Hejka,
podepnę się pod ten temat bo najbedziej aktualny.
Przeglądnałem większą ilość tematów związanych z moimi wątpliwościami i chciałbym tylko uzyskac potwierdzenie moich wniosków.
kamera gopro4 silver, karta Sandisk 64G Class 10 Extreme, Komp: intel i7, 6GB RAM, AMD Radeon 260, GoPro Studio (po najświeższym update'cie)
Nagrywam głównie podróże (z kija), bawię się w Slow/Fast Motion, TimeLapse'y- nic ponadto.
Do tej pory nagrywałem głównie w 1080/60 i w dobrym świetle obraz żyleta, natomiast przy słabszym już daleko od HD. Po konwersji i exporcie do YT
Moje wnioski i pytania po przejrzeniu dziesiątek stron tego Forum i innych:
- W dobrym oświetleniu nagrywać w 1080/60, w słabszym w 1080/30 albo 1080/60 + Low light
- Slo/FasMo lepiej wyciagac z 1080/60
- Konweertować do AVI (bo taki zalecany format dla użytkownikow Windows)
- Kowersja na takie same ustawienia (tj.1080 i 59,97fps)
- Exportowanie: na Youtube z automatu ustawia bitrate 8Mbps, czyli jeśli chciałbym lepszą jakość by oglądnąć na TV, to muszę drugi raz renderować na 15Mbps (kosztem oczywiscie wielkosci pliku)?
- Opcja Flux – renderowanie 10 minutowego filmu zajęło mi z tą opcją 7h (!) czy coś zrobiłem źle? 2-3 SloMo w filmie zawarte, czy duża jest róznica bez Flux’a? Oczywiscie Flux włączony tylko przy tych częściach Slo/FaMo.
- Nie użuwam Protune, natomiast używam go jako Preset przed zrenderowaniem, niestety, rezultat czasem pozostawia wiele do zyczenia, bo obraz sie rozmywa, mimo 1080/60 i dobrych warunków oświetlenia.
Dzięki za jakąkolwiek podpowiedź i opinię/sugestie