Hej! Czytam, szukam, czytam i szukam. Mam już wyrobiony jako taki pogląd, wiem mniej więcej na co zwracać uwagę i tak dalej.
Do czego potrzebuje kamery? Podróże. Dokładniej, podróże autostopem. Czyli do wszystkiego i niczego. Jednego dnia będzie to nagrywanie mocno statyczne przy dobrym oświetleniu i stałym dostępie do prądu, drugiego odwrotność pierwszego. Wydawać by się mogło, że wersja 3+Silver jest fajnym wyborem, stosunkowo dobra a jednak nie aż tak przesadnie droga, jak Black czy wersje 4. Jest jednak kilka "ale", które nie dają mi spokoju:
1 - Brak ekranu. Ciężko robić dobre ujęcia nie wiedząc dokładnie co się nagrywa. Jakie elementy są łapane przez obiektyw, jakie ucięte. Przy robieniu zdjęć to jedna z kluczowych opcji. Można oczywiście dokupić ekran LCD (który wg gohd.pl mocno nie zmniejsza żywotności baterii), ale kosztuje on ponad 350 zł. Dorzucając w takim razie jeszcze stówkę można dostać 4 Silver z np. lepszym aparatem i oczywiście wbudowanym już ekranem. Czy ma to sens? Czy czegoś tutaj nie dostrzegam? Wiele osób pisało tutaj, że wystarczy im podgląd na telefonie przez wifi. Zgadzam się, normalnie by wystarczyło, jednak telefon i bez wifi trzyma te 2 dni, z wifi drastycznie mniej a jak już wspomniałem podróże autostopem mają do siebie to, że czasem nie ma dostępu do prądu (oprócz tego obstawiam, że niezbyt wygodnie będzie się nagrywać trzymając w jednej ręce kamerę, w drugiej smartphona do podglądu, mając na plecach duży plecak i parę innych rzeczy).
2 - Monopad. Polecacie chińczyki z dx za 1/3 ceny i się zgadzam, jednak czy taki chińczyk nie będzie odstawał jakością od oryginału? Jakiś czas temu, podczas żeglugi do Maroka, miałem niezwykłą przyjemność natrafić na gromadę delfinów, która nie opuszczała nas przez ponad 20 minut. Nic, tylko rozciągnąć monopad, zanurzyć kamerę pod wodą i mocno trzymać. Ale, jeśli ciąg wody "zdmuchnie" kamerę z kijka? Ponadto, ewentualna reklamacja przy używaniu oficjalnego, dedykowanego, sprzętu mogłaby mieć sens, ale u chińczyka?
3 - Bateria. Nie znalazłem nigdzie informacji o tym, czy jest ona wyciągana czy też nie. Planuje zakupić ładowarkę słoneczną i uniezależnić się od gniazdek sieciowych (a znajdź takie człowieku na afrykańskiej wiosce), ale czy zda to egzamin w przypadku GoPro? Trafiłem na Battery BacPac. Dobrze rozumiem, że jest to tak jakby zwykła bateria, którą mogę doładować w każdym momencie? Jak wygląda sprawa jej montażu w 4 Silver, skoro tam jest ekran LCD przymocowany na stałe? Inną opcją jest też dokupienie porządnego power banku, jako ekwiwalentu zapasowej baterii.
Pozdrawiam Was serdecznie!