Statyw "samo-obrotowy" do Time Lapse
Rozpoczęty przez Żółwik , 08 sty 2013 23:49
Napisano 07 lipiec 2013 - 09:44
W jaki sposób mam rozmontować ikea stam? Obudowa jest zalana, odkręciłem śrubkę spod naklejki, pokrętło można przechylić ale nie wyjdzie z obudowy.
@Edit.
Już wiem, ikea stam jest lekko podklejony na łączeniach dwóch połówek obudowy, ostry mały śrubokręt wystarcza.
Ikea ordning posiada bardzo prosty system demontażu. Górna część ściągamy ręcznie bez użycia siły, poprostu ściągamy górne wieko do góry. Aby dostać się do mechanizmu musimy odkleić lekko gumową podkładkę znajdującą się w dolnej części minutnika, pod gumką znajdują się 3x śrubki. Po wykręceniu 3 śrubek uzyskujemy podstawę czarną plastikową z mechanizmem. Aby oddzielić te 2 części wykręcamy 1xśrubkę znajdującą się w podstawie plastikowej. Po tym zabiegu otrzymamy mechanizm w obudowie metalowej z podziałką. Oczywiście wykręcamy 3xśrubki i mamy goły mechanizm. Aby wyjąć element dzwonka w minutniku wystarczy dostać się do minutnika i małym ostrym śrubokręcikiem podważyć metalowy dzyndzel na plastikowym ramieniu
@Edit.
Już wiem, ikea stam jest lekko podklejony na łączeniach dwóch połówek obudowy, ostry mały śrubokręt wystarcza.
Ikea ordning posiada bardzo prosty system demontażu. Górna część ściągamy ręcznie bez użycia siły, poprostu ściągamy górne wieko do góry. Aby dostać się do mechanizmu musimy odkleić lekko gumową podkładkę znajdującą się w dolnej części minutnika, pod gumką znajdują się 3x śrubki. Po wykręceniu 3 śrubek uzyskujemy podstawę czarną plastikową z mechanizmem. Aby oddzielić te 2 części wykręcamy 1xśrubkę znajdującą się w podstawie plastikowej. Po tym zabiegu otrzymamy mechanizm w obudowie metalowej z podziałką. Oczywiście wykręcamy 3xśrubki i mamy goły mechanizm. Aby wyjąć element dzwonka w minutniku wystarczy dostać się do minutnika i małym ostrym śrubokręcikiem podważyć metalowy dzyndzel na plastikowym ramieniu
Napisano 06 maj 2014 - 18:44
Jutro jak znajdę odpowiedni minutnik żeby można było przylepić złączke tą płaską, która była w zestawie to spróbuję coś skręcić. Myślę tylko jak ustawić kamerę, fotka co 5sek czy może 2? Będą to raczej jakieś widoczki, łąki, tego typu rzeczy, druga sprawa to nie widzi mi się obrabiać setek zdjęć żeby nadać odpowiedni klimat time lapse'owi, ale tak chyba by było najkorzystniej jeżeli chodzi o jakość końcową, czy może skleić to w całość, a potem kombinować w Vegasie?
Napisano 15 maj 2014 - 05:46
Dobra to ja z innej beczki, timer z IKEA już mam, ale chciałem dla niego znaleźć więcej rozwiązań niż jedno, czyli stawianie na płaskiej powierzchni. Planuje zainstalować u jego podstawy takie coś jak na filmie 0:22 - 0:28
Jest to gwint który wkręca się w podstawę timera, wtedy otrzymujemy możliwość nakręcenia go na statyw o gwincie 1/4"
Przeszukałem allegro w z dłuż i wszerz, ale zapewne robiłem to po złym haśle wyszukiwania.
Pytanie do Was, gdzie mam znaleźć takie element jak na filmie.
GoPro Hero 3+ Black + Battery BacPac + SanDisk Extreme 32GB