siema chciałem się dowiedzieć czy ten laptop nadaje się do nauki obróbki filmów na początek
komputer do amatorskiej obróbki
Rozpoczęty przez krzysiuGOPRO3 , 03 wrz 2014 11:58
Napisano 03 wrzesień 2014 - 13:06
Zależy od tego w co chcesz obrabiać i jak długo. Mam obawy co do większego fps typu 120 i więcej.
Ja w laptopie 7 letnim mam 8 GB RAM, myślę że 16 to taki standard, a 4 to nieporozumienie.
Procek lipa. W tym modelu który linkujesz jest takie coś . Wynik uzyskany 7519,7. W moim 7 letnim wynik 5273,2 więc niewiele więcej. Nie pójdzie ci na tym żadna porządna gierka. Ekran nie ma Full HD Wifi w przestarzałym standardzie. Windows 8
Powiem tak. Cyferki niby spoko ale ja bym nie kupił.
Jeśli nie masz kasy to dobrym wyjściem jest kupić piec lub jeśli nie chcesz zawalać domu poszukaj laptopy firmowe poleasingowe. Pełno ogłoszeń w goglach lub allegro.
Za taką kasę kupisz na dobrej i7 z 12-16 ramu. A najważniejszy jest ram i procek. Karta grafiki odpala przy renderowaniu.
Polecam ten link z forum:
Pozdrawiam
Napisano 03 wrzesień 2014 - 14:42
znaczy ja dostane go za nic nowego i dlatego pytam bo teraz mam nooteboka emachinesa wiec sam rozumiesz
mi wystarcza 720p 30fps no mój obecny komputer tylko takie odtwarza to może czasem 60fpa bym chciał
to jak uda mi się nauczyć czegoś narazie filmy no myśle max 20 minut ??
nie gram w gry ani nic wole pojezdzić na moto
a kupił bym sam komputer stacjonarny za 2 tysiące dobry do obróbki filmów?
Napisano 03 wrzesień 2014 - 15:13
Procesor do wymiany bo ten to najuboższa wersja. Minimum 2,2GHz.
Ramu za mało bo sam system Windows 8 zje Ci na dzień dobry połowę tego. 8GB to wielkie minimum.
No i monitor FullHD to już musi być.
Weź go i sprzedaj i dopłacić kilka złotych i będziesz miał dobrego notebooka do obróbki
Po drugie przy 20 minutowym renderowaniu filmu to klawiatura od tego notebooka będzie Ci się zlewać. Będziesz mógł wszystkie kaloryfery w domu wyłączyć.
Jeśli nie potrzebujesz mobilności kup zwykła skrzynkę lub
Pozdrawiam
Sebastian
MacBooK Retina ME294 15"2.3GHz/16GB/512GB
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 03 wrzesień 2014 - 19:34
to ile muszę dać za lepszy procesor do tego acera ?? i jeszcze pamięć ram ??
jak bym go sprzedał to nie wiem dostane np 1500zł i z 200zł mógł bym dorzucić to za 1700zł kupie jakiegoś kompa do robienie tych filmów
nie ważne czy laptop czy zwykły jak dla mnie
na wyjazdy czy coś mam obecnego nooteboka
a ten ?
wydaje się mocny
tutaj trzeba jeszcze dokupić karte wifi myślę ze z 200zł chodź mam taką zewnętrzna kartę to odpada
i windows myślę ze ok 300zł
to za 1550zl mogę to mieć na czysto
czy ten
za 1800zł z windowsem
???
Napisano 07 wrzesień 2014 - 22:57
czemu mówisz ze az 4h to jaki jest potrzebny komputer żeby poskładać filmiki 720p 30/60fps no może czasem 120fps ???
no przesadziłem może troche film srednio z 10 minut to dam rade na nim? opłaca się ogolnie taki komputer w tej cenie?
czemu windows 8 to zło?
i jeszcze jedno renderowanie to inaczej zapisywanie juz poskładanych elementów??
Napisano 08 wrzesień 2014 - 08:44
Powiem ci tak.
Mój komputer 7 letni laptop służy mi w domu jedynie do cięcia, wklejania, układania. Wtedy nie potrzeba ani karty, ani nawet zbytnio procka, a potrzebny jest RAM.
RAM wyraźnie pomaga przy podglądzie obrabianego materiału. Procek przyspiesza docinanie i sklejanie. Karta graficzna nie bierze udziału w całym zamieszaniu.
