Nie doszukałem się jednego tematu traktującego o ustawieniach pod wodą. W zasadzie sprawa dotyczy po prostu ustawień dla ograniczonego światła. Ale nie tylko. Chodzi również o ustawienia balansu, ISO, ekspozycji, klatkowania, SW, czy innych bajerów i ich najlepszego doboru do scen podwodnych, zarówno w świetle (w ciągu dnia i płytko), jak i w nocy (nurkowania nocne, głębokie, itp.). Może również oświetleniu jakie stosujecie lub trickach jakie się Wam sprawdziły.
W innym poście wstawiam co jakiś czas linki do filmów, które udaje mi się uczynić. Kręcę GP3+B, ale wskazówki byłyby pewnie przydatne również dla innych modeli.
Jeśli chodzi o filmowanie w ciągu dnia i ze słońcem, nie jest tak źle (pomijam fakt filtrów, bo nie każdy je ma i nie każdy kupuje odpowiednie). Gorzej przy słabym świetle, gdzie dodatkowo dochodzi problem z jasnym środkiem.
Poniżej dwa filmiki, które nakreślą o co mi chodzi. Pierwszy w ciągu dnia, przy dobrym słońcu i małej głębokości (w zasadzie żadnej, bo to max 5m).
(1080SW, 50fls, Protune off, bez korekcji ekspozycji, wody zimne)
Tutaj nieco głębiej, ale też maksymalnie 21m, co i tak nie ma znaczenia, bo kręcone nocą. Widać o co mi chodzi ze efektem spotowego światła. W rzeczywistości nie jest ono aż takie skupione, ale kamera czyta to zupełnie inaczej i nie znalazłem dobrego rozwiązania z ustawieniami (prócz pewnie zmiany źródła światła).
(1080W, 30fls, Protune off, bez korekcji ekspozycji, wody zimne)
Może podzielicie się swoimi doświadczeniami z ustawieniami optymalnymi dla słabego światła, samym oświetleniem, filtrami, patentami, rozwiązaniami, itp.