cala więc obie te części nie dadzą się połączyć. Z pomocą przyszła redukcja gwintów z 3/8 na 1/4 cala. Takie coś można kupić w sklepach fotograficznych za kilka zł. Ja zapłaciłem 8 zł. ()
Aby wszystko nam spasowało trzeba wkręcić redukcje w głowice oraz nawiercić w głowicy dodatkowy otwór na tzw "dzyndzel" który zapobiega obracaniu się głowicy wokół własnej osi.
Takie połączenie jest bardzo stabilne i masywne. Nie ma tu mowy że coś nam się poluzuje lub obróci podczas filmowania. Głowica SONY ze względu na swoje małe rozmiary nie ma otworu na "dzyndzla" więc występuje możliwość poluzowania połączenia. No i ta cena!!!
Głowica kulowa
Rozpoczęty przez Daymond , 05 lut 2014 23:52
Napisano 05 luty 2014 - 23:52
- mistrzCK, Bartq i zbik lubią to
Napisano 14 marzec 2014 - 12:52
Hej Daymond!
Przyjrzałem sie Twojemu rozwiązaniu i rzeczywiście jest to dobra alternatywa dla drogiej głowicy od Sony. Byłem oglądać ta wykorzystana przez Ciebie głowice i rzeczywiście jest bardzo dobrze wykonana z tym ze wazy tez swoje. Jest chyba 5 x cięższa od tej oferowanej przez Sony. Dlatego tez chciałbym abyś napisał w jakich warunkach wykorzystywalem ten sprzęt? Czy ciężar nie powodował odrywania sie podstawy utrzymującej całość. Do czego to wykorzystywales?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Przyjrzałem sie Twojemu rozwiązaniu i rzeczywiście jest to dobra alternatywa dla drogiej głowicy od Sony. Byłem oglądać ta wykorzystana przez Ciebie głowice i rzeczywiście jest bardzo dobrze wykonana z tym ze wazy tez swoje. Jest chyba 5 x cięższa od tej oferowanej przez Sony. Dlatego tez chciałbym abyś napisał w jakich warunkach wykorzystywalem ten sprzęt? Czy ciężar nie powodował odrywania sie podstawy utrzymującej całość. Do czego to wykorzystywales?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Napisano 12 luty 2015 - 22:17
Witam.
Też pomyślałem o tym rozwiązaniu. Jednak kupiłem coś zupełnie mniejszego.
Padło na: CAMROCK H005 MINI.
Głowica waży 45g i jest na prawde kompaktowych rozmiarów.
Kamerkę trzyma w pozycji bardzo dobrze. Szarpałem trząsłem a ona ani drgnie.
Załączone pliki
- Jc0b lubi to