Renderowanie to zupełnie inna bajka. Renderuje zazwyczaj 1080/24. Czemu? Kinowe filmy mają taką rozdziałkę i zupełnie wystarcza. Materiał mam oczywiście 1080/60 lub 720/120 jeśli potrzebuje dobrego slow wspomagam się efektem twixtor (o wszystkim poczytasz na forum). Proszę nie mylić materiału wejściowego i wyjściowego. Nagrywam w dużym fps tylko po to żeby mieć większe pole manewru przy obróbce. Renderuje do 24 klatek bo efekty uzyskuje wcześniej poprzez obróbkę. Niestety ubolewam nad brakiem opcji protune. Ale kamery nie kupowałem tylko dostałem. Obróbka z H2 z protune dużo bardziej elastyczna. Mam nadzieję że silver3+ dostanie protune w update po ukazaniu się H4.
W każdym razie, na laptopie w domu film który wrzucam poniżej renderowałby się około 3 godzin. Ma 38 sekund. Ale efekt poklatkowy twixtor zapycha procesory i karty grafiki. Podczas renderowania RAM nie bierze udziału w akcji. Całość przejmuje procek i karta grafiki.
Na kompie w pracy ten film renderował mi się 5 minut.
Podaje podzespoły:
Procek Intel Core i7-4770 3.40 GHz
RAM: 16 GB DDR3 1866 MHz
Karta: AMD Radeon R9 4GB
Za kompa zapłaciłem około 4 tys.
Coś za coś. Wcześniej renderowałem filmy na tym starym kompie i po prostu zostawiałem go na nockę i mielił.
Rano oglądałem co wyszło, co nie wyszło, szybka poprawka, render i do pracy. Po powrocie do domu miałem gotowy film
Pozdrawiam
Film:
Edit: W8 to zuo ponieważ szlag mnie trafia z kafelkami. Miałem ten system przez całe 2 godziny
Ojciec ma toto badziewie i nic tam nie mogę zrobić. Problemy pojawiają się podczas połączenia z kamerą, w programach do obróbki itp itd.
Napisano 08 wrzesień 2014 - 12:45
no okej mi tez jest potrzebny do układania wklejania itp nawet jakieś małe rzeczy robiłem na swoim nooteboku i bylo spoko
no dobra ale co to jest te rendowanie ??
ja narazie robiłem sobie tak ze wrzucałem jakieś tam materiały na movie marker i tworzyłem i zapisywałem co prawda filmik który zajmuje jeden 2,1gb
ładował się ok 30 minut i tak dalej potem tworzenie i zapisywanie no zależy jaki długi filmik ale max 3-4 minuty to ok 20 minut i tyle
wieć gdzie gdzie tutaj jest rendowanie ?
Napisano 08 wrzesień 2014 - 16:32
Jeśli jesteś zainteresowany mam do sprzedania używany 6 miesięcy sprzęt do obróbki na Windows-ie. ( sic !! mój klient tak chciał).
Dokładne parametry mogę przesłać na PW i interesuje mnie szybkie zbycie tego sprzętu.
Dlaczego??
Sam pracuję na MacOs i nie lubię takich narzędzi jak Windows bo bardziej przeszkadzają w pracy niż pomagają.
Pozdrawiam
Sebastian
Używaj funkcji Szukaj na forum, nie stosowanie się do wskazania będzie karane !!
Napisano 08 wrzesień 2014 - 18:35
Renderowanie to przekonwertowanie materiału przygotowanego w programie do obróbki video wyciętego z rożnych kawałków w jeden materiał danej jakości.
Wszystko zależy gdzie chcesz umieścić film. Jeśli mówimy o yt to wtedy w grę wchodzą standardowe ustawienia dla danej rozdzielczości i ilości klatek ( 24-29)
Pozdrawiam
Sebastian
Napisano 08 wrzesień 2014 - 22:15
aha dzięki to znaczy poprostu zapisywanie gotowego materiału do tego komputer jaki windows 8,1 64 bity?? będzie dobry? do tego 2 komputera?
jeszcze na dniach będe mógł mieć inny nowy komputer w dobrej cenie to napisze dane techniczne mam nadzieje ze pomożecie
Napisano 08 wrzesień 2014 - 22:29
Z mojego krótkiego doswiadczenia wynika jeszcze jedna rzecz : sprawdź czy Twoja nowa karta graficzna ma procesor obsługiwany przez producenta programu do obróbki. Dużą część pracy program przerzuci właśnie na GPU poprawiajac znacznie wydajność. A przynajmniej tak było w moim przypadku, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
Napisano 10 wrzesień 2014 - 00:16
Magix wykorzystuje m.in. OpenCl oraz CUDA - ta karta powinna być wspierana. Obsługuje tez wielordzeniowe procesory. Nie jestem specjalnie na bieżąco, ale szkoda ze ta płyta glowna nie ma juz portów USB 3.0. Dowiedz się od sprzedajacego, kto jest producentem karty graficznej, jaki jest konkretny model pamięci RAM, dysku twardego .. Opis jest bardzo ogólny, żadnych szczegółów jedynie reklamowy bełkot.