Wiesz to zależy dla nas w PL cena ponad 2k za kamerę to dużo. W USA czy w Europie już nie. Pytanie tylko co dostajesz w zamian. Ludzie nie kupują kamer a napis GoPro. Z tym nad czym teraz debatujemy boryka się obecnie Apple - ile można sprzedawać Iphonów czy Ipadów. Te produkty wyczerpują się w pewnym momencie. Nie jesteśmy daleko od tego momentu w przypadku kamer sportowych. Już pomijam fakt że z tego co się nie mylę nasze oczy nie są wstanie dostrzec obrazu większego niż 8k? Czy ciut więcej. Więc o ile stworzą obraz o jakości 20k dla naszych oczu będzie to już nie dostrzegalne. Wszystko ma swoje granice. Za parę lat pewnie będziemy znali DJI i GP te od dronów. Trudno określić w którą stronę to się potoczy. Swego czasu wszystko miało byc zgarnięte przez okulary od Google. No i jak na razie projekt padł! 10 lat temu była Nokia! A dzisiaj Nokia zamierza się podnieść i sprzedawać smartphony z Androidem.
Priders dróg jest kilka do realizacji celu jakim jest wzrost firmy. GoPro ma budżet! Ludzi mogą stożyć gogle z kamerą! Ja jestem za są praktycznie niedostępne na rynku nie licząc firmy Liquid Image albo chociaż dogadać sie z Carrerą która ma wypuścić gogle z wbudowaną kamerą od GP.
Wiesz gdy patrze na to co robi np Sony to nie wierzę własnym oczom! Im jako szef produktu przydał by się ktoś taki jak ja! Wypuszczają produkt ABC! W A - bije GoPro a BC i to kicha - Beczka itp. Już pomijam fakt że padli jeżeli chodzi o marketing. Teraz to nadrabiają. Ale mogli by zainwestować w parę gwiazd! Nawet podkupując je GP! No ale skoro całe Sony tak działa jak działa że ledwo zipie to trudno. Ale jest to firma z potencjałem która ma bardzo wiele możliwości wykorzystania luk które ma GP! A też tego trochę jest gdyby się tak dokładnie przyjrzeć!
Jeszcze wracając do Cen! GP5 będzie kosztować około 2500-3000zł! To już mega kasa! Ale i tak wszyscy kupują GP dzięki marketingowi! Taki RedBull zresztą firma powstała i zyskała jako dzięki jego cieniowi. To dobry przykład dwóch firm które napędzały dzięki interakcji ich obu na przemian napędzały sobie zyski i promowały się nawzajem. Co do Cen w europie zachodniej każdy pije RedBulla za 9zł! A u nas pije Się Blacka czy Tigera za 3zł! Oba w produkcji kosztują naście groszy. Reszta to marketing! To zbudowało markę GoPro! Oraz niezawodności i doskonale połączony system którego nie potrafi zbudować konkurencja. Która to jednak robi lecz nieudolnie.
Co do oprogramowania! Hmm kiedyś na forum była arcy ciekawa dyskusja. Prędzej wydali by kasę na jakieś przejęcia itp niż zaczęli coś majstrować w kodzie sami. Ja oczekiwałbym jeszcze czegoś innego. Nowego kodowania. Ale nie chodzi tutaj o kodek obrazu lecz wagę kodeka. Wyobrażasz sobie 8k i jego wagę ! ! ! Ja nie ale i tutaj też jest droga. Opatentowanie czegoś co w tej chwili jest technologicznie niemożliwe ale za jakiś czas wykonalne. Coś co sprawi ze odbiją się od konkurencji. I tak zresztą GoPro wygrało! Zobacz samą jakość obrazu pobili wszystkich nie licząc modelu Gp3 Black! Konkurencja starała się itp ale nikomu się nie udało. Ale teraz jeżeli chodzi o jakość prym wiedzie Sony! Nie licząc tego że Sony ma beczkę w swojej kamerce! GP stało się liderem gdyż wypuściło kamerę ze swoim kodekiem który niemal w każdym warunkach zachowywał rewelacyjną jakość obrazu czyli idealny optymalny balans bieli. Idealne kodowanie kolorów choć zarazem specyficzne to ich mistrzostwo.
Acha i żeby było śmieszniej pije napój energetyczny o nazwie Drift za 1.25 zł
Choć jakościowo RedBull wydaje się lepszy. Jeszcze wracając do RB u nas w PL jest najtańszy i jesteśmy jedynym rynkiem w którym RB nie jest liderem
Tak więc naprawdę przy odpowiednim podejściu z jajami wszystko jest możliwe.