Smużenie/brak ostrości
Rozpoczęty przez niron , 24 maj 2015 19:10
Napisano 08 czerwiec 2015 - 09:32
Witam ponownie, karta zmieniona na samsuna Evo 32Gb
Moim zdaniem nadal jest problem z smużeniem, zwróćcie uwagę proszę co się dzieje z budynkami w czasie ruchu kamery zwłaszcza z np iglica kościoła. Gdy zrobi się stop klatkę obraz jest ostry ale w czasie ruchu nie wygląda to dobrze. Co to może być bo już załamany jestem
na Yt efekt skakania obrazu się dodatkowo potęguje. ( plik surowy prosto z kamery)
Czy ktoś kto posiadaj sjcam sj4000 może nagrać coś podobnego i wrzucić ? bo może to jakiś problem z moją sztuką ?
Napisano 08 czerwiec 2015 - 13:45
Wybacz kolego że pytam bardziej doświadczonych. Gdybym wiedział takie rzeczy nie rejestrował bym się i nie prosił o pomoc.... Logika mi podpowiada że 60fps które tak naprawdę jest 30fpsx2 nie pomoże z problemem płynności. 720p do 1080p -> niby bezsensu sztucznie robić z słabszego lepsze- ale kto wie cuda wianki na kiju połączone z renderowaniem. Troszkę więcej cieprliwości Kolego jacqu1916.
Napisano 08 czerwiec 2015 - 14:25
A ze tak spytam co za problem ustawić sobie pierwszą opcję, coś nagrać, później druga i sprawdzić co lepiej wychodzi? Nikt tu alfą i omegą nie jest i choćby nawet chciał nie ma możliwości posiadania każdego modelu kamery.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Napisano 08 czerwiec 2015 - 14:46
Pytanie brzmiało - co się stanie jak(..). ale mniejsza o to.
mistrzCk- tak też zrobiłem, wyłączyłem stabilizacje nagrałem 60fps, 30fps, 30fps + mocna ostrość, 60fps+mocna ostrość i dalej smuży. no nic trudno. Poszukam kogoś kto ma takowy model i popytam.
Dziękuje za pomoc.
Temat uważam za zamknięty.
Napisano 08 czerwiec 2015 - 22:04
Kolego Jacqu, widzę że nie zrozumiałeś mojego pytania może tym razem się uda- pytanie brzmiało co się stanie, a nie czy się jakość polepszy bo to że nie jest raczej oczywiste. Jesteś zbyt impulsywny albo miałeś gorszy dzień i starasz się wyladowac na forum, nie wnikam, ale jako moderator powinieneś swoje posty pisać roztropniej i zachowywać zimną krew względem każdego postu na forum. Straszenie banami przemilczeć bo to aż szkoda komentować. Pamiętaj że też kiedyś zaczynales. Od tyle z mojej strony.
Ps przepraszam za e.w literówki- post wytapany telefonem
Ps przepraszam za e.w literówki- post wytapany telefonem
Napisano 09 czerwiec 2015 - 05:46
Pomyśl co piszesz i naucz się zadawać pytania oraz czytać ze zrozumieniem, ja rozumiem ze każdy kiedyś zaczynał ale myślenie nie boli i zamiast zadawać takie pytania pomysł, zaoszczędzi to nam obu niepotrzebnych nerwów, jako moderator mam obowiązek dbać o to, żeby właśnie tego typu pytania wywalić do śmietnika, a za zasmiecanie forum tego typu pytaniami będą bany czy ci się podoba czy nie Pozdrawiam
Użytkownik jacqu1916 edytował ten post 09 czerwiec 2015 - 06:09
Napisano 09 czerwiec 2015 - 08:58
Hej a jak ty robisz te testy?
do testowania szybkich kart powinieneś mieć USB 3.0 i dysk SSD jeżeli nie spełniasz tych warunków to testy nie wyjdą poprawnie:
Najprostszym testem , żeby sprawdzić czy karta pamięci ci wydala jest test na ilość danych:
włóż pierwszą do kamerki i przez minute nagraj wybrany obraz potem włóż tą lepszą kartę i nagraj przez minute dokładnie ten sam obraz. Potem porównaj wielkości obu plików. Jak potem w wielkościach plików nie będzie różnicy ( oczywiście w granicach błędu) to po co przepłacać.
Inna sprawa to że karty sa opisywane w MB/s (czyli w mega bajtach na sekunde) a filmy we własciwościach mozna sprawdzić są w Mb/s (czyli w mega bitach na sekunde). 1Bajt to 8bitów czyli tak prawde mówiąc karta z nagrywaniem 10MB/s spokojnie daje radę w większości przypadków oprócz xavcs i czegoś tam jeszcze.
Na smużenie na filmach wpływ ma klatkaż i bitrate moim zdaniem.
Pozdro i sorry jak sie mylę ale to tylko moje zdanie
- Seev lubi to
Wróć do Dyskusje ogólne o postprodukcji · Następny nieczytany temat →