Witam wszystkich serdecznie!
Krótko i zwięźle, nie będę się zbędnie rozpisywał. Powiem tylko, że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kamerami POV, więc przepraszam za błędy i moją niewiedzę.
Otóż jak w temacie - poszukuje kamery, którą mogę przymocować do ciała, ubrania, kasku, itp. Bardzo lubię jeździć na rolkach, dlatego fajnie byłoby uwieczniać te chwile choćby dlatego, żeby montować sobie filmy dla samego siebie Otóż kamere też chciałbym wykorzystywać w turystyce - podczas zwiedzania bądź swobodnej przechadzki (po cóż duża kamera, którą trzeba trzymać w ręce skoro są małe, które można przymocować do ramienia ).
Najlepiej gdyby taka kamera kosztowała nie wiecej niż 1500zł, a nie mniej niż 700zł.
Przejrzałem forum i z tego co zauważyłem to dużo osób używa i poleca kamery GoPro. Moją uwagę zwrócił model GoPro Hero3+ Silver Edition. Oglądałem filmy na youtube, kamera spełnia moje wymagania - mówię tutaj o jakości i nasyceniu kolorów, a także nagrywaniu w gorszych warunkach (w ciemności, bądź słabym oświetleniu)
Moje pytania:
1. Ile może kosztować taka kamera (wiem, że moża sprawdzić ceny w sklepach ale ciekawi mnie przedział od najmniejszej do największej) nowa i używana, i czy opłaca się kupować używaną, czy lepiej nie ryzykować?
2. Czy w tej samej cenie znajdę jakąś lepszą, a nawet tańszą?
3. Czy kupując samą kamerę z zestawem standardowym (1. Kamera HERO3+ Silver Edition; 2. Wodoszczelna obudowa do 40m; 3. Szybkozłączka; 4. Szybkozłączka do pionowego montażu; 5. 1 zakrzywione + 1 płaskie mocowanie samoprzylepne; 6. 3-Way Pivot Arm; 7. Kabel USB do ładowania; 8. Akumulator Li-ion )
będę musiał dokupywać jakieś niezbędniki (prócz karty pamięci oczywiście)?
4. Co z filmami? W jakim formacie kamera zapisuje filmy i ile one ważą (np. minuta czy godzina filmu)? Przyda się to głównie w wyborze karty pamięci.
Nie wiem o co mógłbym jeszcze zapytać. Liczę, że użytkownicy tejże kamery powiedzą mi o niej jak najwięcej, czyli na co mam uważać, jej zalety i oczywiście wady, czy kamera ma jakiegoś konkurenta który lepiej sie sprawdza w danych warunkach.
Tak jak już mówiłem, chciałbym wykorzystywać ją podczas jazdy na rolkach, dlatego zależy mi na dobrej jakości, redukcji wstrząsów, krycia światła (słonecznego i lamp), ale przy tym zachowania kolorów.
Wybaczcie za niemądre pytania jeśli takie zadaje xD Licze na konkretną odpowiedź.