Laik jestem w temacie więc przedstawie sytuacje, ktorej ciut nie rozumiem. Otóż testowałem dziś rózne tryby nagrywania by wybrac ten najbardziej mi odpowiadajacy i uwage moją zwróciło wlaśnie nagrywanie pod słow motion. Na początek powiem, że żadnego pliku nie obrabiałem, wrzuciłem do CineForm, przekonwertowałem do avi i obejrzałem. Nagrywając w 960p z predkoscią 100 fps wypluty przez CineForm plik avi był juz w slowmotion. Natomiast nagrywając 720p i 120 fps film w avi był nie do użytku tj. gubił klatki i rwał. Co za tym idzie:
1. Czy nagrywając film w 100 lub 120 klatkach na sekunde musze go obrabiać by w avi wyświetlał się normalnie?
2. Co zrobić jeśli chce nagrać 15 minut filmu ale tylko część z niego chce by była w slowmotion? Bo jeśli nagram całe 15 minut w 100/120 fps to będę miał wszystko w slowmotion a to nie bardzo mi odpowiada. A przecież nie będę w trasie co chwila zmieniał ustawień pod film
Jakies porady lub spostrzeżenia od bardziej ogarniętych w temacie niż ja?
Slow Motion
Rozpoczęty przez Kogut_Sadysta , 04 maj 2013 14:10
Guest__*
Napisano 04 maj 2013 - 20:01
W jakim programie odtwarzasz pliki? Windowsowy media player czasem źle odtwarza, spróbuj z innymi. Nagrania 100fps powinny iść normalnie, jeśli Ci je rwie, to je spowolnij np. w VLC media player minusem na klawiaturze i jeśli to wina kompa to będzie się odtwarzać płynnie i dobrze, ale w zwolnionym tempie.
Jak chcesz slow motion, to robisz projekt np. 720p25, importujesz plik np. 720p100 i zwalniasz go w programie cztery razy, eksportujesz film i wychodzi Ci plik wynikowy 720p25 spowolniony czterokrotnie.
Jak chcesz slow motion, to robisz projekt np. 720p25, importujesz plik np. 720p100 i zwalniasz go w programie cztery razy, eksportujesz film i wychodzi Ci plik wynikowy 720p25 spowolniony czterokrotnie.
Napisano 05 maj 2013 - 09:36
Właśnie przy odtwarzaniu w Windows Media Playerze idzie płynnie nawet 120 fps. Rwało mi tylko w SubEdit Playerze. Reasumując: materiał nagrany w 100 lub 120 klatkach na sekunde domyślnie zawsze bedzie spowolniony i dopiero obrabiając go moge wybranym momentom przywrócić prawidlową prędkość, tak?
Napisano 17 grudzień 2013 - 09:44
Przede wszystkim jakiego programu używasz. Slowmo nie powala. Nagrywane podejrzewam 1080/60 zwolnione ze 4 razy. Tu masz prawdziwe slowmo
Pewnie będziesz chciał coś takiego zrobić, więc poczytaj o twixtor na forum i o programach do edycji materiału.
Pozdrawiam