Moze przyda sie Tobie cos z moich, niedawnych zmagan z tematem.
Na poczatku roku skladalem dla siebie konfiguracje stacjonarna, po 10 latach, az nadto byla potrzeba. Na youtubie juz 1080p nie bylo szans odpalic.
Podobienstw duzo nie ma do tego co wybrales - ale napisze co i dlaczego wybralem.
Rowniez zdecydowalem sie olac grafike i, poki co, nie zaluje tej decyzji. Jest ciszej, mniejszy pobor pradu (ostatnio biegam z watomierzem, zdziwilem sie niejednokrotnie juz) a HD4600 w Haswell'u daje rade do moich zastosowan. Jak sytuacja sie zmieni, dokupie cos. Poki co - kilka stow do przodu. Istotne - nie gram zupelnie.
Z czasem moze wymienie proca na Broadwell'a, ktory bodajze ma wydajniejsza integre o 22% od Haswell'a, ale to kiedys...
Zdecydowalem sie olac i7. Po 1 - w banchmarkach, uzytkowo - nie widac bylo - blisko dwukrotnej roznicy w cenie, za i5 4590 dalem 800zl,
po 2 mialbym obawy w wydadniu 1500zl tuz przed wejsciem na rynek Broadwell'a. Na rynku mobilnym juz sa, na stacjonarnym pewnie bedzie to druga polowa 2015.
Ciezko jednak przewidziec koncepcje cen, produktu, ktorego nie ma jeszcze w sprzedazy. Dywagacja poki co.
Masa ludzi chwali i5 4460, ja zdecydowalem sie na 4590, roznica w cenie byla niewielka a w testach jakis niuans widoczny juz byl.
Mam powyzsza plyte ASRock'a. PRO 4 w testach solidnie wychodzil, na pewno czytales:
Dlugo sie zastanawialem nad Gigabyte'm D3H, ktory jako chyba jeden z nielicznych modeli ma w tej cenie dual biosa. Ostatecznie z dostepnoscia pojawil sie problem, ceny do gory lecialy z dnia na dzien, zdecydowalem sie na chwalonego bardzo ASRock'a PRO 4 i jest git. Nic sie nie dzieje. Nie pamietam juz dokladnych roznic pomiedzy wersjami gaming a standardem, z reszta kazdy producent ma jakas tam swoja wizje customizowana. Trzeba odpalic porownanie parametrow i pozycja po pozycji jechac - obligatoryjne/nieobligatoryjne. Chlodzenie ukladow jest raczej podobne, moze wiecej wyjsc byc w gaming, pewnie juz Realtek 1150 od dzwieku, opcja SLI, lepsza sieciowka na plycie etc
Dla mnie nie bylo zadnego sensu dokladac do wersji np Extreeme, ta stowke czy poltorej. Jesli chcesz miec spokoj podczas aktualizacji bios'u - mozesz pomyslec nad modelem Extreeme 4 ASRock'a, ktory juz ma 2 kostki, choc nie wiem czy jest to tak zautomatyzowane jak w Gigabyte. Chlodzenie ukladow jest chyba podobne na obu.
Trzymalbym sie przede wszystkim juz chipsetu Z97 i M2, przyszlosciowo odnosnie SSD.
7 lat temu kupilem wypasiona plyte wlasnie z serii gaming, w pyte opcji konfiguracyjnych, na tamte czasy, przyciski dodatkowe na samej plycie do resetu,
uklad wizualny do lepszego diagnozowania bledow na plycie etc - wykorzystywalem jakis promil jej mozliwosci, teraz stwierdzilem, ze zamykam sie w max 450zl.
Nie zaluje, poki co.
Zdecydowalem sie za to na 2x8GB 2400Mhz CL10, bo tu roznice w banchmarkach jednak byly porownujac do 1600Mhz.
Na ta chwile mam ogrom zapasu ramu, wykorzystuje max 4-5GB, ale nie chcialem za jakis czas bawic sie w sprzedawanie tych kostek aby zrobic upgrade,
bo lepeij jest dla kontrolera ciut ponoc gdy jest uklad 2x8 niz 4x4gb. Poza tym, przy aktualnych ogromnych coolerach do proca, ja zdecydowalem sie na Fortis 2,
moze byc niekiedy problem w ogole wlozyc ram, w kazdy dostepny slot, szczegolnie ten pierwszy od socket'a.
Sprzedalem swoj stary dysk HDD 1TB, zostajac tylko na SSD 500GB Samsunga. Po przerzuceniu sie z mp3 na streaming uwolnilo mi sie duuuzo miejsca.
500GB styka mi az nadto, zdaje sobie sprawe jednak, ze przy duzej aktywnosci z postprodukcja - drugi dysk typu 1TB by sie przydal.
Nie planuje jednak kanalu na YT tworzyc ani nagrywac kazdego wyjscia w teren - z czasem moze kupie drugie SSD, no kiedys te ceny musza spasc ! ,
moze jak M2 zadomowi sie na dobre.
Na ta chwile - mam bloga cisze, zadna glowica mnie nie irytuje, komp jest tak cichy, ze po wylaczeniu diod na obudowie (w nocy wala mi po oczach), mam problem aby stwierdzic czy jest wlaczony - i takie byl moje zalozenie.
Heh, jesli chodzi o obudowe, niespodziewanie duzo czasu spedzilem na research'u, bo okreslone parametry mi byly potrzebne. Teraz jest tendencja do szaf pod biurko,
a ja chcialem miec chocby zblizona do mojej ostatniej, 10 letniego - Codegena. Wybralem Fractal Design Core 2500 2xUSB 3.0 - jest ok. Duzo fajnych firm jest na rynku obudow. Nie pamietam ktory parametr mi nie pasowal w Zalmanie, chyba wysokosc. W SilentiumPC tez cos bylo nie tak.
Licze, ze cos z tego przyda sie Tobie.